Την ανάγκη η Ελλάδα να ανακτήσει τη μέγιστη εθνική κυριαρχία της στα στενά περιθώρια που προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης στην ημερίδα του περιοδικού Foreign Affairs, με θέμα: «Εθνικά θέματα & οικονομικές πιέσεις», που πραγματοποιείται στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».

Η Ελλάδα σήμερα προσπαθεί να ανακτήσει την εθνική κυριαρχία που είχε πριν από τα προγράμματα διάσωσης και να μπορέσει να συντάξει αυτοτελώς ένα πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής, σημείωσε ο κ. Ξυδάκης, εκτιμώντας πως αυτό θα είναι εφικτό μετά την παρέλευση του τρίτου προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018.

Διατύπωσε επίσης την ανάγκη «η Ελλάδα να φύγει από τη θέση μιας χρήσιμης Ιφιγένειας, ενός εργαστηρίου πειραματισμών και ενός πεδίου που έγιναν μείζονα στρατηγικά λάθη κατά τη διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής και να δούμε πώς μπορούν να αλλάξουν και να βρούμε έναν τρόπο που οι ίδιοι οι λαοί, τα δημοκρατικά κράτη, οι κοινωνίες των πολιτών, να αναλάβουν τον σχεδιασμό του παρόντος και του μέλλοντος.

Παρατήρησε, μάλιστα, πως «οι πολιτικές που επιβλήθηκαν στη χώρα μας, αλλά και αλλού, παρήγαγαν φυγόκεντρες δυνάμεις που πλήττουν την ίδια την Ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε την άποψη πως η Ε.Ε., αλλά και η Ελλάδα και η Κύπρος, βρίσκονται μπροστά σε μια μεταιχμιακή κατάσταση και ένα ιστορικό δίλημμα για το πού θα βαδίσει η Ευρώπη ενόψει του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, αλλά και λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη, με πρώτη την Ισπανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος προσέθεσε πως έχει κλονιστεί ίσως ανεπανόρθωτα το δόγμα του «ever closer union», σημειώνοντας πως «οι πολιτικές που επιβλήθηκαν στην χώρα μας, αλλά και αλλού, παρήγαγαν φυγόκεντρες δυνάμεις που πλήττουν την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση». «Αυτό που παραχώρησε η ΕΕ είναι τα μέλη της να κινούνται όχι μόνο με διαφορετικές ταχύτητες αλλά και προς διαφορετικές τελικές κατευθύνσεις» και ςυμπλήρωσε πως το «ever closer union της ΕΕ» έχει κλονιστει πολιτικά και από «τα opt-outs που ήδη πήρε η Μεγάλη Βρετανία ενόψει του δημοψηφίσματός της».

Επισήμανε, ακόμα, πως οι πολιτικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν μετά την εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και τη μεγάλη διεύρυνση, έχουν δείξει τα όρια τους και υποστήριξε ότι πρέπει να αναζητηθεί μια άλλη πολιτική που να παράγει μια στοιχειώδη συνοχή στο κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να διασφαλίζει στοιχειωδώς στα κράτη-μέλη τους ιδρυτικούς όρους και προϋποθέσεις της Ε.Ε., δηλαδή ασφάλεια, ευημερία και δημοκρατία για τους πολίτες της.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος ανέδειξε τις οικονομικές πτυχές της επανένωσης της Κύπρου. Ο κ. Σαρρής εκτίμησε πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ίσως συγκλίνουν θετικά για να βρεθεί επιτέλους μια λύση και τάχθηκε υπέρ μιας αποκεντρωμένης διευθέτησης του Κυπριακού. Σε αυτό το πρίσμα τόνισε πως η καλύτερη εγγύηση για πολιτική σταθερότητα είναι η οικονομική σταθερότητα.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΒΕΑ Νίκος Σοφιανός, από τη μεριά του, συμφώνησε με τον κ. Σαρρή ότι η μεγαλύτερη σταθερότητα είναι η οικονομική σταθερότητα, σημειώνοντας πως τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν από εκεί. Ο κ. Σοφιανός τόνισε την ανάγκη αύξησης του ΑΕΠ για να λυθούν τα προβλήματα.

Ωστόσο, οι αιχμηροί χαρακτηρισμοί του κ. Σοφιανού για τους μετανάστες και τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, προκάλεσαν την οξύτατη αντίδραση του κ. Ξυδάκη, ο οποίος αποχώρησε από τη συζήτηση λέγοντας: «Δεν σέβεστε τους συνομιλητές σας, ετοιμάστε για εκλογές, δεν μιλάτε για επιχειρηματικότητα. Μιλάτε σε πρωινή εκπομπή λαϊκής τηλεόρασης. Είναι λίγο ντροπή αυτά που λέτε. Όταν λέει ότι οι ‘λαθρομετανάστες κουβαλάνε ασθένειες’, ας πάει να τα πει σε άλλο ακροατήριο. Να πάει να τα πει στη Χρυσή Αυγή». Ο κ. Σοφιανός κατά την ομιλία του είχε χαρακτηρίσει άθλια την πολιτική μετανάστευσης της κυβέρνησης και είχε σημειώσει: «Σας θυμίζω ότι η κ. Χριστοδουλοπούλου η οποία έκανε απίστευτες δηλώσεις που θυμίζουν τρέλα, ότι έρχονται μετανάστες και λιάζονται, τους έβγαλε έξω από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους αμόλυσε με πούλμαν στην πλατεία Ομονοίας. Επειδή διατηρώ μια ξενοδοχειακή μονάδα στην Ύδρα, σας λέω ότι οι πελάτες μου βίωσαν το να ανακατεύονται με τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι δεν φταίνε αλλά είναι πεινασμένοι, επικίνδυνοι, ασκούν βία, είναι άρρωστοι πολλές φορές, και αυτό είναι η εθνική μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες».

Ο κ. Ξυδάκης επέστρεψε στην αίθουσα όταν τον λόγο πήρε ο επόμενος ομιλητής, ο νομικός Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος εστίασε στη μεσανατολική κρίση και τις διεθνείς προκλήσεις και προοπτικές που εγείρονται σε συνάρτηση με την Τουρκία και τους κινδύνους για την περιοχή και την Ελλάδα.