Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας συνεπάγεται ετήσια δαπάνη για το τρέχον και τα επόμενα 4 έτη (2012 – 2016) ύψους 450.672.000 ευρώ, για την καταβολή σε πέντε ετήσιες ισόποσες δόσεις των μεριδίων που αντιστοιχούν στη συμμετοχή της Ελλάδας στο καταβεβλημένο κεφάλαιο του ESM, με αντίστοιχη αύξηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα αναλάβει το έργο το οποίο διεκπεραιώνουν επί του παρόντος η Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρέχοντας, όπου είναι αναγκαίο, χρηματοπιστωτική συνδρομή σε κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ. Ο ESM θα συνεργάζεται πολύ στενά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παροχή στήριξης σταθερότητας, με την επιδίωξη να συμμετέχει ενεργά το ΔΝΤ, τόσο σε τεχνικό όσο και σε χρηματοοικονομικό επίπεδο.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Die Welt η γερμανική κυβέρνηση θα δεχθεί την ενίσχυση των πόρων του μηχανισμού ESM στα 700 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα εξετάζεται η μεταφορά 200 δισ. ευρώ από τον EFSF σε ένα ειδικό κεφάλαιο το οποίο θα μπορεί να μοχλευτεί με διάφορους τρόπους. Το συγκεκριμένο ειδικό κεφάλαιο θα λειτουργεί παράλληλα με το ESM το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει το EFSF τον Ιούλιο.