Την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, προκειμένου να υπάρξει «καθαρότητα απέναντι στον φιλελεύθερο μανδύα», ζήτησε το Κόμμα της Αριστεράς στη Γαλλία (PG), του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

«Για το PG, όπως αναμφίβολα και για πολλά άλλα κόμματα του ΚΕΑ, έχει καταστεί πράγματι αδύνατον να συγχρωτίζεται, στο ίδιο κίνημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα», εκτιμά το κόμμα στην ανακοίνωσή του που εκδόθηκε κατόπιν απόφασης της Εκτελεστικής Γραμματείας του, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας.

Το PG εξέφρασε τη λύπη του, γιατί -όπως υποστηρίζει- ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προωθεί «τη λογική της λιτότητας, μέχρι του σημείου να περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, ανταποκρινόμενος έτσι ολοένα και πιο δουλικά στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Γκίζι: Εύκολο να δίνει κανείς συμβουλές απ’ έξω

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, και σύμφωνα με τις δηλώσεις που αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε σχετικά: «Η κριτική στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι νόμιμη και οι απόψεις σχετικά με αυτήν διαφέρουν και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αλλά, η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σημαδεύτηκε σε μεγάλο βαθμό από τους εκβιασμούς της τρόικας και της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτή περιλαμβάνει μέτρα, όπως ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία, για τα οποία και εγώ διατηρώ κριτική στάση. Παρόλα αυτά, τα μέτρα επιβλήθηκαν από τους δανειστές».

Με τον ίδιο -μεταξύ άλλων- να προσθέτει: «Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει το βαθμό υπερχρέωσης και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αφέθηκε εντελώς μόνη μέσα στην ΕΕ. Είναι εύκολο να δίνει κανείς συμβουλές απ’ έξω, όταν δεν είναι υπεύθυνος για τη χώρα και το σύνολο του πληθυσμού της».

Παπαδημούλης: Αντιδημοκρατική, προκλητική και διχαστική απαίτηση

Όσον αφορά τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, χαρακτήρισε μέσω Twitter «αντιδημοκρατική, προκλητική και διχαστική απαίτηση» το αίτημα του PG να αποβληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε: «Η απαίτηση Μελανσόν είναι αντιδημοκρατική, προκλητική κ διχαστική. Γι αυτό απορρίπτεται πανηγυρικά. Η Αριστερά χρειάζεται ενότητα και συμμαχίες. Όχι νέες διαιρέσεις. “Πυρά Γκίζι και ΓΚΚ κατά του κόμματος Μελανσόν που ζητεί να αποβληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΕΑ».

00569164190567516