«Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ προσπάθησε να δείξει σε κάποιες ομάδες επιχειρηματικών συμφερόντων ότι θα τις εκπροσωπήσει πλήρως, ότι θα αποτελέσει πλασιέ επιχειρηματικών συμφερόντων», δήλωσε ο αναπληρωτής  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

«Μου έκανε εντύπωση το πώς υποτίμησε τη συνταγματική πρόβλεψη που έχουμε για την προστασία του περιβάλλοντος και έβαλε σε δεύτερο πλάνο το περιβάλλον, ως προς την επιχειρηματικότητα ενός κλάδου, ιδιαίτερα των ορυκτών πόρων και μάλλον αναφερόταν στην Ελληνικός Χρυσός» είπε ο κ. Φάμελλος, διερωτώμενος γιατί «η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, στην οποία συμμετείχε ο κ. Μητσοτάκης, δεν είχε λύσει τα θέματα της δασικής πολιτικής ή του ορυκτού πλούτου, στο Ελληνικό ή στον Ελληνικό Χρυσό», είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

Σχολιάζοντας τις προτάσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως «αυτό που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης είναι η επιχειρηματικότητα ενός τμήματος της οικονομίας και όχι του συνόλου της οικονομίας».

«Προσπάθησε να συνηγορήσει υπέρ κάποιων επενδύσεων και όχι όλων. Αυτό ήταν και το βασικό μειονέκτημα της προηγούμενης κατάστασης, ότι έδινε δάνεια με αέρα σε λίγους, με αποτέλεσμα το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας να αισθάνεται μία ανασφάλεια και να μην έχει ξεκάθαρο προγραμματισμό και κανόνες στην υλοποίηση των επενδύσεων» είπε, διαβεβαιώνοντας πως «τώρα αποκαθίσταται η πραγματική σχέση Πολιτείας και επιχειρηματικότητας, μιας και τώρα οι επιχειρηματίες ξέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρχει πολιτική προτεραιότητα, πολιτική σχέση με κάποιες επενδύσεις, ότι δε θα υπάρχει διακριτή συμπεριφορά».

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης για τη φορολογική πολιτική ο κ. Φάμελλος παρατήρησε ότι «όλα αυτά τα οποία ωραία προσπάθησε να περιγράψει χθες, δεν κατάφερε να τα υλοποιήσει όσο ήταν στην κυβέρνηση, όμως από εκεί κρίνεται η αξιοπιστία ενός πολιτικού». «Το μόνο που κατάφερε ο κ. Μητσοτάκης (συμμετέχοντας στην προηγούμενη κυβέρνηση) ήταν να “καθαρίσει” μέσα σε μία νύχτα διευθυντές και γενικούς διευθυντές που είχαν κριθεί από συμβούλια και να τοποθετήσει ανθρώπους, οι οποίοι δεν είχαν μπει σε καμία διαδικασία αξιολόγησης, ο φανατικός οπαδός της αξιολόγησης κατά τα άλλα» σχολίασε.

Παράλληλα ανακοίνωσε την σύσταση ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» ο συγκεκριμένος φορέας θα ενοποιήσει όλους τους φορείς, που είχαν σχετική αρμοδιότητα και θα συντονίσει το έργο τους, πρόκειται να συσταθεί πριν το τέλος του έτους.

«Ο Θερμαϊκός Κόλπος ήταν θύμα του άναρχου μοντέλου ανάπτυξης και της αποσπασματικής ανάγνωσης της πολιτικής, που είχαν τόσα χρόνια η Θεσσαλονίκη και η χώρα» παρατήρησε ο κ. Φάμελλος και διευκρίνισε: «Στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους φορείς διαχείρισης περιβάλλοντος συστήνεται φορέας διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου, ο οποίος θα ενοποιήσει όλους τους φορείς που έχουν αρμοδιότητα στην περιοχή και θα συντονίσει τις δράσεις όλων, γιατί θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι, είτε η Περιφέρεια, είτε οι δήμοι, είτε το λιμάνι, είτε το Λιμενικό, είτε η ΕΥΑΘ, είτε ο φορέας του Δέλτα Αξιού, το Εθνικό Κέντρο βιοτόπων, το Κέντρο Θαλάσσιων ερευνών κ.λ.π. όλοι πρέπει να συντονιστούν μέσα σε μία ομπρέλα, σε ένα μεγάλο τραπέζι».

Στόχος της πρωτοβουλίας, όπως εξήγησε ο αν. υπουργός, είναι ο νέος φορέας μπορεί να προλαμβάνει τα κατά καιρούς φαινόμενα ρύπανσης ή εξάρσεων της ερυθράς παλίρροιας ή του πλαγκτόν.

«Το είχαμε συζητήσει αρκετά στην πόλη και ήταν κάτι που χρειαζόμασταν, μόνο που δε θα είναι μόνο κυβερνητική προσπάθεια. Θέλουμε να υπάρξει μία τοπική συμφωνία για τον Θερμαϊκό. Να είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, ο καθένας στον βαθμό της αρμοδιότητάς του. Εμείς θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τους πόρους και τη διοίκηση του φορέα, όμως θα πρέπει ταυτόχρονα όλοι να παρακολουθούν τη λειτουργία όλων μας.

Δε θα μειώσουμε σε καμία περίπτωση και σε τίποτα καμία αρμοδιότητα αποκεντρωμένου τοπικού φορέα, αντίθετα θα τις ενισχύσουμε σε ένα κοινό διοικητικό συμβούλιο» σημείωσε ο κ. Φάμελλος, ο οποίος πρόκειται να κάνει τη σχετική ανακοίνωση για τον φορέα σε εκδήλωση για την «1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας (EL10)».