Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό με αιχμή τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, καταλογίζοντας στον κ. Τσίπρα ότι ανέλαβε για τη χώρα πολύ βαριές δεσμεύσεις με ασαφή ανταλλάγματα και κανένα αντιστάθμισμα.

Στην «ώρα του Πρωθυπουργού», όπου ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ για το θέμα, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως η συζήτηση αυτή γίνεται υπό τη βαριά σκιά των πνιγμών και ναυαγίων σε ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά και σε συνέχεια της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου της Συνόδου Κορυφής με τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου των προσφύγων, κατά την οποία η χώρα ανέλαβε πολύ βαριές δεσμεύσεις με ασαφή ανταλλάγματα και καθόλου αντισταθμίσματα.

Καταλόγισε μάλιστα στην σημερινή κυβέρνηση ότι ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίστοιχες καταστάσεις, είχε ζητήσει παραιτήσεις και πολιτικές ευθύνες, διασύροντας με αυτό τον τρόπο την ίδια τη χώρα, και ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν θα κάνει αντιπολίτευση δεύτερης κατηγορίας. Αυτό που ζητά – όπως ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος – είναι να διευκρινίσει ο πρωθυπουργός αν η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει «αποθήκη ψυχών», ένας απέραντος καταυλισμός εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί η χώρα στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται.

Σημείωσε ακόμη πως η ΝΔ, όπου απαιτήθηκε, στήριξε τη χώρα, όπως καταφάνηκε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όταν «ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης οδήγησε την κ. Μέρκελ στο να μην αναφερθεί ούτε εμμέσως στο ενδεχόμενο μικτών ελληνοτουρκικών περιπολιών στη θάλασσα του Αιγαίου».

Επίσης, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, αμφισβητώντας ότι υπήρξε επίσημη πρόταση εκ μέρους των εταίρων για δημιουργία μιας «κωμόπολης» 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα, λέγοντας στον κ. Τσίπρα «εκτός αν διαπραγματεύεστε με δημοσιεύματα κι όχι με πραγματικές προτάσεις».

Κατέθεσε δε τη δήλωση των 17 σημείων και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για μια συγκριτική μελέτη ώστε να καταδειχθεί -όπως είπε- η διαφορά μεταξύ τους. «Κάθε φορά που μιλάτε για επιτυχίες ανησυχούμε. Γιατί άλλα λέτε δημοσίως και άλλα συμφωνείτε. Το κάνατε με το Μνημόνιο και φοβόμαστε ότι το κάνετε και με το Προσφυγικό» είπε ο ερωτών βουλευτής και ρώτησε, μεταξύ άλλων: «Γιατί αναλάβατε τις δεσμεύσεις χωρίς ορατό αντιστάθμισμα; Πώς θα τις υλοποιήσετε; Πώς θα διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή; Πώς ξέρετε ότι με αυτή την πολιτική δεν θα ενισχυθούν ακραίες ρατσιστικές φωνές;».

Επισήμανε δε, πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανέλαβε και ποσοτικές και χρονικές δεσμεύσεις, ενώ καταλόγισε διαφοροποίηση των λεγόμενων του πρωθυπουργού και του κειμένου της Συνόδου, για να σημειώσει ότι ο κίνδυνος εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας είναι υπαρκτός και άμεσος.

Το βασικό ζήτημα, είναι απέναντι σε αυτές τις δεσμεύσεις, τις βαριές και ουσιαστικές, τι πήρε η χώρα, επανήλθε ο κ. Κουμουτσάκος επικαλούμενος το «τελείως διαφορετικό» παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία – σύμφωνα με τον βουλευτή – κέρδισε χωρίς να αναλάβει καμία δέσμευση. «Η Τουρκία, κέρδισε οικονομικά, πολιτικά, γεωστρατηγικά, ενώ εμείς τίποτα» είπε χαρακτηριστικά και έθεσε το ερώτημα τι είναι ο επιχειρησιακός συντονισμός μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πως θα εξασφαλιστεί, ποιος θα τον αναλάβει; «Μήπως υποκρύπτεται το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών;» πρόσθεσε.

Κατά την δευτερολογία του, κι αφού ο πρωθυπουργός απάντησε στα σημεία που έθεσε ο κ. Κουμουτσάκος, ο βουλευτής της ΝΔ επανήλθε για να πει προς τον πρωθυπουργό ότι «αναλαμβάνει πράγματα που δεν μπορεί να κάνει η χώρα». Προσέθεσε πως δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν μέσα σε δύο μήνες οι υποδομές που απαιτούνται για 30.000 ανθρώπους, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της επιδότησης ενοικίου είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το προχωρήσει χωρίς τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης.

Ο βουλευτής χαρακτήρισε ηρωική τη στάση του Λιμενικού, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απραξία τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης και, όπως είπε, τώρα είναι εγκλωβισμένη στην αναποτελεσματικότητα της.

«Η δέσμευση για τους 50.000 πρόσφυγες, στο κείμενο των 17 σημείων, λέει ότι η υλοποίησή της είναι προϋπόθεση για να λειτουργήσει ο μηχανισμός εσωτερικής μετεγκατάστασης στην Ευρώπη», είπε και συμπέρανε ότι πρώτα θα πρέπει να γίνουν αυτά που συμφώνησε η κυβέρνηση, και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν διασφάλισε ταχύτερους ρυθμούς για να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση. Αναρωτήθηκε, ακόμη, ποιες υποδομές έχουμε για να ξεκινήσει ο μηχανισμός επιστροφών για εκείνους «που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου ή που έχουν παρανόμως εισέλθει στη χώρα».

Στιγμιαία ένταση προκλήθηκε την ώρα της συζήτησης όταν ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στην κατηγορία που δέχεται η Νέα Δημοκρατία πως ότι έχει μιλήσει για λαθρομετανάστες για να πει πως «στην ελληνική γλώσσα όποιος διαβάζει, χωρίς να του επιτρέπεται, λέγεται λαθραναγνώστης. Όποιος κυνηγάει παρανόμως λέγεται λαθροκυνηγός, όποιος επιβαίνει σε ένα μέσο παρανόμως λέγεται λαθρεπιβάτης». Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε πως «δαιμονοποιείτε έναν όρο, ο οποίος, πράγματι, στην ελληνική όταν ταυτίζεται στο λαθρομετανάστης μπορεί να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα -αλλά να στηρίζετε πάνω σε αυτόν τον όρο κριτική σε μια πολιτική, που πάντως ήταν αποτελεσματικότερη από τη δική σας, νομίζω κάνετε λάθος».

«Για να τελειώσουμε λοιπόν με αυτά, παρανόμως εισερχόμενοι και που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, γι’ αυτούς πρέπει να αρχίσει η διαδικασία των επιστροφών», είπε ο βουλευτής.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας αναρωτήθηκε τι εξασφάλισε η κυβέρνηση ανταποδοτικά. Ο κ. Κουτσουμάκος ανέφερε ότι η Τουρκία, παρότι δεν υλοποιεί τη συμφωνία επανεισδοχών, έχει δεχθεί μόλις 3.800 από 144.000 επανεισδοχές τις οποίες θα έπρεπε να προωθήσει. «Εξασφαλίσατε κάτι δίνοντας αυτή τη δέσμευση για τους 50.000;», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και προσέθεσε: «Πιέσατε ώστε η Frontex να μην περιπολεί μόνο στη θάλασσα αλλά να περιπολεί και σε τουρκικό έδαφος για να πλήξει τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και διακινητών; Ξεκινήσατε διαδικασία hot spots στις περιφερειακές χώρες της κρίσης; Στην Τουρκία; Στο Λίβανο; Στην Ιορδανία;».

«Αυτό το παιχνίδι της μετάθεσης ευθυνών πρέπει να τελειώσει», κάλεσε ακόμη ο βουλευτής της ΝΔ, αναφερόμενος στην κριτική προς την αξιωματική αντιπολίτευση και είπε προς τον κ. Τσίπρα: «Επιλέξατε να κυβερνήσετε με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις για να αναλάβετε τη διακυβέρνηση. Μην μας εγκαλείτε, λοιπόν. Εμείς έχουμε προτάσεις, αλλά το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Δεν μπορείτε να είστε και ανεύθυνη αντιπολίτευση και ανεύθυνη κυβέρνηση. Κάτι πρέπει να γίνει. Κυβερνείστε και διασφαλίστε ότι η χώρα δεν θα γίνει ένας απέραντος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών, νομίμων και παρανόμων».