Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όταν βάρκα με μετανάστες και πρόσφυγες που ερχόταν από τα τουρκικά παράλια βυθίστηκε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι ανήλικα παιδιά και ένα βρέφος.

Τρεις από τους επιβαίνοντες του ξύλινου σκάφους, δύο γυναίκες και ένας άνδρας κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν σώοι σε παραλία του Αγαθονησίου.

«Τραγωδία, μια συγκυρία αρνητική, αλλά να είμαστε ειλικρινείς. Όσο συνεχίζεται αυτό το αλισβερίσι με την απέναντι τουρκική ακτή, με συνθήκες καιρικές κάποιες φορές όχι καλές, αλλά κυρίως με το να είναι αυτοί οι άνθρωποι στο έλεος των διακινητών, των λαθρεμπόρων, αυτό είναι το πρόβλημα» είπε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στον Realfm.

«Το κύκλωμα των λαθρεμπόρων πρέπει να χτυπηθεί από την απέναντι ακτή και ταυτόχρονα εμείς έχουμε πει επανειλημμένα ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει τις ευθύνες της. Θα μπορούσε η διαδικασία που γίνεται στα νησιά μας, να γίνεται στο απέναντι έδαφος και ένας αριθμός να περνάει απευθείας στην Ευρώπη» τόνισε.