Βαριά εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, υπογράμμισε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 989.

«Άνθρακας ο θησαυρός της κυβέρνησης. Στην ουσία, η Εξεταστική Επιτροπή ήταν στο πλαίσιο μίας συγκεκριμένης στρατηγικής… Στόχος ήταν δήθεν να εξετάσει το τρίγωνο διαπλοκής κόμματα-ΜΜΕ-τράπεζες, έχοντας στο μυαλό της τον έλεγχο του πλουραλισμού και της πολυφωνίας μέσω του υπουργού των βοσκοτοπίων, κ. Νίκου Παππά», ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης.

«Προέκυψαν, όμως και κάποια πράγματα που αφήνουν βαριά εκτεθειμένη την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρνήθηκαν να αποκαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από την off shore της εφημερίδας “Αυγή”… Αποδείχθηκε ότι υπήρξε κούρεμα χρέους της εφημερίδας “Αυγή” από τραπεζικό ίδρυμα, κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες… Το δάνειο της Ελληνικής Αριστεράς, που στη συνέχεια έγινε ΣΥΡΙΖΑ “κουρεύτηκε” κατά 60%… Το ακίνητο της Κουμουνδούρου περιήλθε στην κατοχή του ΣΥΡΙΖΑ με νομικά ύποπτο τρόπο… Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει σε διπλή και τριπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης τον ίδιο χρόνο. Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι», πρόσθεσε.

Για τον «Κήρυκα Χανίων», σχολίασε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αναλώνει τον χρόνο του, προσπαθώντας να χτίσει τη δική του διαπλοκή… Από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή και από το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα με τα δάνεια της εφημερίδας. Είναι απολύτως ενήμερα και καλύπτονται πλήρως από εμπράγματη κάλυψη των απαιτήσεων και προσωπικές εγγυήσεις… Η επικοινωνιακή ανάδειξη του θέματος έγινε για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη και να στοχοποιηθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης».

Σχετικά με την κατάσταση στον ΔΟΛ, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση τοποθετεί κομματικούς γκαουλάιτερ, όπως ο κ. Μουλόπουλος, σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς… Δεν θα την αφήσουμε να ελέγξει τα ΜΜΕ… Απέναντί της θα είναι και η κοινωνία των πολιτών». «Ο κ. Παππάς, με μία τροπολογία “νύχτα” επιχείρησε να κλείσουν τα κανάλια που δεν είχαν πάρει άδεια, μέσα από τον διαγωνισμό-παρωδία… Κινητοποιήθηκε, όμως, η κοινωνία των πολιτών, τα κόμματα και τα social media και ο κ. Βούτσης το πήρε πίσω… Ακόμη και εάν ερχόταν μετά η απόφαση του ΣτΕ, που όπως λέγαμε θα έκρινε τον νόμο αντισυνταγματικό, στο μεταξύ, ο κ. Παππάς θα είχε κάνει τη δουλειά του», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την αξιολόγηση, τόνισε πως «όσο καθυστερεί, τόσο το χειρότερο για τη χώρα… Ζητάμε πολιτική αλλαγή. Το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο κόστος των εκλογών». Επίσης, θύμισε ότι στις 12 Νοεμβρίου, ο κ. Τσίπρας, με άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών», έλεγε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου για να λάβουμε μέτρα για το χρέος και να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση…

«Η κυβέρνηση δεν κλείνει την αξιολόγηση γιατί θα πρέπει να φέρει στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Σε αυτό, υπάρχει δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα για 3,5% για πάρα πολλά χρόνια. Ακόμη, κρύβονται μέτρα για ειδικά μισθολόγια… Αλλά και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ο συνδικαλιστικός νόμος… Φοβάται η κυβέρνηση μη θιγούν οι συνδικαλιστές», συνέχισε.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση. «Είναι κοινός τόπος ότι η κατάσταση που παρέδωσε τη χώρα η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν καλύτερη από την τωρινή… Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα καθυστέρησαν γιατί η κυβέρνηση πήρε μία μονομερή απόφαση. Και αναφέρομαι στο επίδομα των συνταξιούχων… Από τη μία τσέπη τούς τα έδωσε και από την άλλη τούς τα παίρνει… Έχουμε μία κυβέρνηση που δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι, σε χθεσινή του ανακοίνωση, το γραφείο του πρωθυπουργού, σε 100 λέξεις, έβρισε τέσσερις φορές τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη ΝΔ, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι είναι αξιόπιστη δύναμη. «Εμείς, αυτά που λέμε, θα τα κάνουμε», σημείωσε. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε, ότι η ΝΔ βάζει σε τάξη τα οικονομικά της. «Το καταστατικό μας απαγορεύει τον τραπεζικό δανεισμό… Σήμερα, το 60% της κρατικής χρηματοδότησης κατευθύνεται στην αποπληρωμή των δανείων μας. Στόχος είναι, σύντομα, το 100% της κρατικής χρηματοδότησης να κατευθύνεται στην αποπληρωμή δανείων… Εισαγάγαμε την κάρτα μέλους. Και θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες που μας στηρίζουν, δίνοντας ένα ευρώ το μήνα. Έτσι, στηρίζουν το κόμμα… Θέλουμε να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ από τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας. Θα τα πληρώσουμε όλα», τόνισε.

«Τα δάνεια του κόμματος είναι ρυθμισμένα και ανέρχονται στα 210 εκατ. ευρώ… Αν τολμάει ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει στο καταστατικό του ότι απαγορεύεται ο τραπεζικός δανεισμός… Η Νέα Δημοκρατία έπαιρνε δάνεια όπως τα έπαιρνε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που η Νέα Δημοκρατία είχε ποσοστά 40% και ο ΣΥΡΙΖΑ 3%… Εμείς μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Έχουμε τα προβλήματα μας. Δεν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί. Προσπαθούμε και θα τα επιλύσουμε», πρόσθεσε.

Για το σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ υποστήριξε: «Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε μία συμφωνία αλήθειας και έναν οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση… Η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνει τίποτα λιγότερο από αυτά που λέει. Δέκα θα πούμε, δέκα θα κάνουμε… Η πρότασή μας στηρίζεται στο τρίπτυχο μείωση φόρων, μείωση δαπανών, αποτελεσματικότερο Δημόσιο, φιλικό στο επιχειρείν, για να φέρουμε επενδύσεις και δουλειές… Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η μείωση δαπανών δεν σημαίνει απολύσεις, αλλά αξιολόγηση στο Δημόσιο… Σε πέντε χρόνια, θα φέρουμε 100 δισ. επενδύσεις. Αυτό σημαίνει 120.000 νέες θέσεις εργασίας τον χρόνο».

Επίσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση έχει φάει “Χι” από τους επενδυτές», ενώ επεσήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να ανακτήσει άμεσα την αξιοπιστία της. «Εμείς θέλουμε 2% πρωτογενή πλεονάσματα για να έχουμε δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να πετύχουμε 4% ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Λαζαρίδης και κατέληξε: «Θα τρέξουμε πολύ γρήγορα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, ώστε να πείσουμε τους πιστωτές μας ότι είμαστε φερέγγυοι».