Την πολιτική βούληση της Αθήνας να ενισχύσει τις ήδη δυναμικές σχέσεις με το Μπακού, με έμφαση στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, σηματοδοτεί η τριήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, στο Αζερμπαϊτζάν.

Η επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου έρχεται μετά από σειρά πυκνών ανταλλαγών επισκέψεων υψηλού επιπέδου, με πρώτη αυτή του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, στις αρχές του 2009, στην Αθήνα.

Ενδεικτικό της σημασίας της επίσκεψης είναι ότι ο κ Παπούλιας συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γ.Διαμαντίδη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, οι οποίοι θα υπογράψουν σειρά συμφωνιών για την ενέργεια, τη ναυτιλία, την περιβαλλοντική και την πολιτιστική συνεργασία.

Οι δύο Πρόεδροι θα κηρύξουν την έναρξη των εργασιών του 4ου Ελληνο-Αζερικού επιχειρηματικού φόρουμ, επισφραγίζοντας έτσι την αμοιβαία πολιτική βούληση για ενίσχυση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, είτε με την μορφή των εμπορικών ανταλλαγών, είτε με την μορφή επενδυτικών κινήσεων ή συμπράξεων, έχει αυξημένο ρόλο σ’ αυτή την περίοδο των οικονομικών δυσχερειών στο εσωτερικό της χώρας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για τη χώρα μας η υπογραφή, στη διάρκεια της επίσκεψης, Μνημονίου Κατανόησης (MOU) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Αζερικής SOCAR, με το οποίο εντατικοποιούνται οι διαπραγματεύσεις, με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας ΔΕΠΑ-SOCAR, ώστε η ΔΕΠΑ να αγοράζει απ’ ευθείας το Αζερικό αέριο από την προμηθεύτρια SOCAR και όχι μέσω της τουρκικής BOTAS.

Πρόκειται για την ωριμότερη συμφωνία που έχει υπογράψει χώρα της Ε.Ε. με τη SOCAR, για προμήθεια φυσικού αερίου από την Κασπία. Το μνημόνιο αναμένεται εκ μέρους της ελληνικής πλευράς να υπογράψει ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνης.

Ένα μήνα πριν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Ελμάρ Μαμαντιάροφ, είχε εξάρει τη σημασία της Ελλάδας ως πρώτης χώρας στην Ε.Ε. που προμηθεύεται φυσικό αέριο απ’ ευθείας από την Κασπία και ο Έλληνας ομόλογός του κ Δρούτσας είχε επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Ελλάδας στην υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου ITGI, το οποίο χαρακτήρισε ως «ώριμο πρότζεκτ».

Σημαντική θεωρείται και η συμφωνία ναυτιλιακής συνεργασίας, την οποία αναμένεται να υπογράψει ο κ. Διαμαντίδης. Είναι μια συμφωνία που επωάζεται επί χρόνια και ανοίγει πολλά πεδία συνεργασίας, τόσο για τη μεταφορά πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν όσο και λόγω του ειδικού βάρους που έχει ο εμπορικός στόλος του Αζερμπαϊτζάν, στη Μεσόγειο.

Ο κ. Δρούτσας αναμένεται να υπογράψει συμφωνία μορφωτικής συνεργασίας, για τη διετία 2011-2013, η οποία άπτεται θεμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Παιδείας, θέματα που φέρνουν τις κοινωνίες των δύο χωρών πιο κοντά και αποτελούν το θεμέλιο κάθε περαιτέρω συνεργασίας. Ενδεικτικές της βαρύτητας που αποδίδουν οι δύο πλευρές στο θέμα είναι οι επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει η ελληνική αντιπροσωπεία στο Σλαβικό Πανεπιστήμιο του Μπακού και στο Κέντρο Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας στο Μπακού.

Όχι λιγότερο σημαντική θεωρείται η συμφωνία που θα υπογράψει ο κ. Μανιάτης για την προώθηση της περιβαλλοντικής συνεργασίας, τομέας στον οποίο η ελληνική τεχνογνωσία έχει πολλά να προτείνει, από μελέτες και δομικά υλικά, ως τη διαχείριση απορριμμάτων, ύδατος και αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οι κύριοι Παπούλιας και Αλίεφ αναμένεται να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και οικονομικών θεμάτων, να επιβεβαιώσουν την πολύ καλή εξέλιξη των διμερών σχέσεων, να ενημερώσουν ο ένας τον άλλον σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος και να ανταλλάξουν απόψεις σε περιφερειακά θέματα, που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα.