«Πρέπει να πούμε και να θυμίσουμε στους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα ενάντια σε αυτή την πατρίδα και τη χώρα έγιναν στο όνομα της πατρίδας», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης λίγο μετά την τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου.

Η αναφορά του κ. Δραγασάκη που έγινε αποδεκτή με χειροκροτήματα από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, συνεχίστηκε με την επισήμανση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι «ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα ενάντια στο ελληνικό έθνος έγιναν στο όνομα του ελληνικού έθνους. Και η προδοσία της Κύπρου ακόμα, έγινε στο όνομα της πατρίδας».

«Εκπροσωπείτε λοιπόν την πατριδοκαπηλία. Αυτή είναι η ιδεολογία σας, που είναι από τις πιο τυχοδιωκτικές ιδεολογίες που υπήρξαν στη χώρα μας. Όπως το γερμανικό έθνος καταστράφηκε από το γερμανικό φασισμό, όπως το ιταλικό έθνος επλήγη από τον ιταλικό φασισμό, έτσι και η χώρα αυτή κινδυνεύει, όχι από την αριστερά, αλλά από τους πατριδοκάπηλους, όπως είστε εσείς», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Το σχέδιο μας προχωρά στην τελική του φάση παρά τη συνεχή καταστροφολογία της ΝΔ. Η επιτυχής ολοκλήρωσή του ακυρώνει κάθε συζήτηση για τέταρτο Μνημόνιο προς θλίψη εγχώριων και ξένων δυνάμεων που πιστεύουν ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί χωρίς μνημόνια διαρκείας και επιτροπεία», είναι το μήνυμα που έστειλε απόψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν συζητά μέτρα εκτός της συμφωνίας και της πολιτικής εντολής που έχει λάβει. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι η κοινωνία έχει όρια που αν παραβιαστούν προκύπτουν τέρατα και τερατογεννέσεις.

«Οι αντοχές της κοινωνίας έχουν όρια»

«Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητά μετρά εφόσον αυτά είναι έξω από τη συμφωνία και έξω από την πολιτική εντολή που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ήδη αγγίξει αυτά τα όρια, η κυβέρνηση το γνωρίζει και γι’ αυτό τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν είναι σε καμία περίπτωση μέτρα προεκλογικά, δεν εντάσσονται σε κάποιο εκλογικό σχεδιασμό, αλλά συνιστούν ουσιώδη πλευρά της στρατηγικής της κυβέρνησης για μια έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια και για έναν τρόπο υλοποίησης της συμφωνίας που, σ’ ένα πλαίσιο ασφυκτικών ακόμη περιορισμών, θέλει και προσπαθεί να υπηρετεί ταυτόχρονα την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Και αυτή ακριβώς είναι μια διακριτή διαφορά της παρούσας διακυβέρνησης με τις προηγούμενες, μια ουσιώδης διαφορά με τη ΝΔ.

Κοινωνική συνοχή και δίκαιη ανάπτυξη

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν παραβιάζουν καμία συμφωνία, αλλά αξιοποιούν περιθώρια που η ίδια η πολιτική μας και οι θυσίες του λαού δημιούργησαν» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και άλλα μέτρα που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, όπως η πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, είναι μέτρα που δεν βοηθούν μόνο ειδικές κοινωνικές ομάδες.

Είναι μετρά υπέρ της κοινωνίας. Συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Είναι συστατικό μέρος της πολιτικής μας και του θετικού σχεδίου που έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό για την έξοδο από την κρίση».

Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε κρίσιμο σταθμό στην πορεία για την έξοδο από την κρίση «την ολοκλήρωση του προγράμματος και τη δυνατότητα δανεισμού από τις αγορές, γεγονός που θα επιτρέψει να βάλουμε τέλος στην επιτροπεία, να ανακτήσουμε την πολιτική μας αυτονομία και να μπορούμε να σχεδιάζουμε και να ορίζουμε το μέλλον μας ως ισότιμο μέλος μέσα στους ευρωπαϊκούς και τους παγκόσμιους θεσμούς».

Το θετικό σενάριο είναι εφικτό

Ταυτόχρονα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης περιέγραψε τους παράγοντες που θα καταστήσουν απολύτως εφικτή την υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση. «Δηλαδή, την υλοποίηση της ίδιας της συμφωνίας η οποία έχει ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερος μέρος της. Την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας που ήδη ξεκίνησε και γι’ αυτό όσοι μιλούν ακόμα για ύφεση θα διαψευστούν.

Τα βραχυπροθέσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία παρόλο που αποτελούν ένα μόνο μέρος της συνολικής ρύθμισης του, είναι σημαντικά διότι παρέχουν ισχυρή προστασία έναντι του κίνδυνου αύξησης των διεθνών επιτοκίων» ανέφερε.

Στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η σύγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων με το PSI είναι άστοχη και παραπλανητική, διότι εκείνο που έμεινε από το PSI και το δεύτερο Μνημόνιο δεν είναι η απογείωση του χρέους, αλλά η χρεοκοπία των τραπεζών, η εξαέρωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων, το βάθεμα της ύφεσης και η αύξηση της ανεργίας.

Ο τέταρτος παράγοντας που λειτουργεί υποστηρικτικά στην υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι λόγω των συνθηκών της εντεινόμενης αστάθειας, ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας μας ενισχύεται και μάλιστα η πολιτική της κυβέρνησης προσπαθεί να αναβαθμίσει περαιτέρω την διεθνή θέση της χώρας, συμπλήρωσε.

«Η χωρά λοιπόν διαθέτει σαφές σχέδιο. Και το σχέδιο αυτό είναι σε τροχιά υλοποίησης και ολοκλήρωσης. Οι καταστροφολογίες της ΝΔ έχουν διαψευστεί και θα συνεχίσουν να διαψεύδονται», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Όχι ξανά στα λάθη του 2014»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι βασική προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου της κυβέρνησης είναι ο χρόνος. «Δεν αρκεί να βγούμε κάποτε στις αγορές. Δεν αρκεί να ολοκληρωθεί κάποτε η δεύτερη αξιολόγηση.

Δεν αρκεί να μπούμε κάποτε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν στην ώρα τους και πάντως πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες τους πρώτους μήνες του 2017 ώστε να μπορέσουμε να βγούμε δοκιμαστικά στις αγορές πριν λήξει το πρώτο εξάμηνο του 2017 για να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν το 2014», είπε ο κ. Δραγασάκης και εξήγησε: «τότε στήθηκε ένα σχέδιο ενταγμένο σε μια εκλογικίστικη λογική, το θέμα ήταν πώς να αποφύγει την ήττα στις Τότε στήθηκε ένα σχέδιο ενταγμένο εξαρχής σε μια εκλογικίστικη λογική.

Πως να απέφευγε η τότε κυβέρνηση την ήττα στις Ευρωεκλογές και όταν η ήττα δεν αποτράπηκε, πως να ανέκαμπτε από αυτή. Αυτό ήταν το δήθεν success story του κ Σαμαρά. Γι’ αυτό οργανώθηκε η όπως-όπως έκδοση ενός ομολόγου τον Απρίλιο του 2014. Το ομόλογο πουλήθηκε λόγω ευνοϊκής συγκυρίας. Το αμέσως επόμενο ομόλογο όμως δεν μπόρεσε να πουληθεί διότι η συγκυρία είχε μεταβληθεί. Το σχέδιο κατέρρευσε. Η κρίση που ποτέ δεν είχε φύγει, επανήλθε δριμύτερη. Είναι η κρίση που, μάταια, εσείς οι υπεύθυνοι για την καταστροφική χρεοκοπία της χώρας επιχειρήσατε, δειλοί και άβουλοι συνάμα, να φορτώσετε σε μας».

Όχι σε νέα μέτρα και σε μη βιώσιμα πλεονάσματα

«Η αντιπολίτευση κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση ότι δήθεν δεσμεύει τη χώρα σε μεγάλα πλεονάσματα. Πρόκειται για ένα ακόμη ψέμα. Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί ν’ απαλλάξει τη χώρα από τα πράγματι ανέφικτα πλεονάσματα για τα οποία είχαν δεσμευτεί οι προηγούμενοι. Με βάση το δεύτερο Μνημόνιο, το βασικό σενάριο προέβλεπε πλεόνασμα 4,4% για τη περίοδο 2016-2020 και 4% για την περίοδο 2021 έως 2030.

Έχετε λοιπόν το θράσος να κατηγορείτε τη σημερινή κυβέρνηση ,όταν είναι γνωστό ότι πέτυχε δραστική μείωση των πλεονασμάτων για την περίοδο 2015-2017, ενώ την επόμενη περίοδο το ταβάνι των συζητήσεων θα είναι το 3,5%», είπε ο κ. Δραγασάκης και σημείωσε για τη στάση που τηρεί το Ταμείο: «Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ προτείνει 1,5% υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει η ανάλογη ελάφρυνση του χρέους. Το παράδοξο με τη στάση του ΔΝΤ είναι ότι στην περίπτωση που οι δανειστές δεν δεχτούν να προχωρήσουν τώρα σε επαρκή ελάφρυνση του χρέους, τότε το ΔΝΤ ζητεί από εμάς νέα μετρά ύψους 4,5 δισ. ευρώ σαν να είναι δηλαδή ευθύνη της Ελλάδας το γεγονός ότι οι δανειστές δεν δέχονται να μειώσουν το χρέος, πράγμα που και η κυβέρνηση ζητά διαρκώς».

«Σε κάθε περίπτωση όμως, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητά μετρά εφόσον αυτά είναι έξω από τη συμφωνία και έξω από την πολιτική εντολή που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Δραγασάκης αφού επισήμανε ότι οι όποιες καθυστερήσεις και αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τη διαπραγμάτευση στην παρούσα φάση δεν οφείλονται σε καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς αλλά σε αποκλίνουσες και αντιφατικές επιδιώξεις ορισμένων εκ των δανειστών, υπογράμμισε ότι ορισμένες χώρες θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν αποδέχονται τους όρους που το ΔΝΤ θέτει για να συμμετάσχει.

Το ΔΝΤ πάλι θεωρεί προϋπόθεση για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος όχι περισσότερη λιτότητα αλλά μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Όμως η άρνηση των δανειστών να αποδεχτούν τώρα μεγαλύτερη μείωση του χρέους, το οδηγεί σε προτάσεις για περισσότερη λιτότητα, την οποία το ΔΝΤ κατά τα άλλα υποστηρίζει ότι δεν θέλει.

Διέξοδος τα μέτρα για την ανάπτυξη και την απασχόληση

«Διέξοδος ωστόσο και χώρος για προωθητικές λύσεις μπορεί να υπάρξει εάν η συζήτηση μετατοπισθεί από τα πλεονάσματα στις προϋποθέσεις για την επίτευξη τους και ειδικότερα στους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και στην κατανομή του πλεονάσματος», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι ακόμη και χαμηλά ποσοστά πλεονάσματος, της τάξης του 2% ή 1,5%, θα είναι και αυτά ανέφικτα εάν η ανάκαμψη είναι αναιμική ή η οικονομία περιέλθει σε ύφεση.

Αντίστροφα, υψηλοτέρα πλεονάσματα θα μπορούσαν να επιτευχθούν χωρίς μέτρα λιτότητας σ’ ένα περιβάλλον ισχυρής ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης, σημείωσε. «Ας συζητήσουμε λοιπόν πόση ανάπτυξη μπορούμε να πετύχουμε και πώς να την ενισχύσουμε, και στη βάση αυτή να δούμε τι πλεονάσματα μπορούμε να πετύχουμε», είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι η δέσμευση για την επίτευξη ενός ορισμένου ύψους πλεονάσματος έχει νόημα μόνο αν συνοδεύεται από τη δέσμευση για υλοποίηση πολιτικών που να διασφαλίζουν και να ενισχύουν την ανάκαμψη.

Η δεύτερη βάση για προωθητικές λύσεις είναι, όπως πρότεινε ήδη και ο υπουργός Οικονομικών, η διάθεση μέρους του πλεονάσματος που θα συμφωνηθεί για τη χρηματοδότηση στοχευμένων και κοινωνικά δίκαιων φορολογικών απαλλαγών, για ενίσχυση των επενδύσεων, της εξωστρέφειας και του κοινωνικού κράτους, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, συμπλήρωσε.

«Η κυβέρνηση λοιπόν έχει σχέδιο. Η θετική ολοκλήρωση του είναι απολύτως εφικτή. Ανταποκρίνεται στις ανάγκες τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης. Και υποστηρίζεται από την πορεία της οικονομίας, που έπειτα από μακροχρόνια και βαθιά ύφεση έχει τις προϋποθέσεις να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός για το 2017 υπηρετεί ακριβώς το σχέδιο αυτό: «Διασφαλίζει την επίτευξη των αναγκαίων δημοσιονομικών πλεονασμάτων χωρίς τη λήψη νέων μέτρων. Διασφαλίζει επίσης τη μετάβαση από την ύφεση στην ανάκαμψη και την απασχόληση. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ενισχύει το κοινωνικό κράτος και τις επενδύσεις».