«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διεθνές σημείο αναφοράς», ανέφερε εισαγωγικά ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, Κώστας Ζαχαριάδης, στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο κεφάλαιο των πολιτικών συμμαχιών τάχθηκε υπέρ των διευρύνσεων, αλλά με τη διευκρίνιση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς. Δεν θέλουμε να γίνει κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας, κόμμα της Κεντροαριστεράς». Έθεσε, πάντως, το δίλημμα προς τις όμορες προς την Αριστερά πολιτικές ομάδες, να αποφασίσουν στο σταυροδρόμι που βρίσκονται πού θα ενταχθούν: Στην προοδευτική συμμαχία ή στη νεοφιλελεύθερη συμμαχία.

Στη συνέχεια της παρέμβασής του, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε πως δεν είναι μόνο η Ελλάδα που θα πρέπει να ενδιαφέρει το κυβερνών κόμμα, αλλά και η Ευρώπη, και πώς αυτή θα αλλάξει. «Χρειαζόμαστε μέτωπα, τόσο στην Ελλάδα όσο στην Ευρώπη», σημείωσε.

Επίσης, υποστήριξε ότι στρατηγικός στόχος είναι και παραμένει ο Σοσιαλισμός με Δημοκρατία και Ελευθερία, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του κόμματος που «πρέπει να τραβάει και κάνα αυτί καμιά φορά, κάποιες φορές, δε, πρέπει με μεγαλύτερη ένταση».

Ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ που «από το 2012 μάς τραβά από το μανίκι». Έφερε, μάλιστα, και ένα παράδειγμα κακής λειτουργίας: Τα αντίμετρα για την περικοπή του ΕΚΑΣ νομοθετήθηκαν μόνο αφού «προηγήθηκε ο κακός χαμός».