Μία πρώτη ένδειξη της στροφής της γαλάζιας ρητορικής στα μείζονα προβλήματα της χειμαζόμενης κοινωνίας αποτελεί η πρωτοβουλία της ΝΔ να φέρει στη Βουλή τροπολογία για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι και το τέλος του 2017.

Η ΝΔ με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να χτυπήσει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Και τούτο διότι αφενός στόχος του Μοσχάτου είναι να αποδομήσει το ταξικό πρόσημο που προσπαθεί να προσδώσει η κυβέρνηση σε κάθε πρωτοβουλία της, διατεινόμενη πάντοτε πως μεριμνά για τα ασθενέστερα στρώματα. «Η ΝΔ καλύπτει υπεύθυνα για μία ακόμη φορά την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα το οποίο η ίδια δημιούργησε» σχολίαζαν επ αυτού συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Αφετέρου, ήδη από την Πέμπτη η ΝΔ είχε στηλιτεύσει τις κυβερνητικές διαρροές για κυβερνητική πρωτοβουλία για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τονίζοντας ότι επί της ουσίας αποτελούν προσυνεδριακά προπετάσματα καπνού και είναι… εσωτερικής κατανάλωσης για την κριτική που θα ασκούνταν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως εκ τούτου με την πρωτοβουλία αυτή στην Πειραιώς επιδιώκουν να προλάβουν το Μαξίμου, στέλνοντας το μήνυμα ότι «για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση σέρνεται στην ατζέντα που χαράσσει πλέον σε καθημερινή βάση η ΝΔ». Επιπλέον όμως επιχειρούν να στριμώξουν τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα μείζον θέμα με εν δυνάμει εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις.

Η τροπολογία προβλέπει ότι, αναστέλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 η κατάσχεση ακινήτων φορολογουμένων που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) το συγκεκριμένο ακίνητο χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του,

β) το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 13.900 ευρώ για άγαμο, 23.600 για ζευγάρια, προσαυξημένα κατά 5.700 ευρώ για κάθε παιδί,

γ) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία (3) τέκνα.

«Τη ρύθμιση αυτή επιβάλλει τόσο η ανάγκη ενός συνεκτικού, στρατηγικού σχεδίου μείωσης του ιδιωτικού χρέους όσο και η σημερινή κατάσταση στην αγορά κατοικίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, ο όγκος οικοδομικής δραστηριότητας το διάστημα Αύγουστος 2015 – Ιούλιος 2016 έχει συρρικνωθεί κατά 30%, ενώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι τιμές των ακινήτων από την αρχή της κρίσης έχουν μειωθεί περισσότερο από 40%.

Η δυνατότητα μαζικών πλειστηριασμών σε μια αγορά που βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση θα πίεζε περαιτέρω τις τιμές ακινήτων για όλους τους ιδιοκτήτες- και όχι μόνο τους οφειλέτες – θα επιδείνωνε τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, θα έπληττε την κοινωνική συνοχή και τελικά και τα συμφέροντα του Δημοσίου», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.