Με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, να επισημαίνει ότι το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία, ως μια θετική νομοθετική παρέμβαση με ανακουφιστική λογική – ιδίως για τους ευπαθείς πολίτες – και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να μιλούν για «παράλληλο δούλεμα» και να εγκαλούν την κυβέρνηση για «νομοθετική τσαπατσουλιά», εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στις αρμόδιες Eπιτροπές επί της αρχής του, το νομοσχέδιο που εισάγει «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου».

Το νομοθέτημα για το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, η συζήτηση του οποίου διεκόπη τον περασμένο Δεκέμβριο μετά την αποχώρηση της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, επανήλθε σήμερα σε τρίτη συνεδρίαση στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές προκαλώντας και πάλι τις οξείες διαφωνίες των κομμάτων.

Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, διαφώνησαν με την διαδικασία που επελέγη για την εκ νέου εισαγωγή του νομοσχεδίου και όχι επανακατάθεσής του στη Βουλή, δεδομένου ότι αφαιρέθηκαν 42 από τα 118 άρθρα που είχε αυτό κατατέθηκε, όσο και για την ουσία του, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό» αντιπερισπασμό της κυβέρνησης στην κοινωνική θύελλα που έχει απέναντί της. Κατηγόρησαν δε την κυβέρνηση, ότι δεν έθεσε βασικές διατάξεις στην διαβούλευση, ενώ το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα είναι «καινούργιο» και ως τέτοιο πρέπει να επανακατατεθεί με νέο τίτλο ώστε να τοποθετηθούν και τα κόμματα.

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας, εξήγησε ότι τα περισσότερα από τα άρθρα που αποσύρθηκαν, είτε ενσωματώθηκαν σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, είτε συμπεριλήφθηκαν σε άλλα νομοσχέδια, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για παρελκυστική τακτική και επισήμανε ότι στο περιβάλλον μιας δύσκολης και επίπονης διαπραγμάτευσης, είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ένα σήμα ότι η κυβέρνηση μπορεί παράλληλα να προωθεί και διατάξεις με ανακουφιστική λογική σε μείζονα κοινωνικά προβλήματα.

«Διαψεύδουμε τις Κασσάνδρες που λένε ότι δεν μπορεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση παράλληλα με την διαπραγμάτευση, επαναφέροντας ένα νομοσχέδιο το οποίο, κατά γενική ομολογία, περιέχει ρυθμίσεις που αναβαθμίζουν την ζωή των πολιτών», τόνισε, αναδεικνύοντας την ρύθμιση για την ασφαλιστική κάλυψη των πολιτών που την απώλεσαν, ως την σημαντικότερη, καθώς αυτό το πρόβλημα, όπως είπε, αναδεικνύεται ως το οξύτερο μετά το πρόβλημα της ανεργίας.

Ο αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης

«Το παράλληλο πρόγραμμα ήρθε και δεν κόπηκε τίποτα για την Υγεία, που αποτελεί και τον βασικό του κορμό. Οι Θεσμοί πείστηκαν ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να ληφθούν αυτά τα ευεργετικά μέτρα, που περιλαμβάνονται σε αυτό, αλλά και άλλα», τόνισε και ο αν. υπουργός, Παύλος Πολάκης, παραθέτοντας τα οικονομικά στοιχεία που – όπως σημείωσε – αποδεικνύουν ότι «προβλέφθηκαν τα πάντα». Ο κ. Πολάκης κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «σπέκουλα» πάνω σε αυτό το θέμα και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά διαφαίνεται αντιστροφή της πορείας κατάρρευσης του συστήματος Υγείας.

Σχετικώς με τα όσα καταλογίζονται στην κυβέρνηση για προσλήψεις μεγάλου αριθμού μετακλητών, ο κ. Πολάκης απάντησε ότι στο υπουργείο Υγείας, το κόστος των μετακλητών πέρσι ήταν 500.000 ευρώ και πρόπερσι 1 εκ. 300 χιλιάδες. Στις καταγγελίες δε, περί εγκαθίδρυσης «κομματικού κράτους» από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε έντονο ύφος, αφού έφερε ως παράδειγμα το ΚΕΕΛΠΝΟ «που ήταν φωλιά διαφθοράς», δήλωσε ότι για πρώτη φορά μπαίνουν κριτήρια ΑΣΕΠ και ζήτησε «να μην κουνούν το δάχτυλο στην κυβέρνηση αυτή» εκείνοι που έφτιαξαν κομματικό κράτος. Τέλος, ο αν. υπουργός Υγείας, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση που του έθεσε ο βουλευτής της ΧΑ, Χρ. Παππάς, με την αιτιολογία ότι «λόγω της εμπλοκής στην δολοφονία Φύσα και μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη, δεν απαντώ».

Η Αντιπολίτευση

Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, εστίασε την κριτική του στους λόγους για τους οποίους ήρθε τώρα το νομοσχέδιο, εκτιμώντας πως αυτό γίνεται λόγω της αγωνίας του κ. Τσίπρα «να πει το παραμύθι του» για το δήθεν κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησής του υπό την πίεση των αντιδράσεων μεγάλων κοινωνικών ομάδων.

«Πρόκειται για παράλληλο δούλεμα, όχι για παράλληλο πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Βορίδης και δήλωσε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να προσφέρει χαλί ώστε να «περάσει» την «υποτιθέμενη κοινωνική πολιτική του» ο κ. Τσίπρας. Έκανε εξάλλου λόγο για «νομοσχέδιο – σαλάμι που το κόβουμε φέτες και το μοιράσαμε σε τρία κομμάτια» , για νομοσχέδιο – ποτ πουρί και για ένα συνονθύλευμα διατάξεων «που απλώς κλείνουν τρύπες».

«Εμείς σήμερα αισθανόμαστε εθνική υπερηφάνεια που μας αφήνουν οι δανειστές μας να συνεχίσουμε το κοινοβουλευτικό έργο και να νομοθετούμε μόνοι μας», ανέφερε με ειρωνικό ύφος, ο Δημήτρης Κουκούτσης από την Χρυσή Αυγή, ο οποίος δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, ενώ κατά την διακοπείσα κοινοβουλευτική διαδικασία (τον περασμένο Δεκέμβριο) είχε δηλώσει επιφύλαξη για την Ολομέλεια.

Για «νομοσχέδιο – κουρελού» που δείχνει την «τσαπατσουλιά» της κυβέρνησης, έκανε λόγο η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία χαρακτήρισε «κατάντια» το να μιλά η κυβέρνηση για «παράλληλο πρόγραμμα», επιλέγοντας μάλιστα τέτοια συντετμημένη διαδικασία. «Είναι συνονθύλευμα είτε ρουσφετολογικών, είτε επικοινωνιακών ρυθμίσεων. Δεν είναι ούτε πρόγραμμα ούτε παράλληλο» είπε, η κ. Χριστοφιλοπούλου, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα της καταψηφίζει επί της αρχής.

«Παρών» ψηφίζει το ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου, για το οποίο ο ειδικός αγορητής του κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, είπε πως περιλαμβάνει ένα «πακέτο μέτρων», όπως προπαγάνδιζε η κυβέρνηση ως αντιπερισπασμό στα αντιλαϊκά μέτρα του Μνημονίου. «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ανακουφιστικά μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, από τις επιπτώσεις του Μνημονίου, αντιθέτως μάλιστα» ανέφερε ο κ. Λαμπρούλης.

Για νομοσχέδιο που, ενώ αφαιρέθηκαν οι διατάξεις του κατά 30%, η κυβέρνηση το φέρνει ως συνέχεια του προηγούμενου, καταρρακώνοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία, έκανε λόγο ο βουλευτής του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. Μίλησε εξάλλου, για «έναν σωρό τροπολογιών, που περίσσεψαν» και για νομοθέτηση «προθέσεων» εκ μέρους της κυβέρνησης, αφού δεν αγγίζεται ο πυρήνας του προβλήματος.

«Να επικρατήσει η λογική, γιατί είμαστε ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη» ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, ο οποίος αντιπαρέβαλλε στις επικρίσεις «περί νομοσχεδίου – κουρελού» τις θετικές ρυθμίσεις για το σύστημα Υγείας, τους άστεγους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Προσπαθείτε να κάνετε το ξύδι, γλυκάδι», είπε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, η Θεόδωρα Μεγαλοοικονόμου προκειμένου καταδείξει την επικοινωνιακή φιλοσοφία του νομοσχεδίου, απέναντι στα σκληρά μνημονιακά μέτρα. Εξέφρασε επίσης, τις ενστάσεις του κόμματός της σε επιμέρους ρυθμίσεις και ζήτησε βελτιώσεις.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ανάμεσα στις άλλες θετικές ρυθμίσεις, αντιμετωπίζεται μια θεσμική εκκρεμότητα σε μια εκτεταμένη ζώνη από-ασφάλισης που αφορά 2,5 με 3 εκ. πολίτες και αίρεται ο αποκλεισμός τους από το σύστημα υγείας. Η παρέμβαση αυτή – όπως εξήγησε ο κ. Ξανθός – πέραν των πολιτών, που έχουν ΑΜΚΑ και τελούν σε νόμιμο καθεστώς εργασίας, περιλαμβάνει τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, αλλά και ένα ευάλωτο άλλο κομμάτι της κοινωνίας (όπως υπερήλικες, έγκυες, παιδιά, ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα) ώστε «να δώσουμε το σήμα ότι σε αυτή τη χώρα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ευρωπαϊκές αξίες». Όμως, εξήγησε ο υπουργός, ότι η ρύθμιση αυτή, για να έχει πρακτική αξία, συμπληρώνεται από ρυθμίσεις που καθιστούν λειτουργικό και αναβαθμίζουν το σύστημα υγείας. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν: απόδοση κινήτρων για στελέχη άγονων γραμμών, αναβάθμιση κρίσιμων υπηρεσιών (ΕΚΑΒ, ΕΟΦ κλπ.) μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών που ξεπέρασαν τα πέντε χρόνια, μισθολογική και βαθμολογική εξίσωση γιατρών σε άλλες δομές με τους γιατρούς του ΕΣΥ, «ώστε να στηρίξουν την δύσκολη περίοδο το δημόσιο σύστημα», εξορθολογισμό των εφημεριών, διευκόλυνση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για επιτάχυνση υποθέσεων διαφθοράς, κινητικότητα προσωπικού βάσει αναγκών, κάλυψη θέσεων με ειδικευόμενους στα περιφερειακά νοσοκομεία, διαφανής διαδικασία για την λίστα του χειρουργείου και τον προγραμματισμό, συγκρότηση επιτροπών υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών, θέσπιση του Διαμεσολαβητή Υγείας, λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης με όρους δημόσιου συστήματος.

«Αντιμετωπίζεται μια ακραία κοινωνική ανισότητα για ισότιμη και καθολική κάλυψη του πληθυσμού και τελειώνει μια εποχή μεθοδευμένης συρρίκνωσης εθνικού συστήματος Υγείας» κατέληξε την τοποθέτησή του ο κ. Ξανθός, επισημαίνοντας ότι φέτος μπαίνουμε σε νέα τροχιά για την αισθητή αναβάθμιση του συστήματος υγείας.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, η ΝΔ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, κατά ψήφισαν η ΧΑ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.
* Στην εισαγωγή της δομής των Κέντρων Κοινότητας, στους δήμους, που περιλαμβάνεται στο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην ομιλία της η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, πρόκειται να ιδρυθούν 220 έως 230 κέντρα τα οποία θα λειτουργήσουν ως χώροι υποδοχής των απόρων των αστέγων και γενικότερα των ευάλωτων ομάδων. Παράλληλα, θα παρέχουν βοήθεια και ενημέρωση για τις προβλέψεις όλων των εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων που προσφέρουν πρόσβαση σε κατάρτιση εργασίας, κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές. Η λειτουργία των Κέντρων, θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).