Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, νομοθετική διάταξη με την οποία θα καθορίζονται οι όροι ανταλλαγής και έκδοσης των νέων ομολόγων. Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου θα πρέπει η Βουλή να την ψηφίσει.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα λάβει μέριμνα ώστε να μετριαστούν οι απώλειες μικροεπενδυτών από την διαδικασία του κουρέματος και ότι θα αντιμετωπιστούν όλα δίκαια και ξεχωριστά.

Η νομοθετική διάταξη που θα δεσμεύει την καταστατική μειοψηφία των πιστωτών της Ελλάδας να αποδεχθεί τους όρους που θα συμφωνήσει η πλειοψηφία των ομολογιούχων επιβάλει αναδρομικά ρήτρες συλλογικής δράσεως (Collective Action Clauses – CAC) και εξαναγκάζει τους δανειστές της χώρας να μετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Η νομοθετική διάταξη για την αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του χρέους που συντάχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση υπό τη καθοδήγηση του νομικού συμβούλου του Δημοσίου την Gottlieb Steen & Hamilton LLP δεν αναφέρει επακριβώς το ποσοστό των ιδιωτών που θα πρέπει να συμφωνήσει με τους όρους της ανταλλαγής (Exchange Offer Memorandum) των ομολόγων.

Η διάταξη προβλέπει πως θα πρέπει να υπάρξει απαρτία των εκπροσώπων των ομολογιούχων (50% συν 1) – των κατόχων ομολόγων που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο – και πως η απόφαση για την αποδοχή ή μη των όρων της συμφωνίας ανταλλαγής θα ληφθεί από τα ¾, ήτοι το 75% των παρισταμένων.

Έτσι, ενδεικτικά θα πρέπει να εκπροσωπηθούν ομολογιούχοι που κατέχουν τα 104 δισ . ευρώ περίπου από τα 206 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους που είναι στα χέρια του ιδιωτικού τομέα (51%), εκ των οποίων οι κάτοχοι ομολόγων αξίας 77 δισ. ευρώ (το 75% των παρισταμένων) θα αποφασίσουν για τους υπολοίπους ομολογιούχους που κατέχουν χρεόγραφα αξίας 129 δισ. ευρώ.

Η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης και η δρομολόγηση της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων με τους όρους που θα συμφωνήσουν Ελλάδα και πιστωτές θα οδηγήσει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) την αξιολόγηση της χώρας.