Σκηνικό αυξημένης πολιτικής έντασης διαμορφώνεται στη Βουλή μεσούντος του καλοκαιριού, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να διαχειριστεί θεσμικά δύο υποθέσεις που έχουν προκαλέσει σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις: το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και τις εξελίξεις που αφορούν τις παράνομες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς τους αγρότες, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Την άλλη Τρίτη το πόρισμα των Τεμπών για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή

Η αρχή αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τρίτη 22 Ιουλίου, με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί. Εκεί, θα συζητηθεί το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των Τεμπών και τη στάση του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή. Το ίδιο βράδυ έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η προβλεπόμενη μυστική ψηφοφορία για την ποινική του μεταχείριση.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας, που έχει ήδη υποβληθεί στην Ολομέλεια, εισηγείται την παραπομπή του κ. Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο, για την πράξη της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Όπως αναφέρεται στο κείμενο που συνέταξαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετείχαν στην επιτροπή: «Προτείνεται προς την Ολομέλεια της Βουλής η κίνηση ποινικής δίωξης κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή του Αχιλλέως για την πράξη της παράβασης καθήκοντος». Σύμφωνα με την αιτιολόγηση, ο πρώην υπουργός, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και την ημέρα του δυστυχήματος στις 28 Φεβρουαρίου 2023, παρέλειψε να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση και στήριξη στον ΟΣΕ, παραβιάζοντας συγκεκριμένο άρθρο του νόμου 4974/2022.

Εξεταστική αντί Προανακριτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εν τω μεταξύ, προς το τέλος του μήνα, στις 28 και 29 Ιουλίου, θα ανοίξει η κοινοβουλευτική αυλαία για μια ακόμα μεγάλη υπόθεση: αυτή που σχετίζεται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκεί, το βάρος πέφτει στις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί. Από τη μία, η κυβερνητική πλευρά έχει καταθέσει πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ από την άλλη, ΠΑΣΟΚ από μόνο του και ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά από κοινού ζητούν μέσω της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, ήτοι να υπάρξει Προανακριτική Επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία για την πρόταση της Ν.Δ. αφορά φανερή ψηφοφορία, σε αντίθεση με τις προτάσεις για διερεύνηση ποινικών ευθυνών, οι οποίες θα τεθούν σε μυστική ψηφοφορία, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες, για να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή, απαιτείται απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών (με ελάχιστο όριο τους 120), γεγονός που καθιστά σχεδόν βέβαιη την έγκριση της πρότασης από τη στιγμή που η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη (διαθέτει 155 έδρες). Ωστόσο, το ερώτημα είναι κατά πόσο θα υπάρξει συμμετοχή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς αρκετά εξ αυτών έχουν προϊδεάσει πως ενδέχεται να απόσχουν είτε από τη διαδικασία, είτε από τις εργασίες της επιτροπής.

Η λειτουργία της εξεταστικής προβλέπει χρονικό πλαίσιο για την έκδοση πορίσματος, το οποίο μπορεί να παραταθεί για αρκετούς μήνες, ειδικά εάν υπάρξει σχετικό αίτημα. Για την περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ εν προκειμένω, θεωρείται πιθανό το πόρισμα να εκδοθεί προς τα τέλη του φθινοπώρου. Αν προκύψουν ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων από κυβερνητικά στελέχη, η Ολομέλεια της Βουλής έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει την αναβάθμιση της διαδικασίας σε Προανακριτική Επιτροπή.

Η τελευταία διαφέρει σημαντικά ως προς τη λειτουργία της. Για να συγκροτηθεί απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (151 ψήφοι), οι συνεδριάσεις της είναι μυστικές και η διάρκεια των ερευνών είναι σαφώς πιο περιορισμένη χρονικά σε σχέση με την εξεταστική. Σε αυτή την περίπτωση, το πόρισμα συνοδεύεται από ψηφοφορία στην Ολομέλεια, καθιστώντας την διαδικασία πιο δεσμευτική πολιτικά και νομικά. Κοινό χαρακτηριστικό και στις δύο περιπτώσεις παραμένει το γεγονός ότι οι επιτροπές έχουν ως κορμό τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, γεγονός που επηρεάζει τόσο τη δυναμική της έρευνας όσο και τις πιθανές πολιτικές προεκτάσεις της.

Να σημειωθεί τέλος πως σύμφωνα με πληροφορίες η Βουλή τελικά θα «κλείσει» για λόγω των θερινών διακοπών το χρονικό διάστημα από την 1η έως την 24η Αυγούστου. Και βάλουμε τη λέξη «κλείνει» σε εισαγωγικά γιατί θεωρητικά το Κοινοβούλιο δεν αναστέλλει ποτέ τη λειτουργία του, απλώς εκείνες τις ημέρες αναστέλλεται το νομοθετικό έργο, αφού δεν προβλέπονται συζητήσεις νομοσχεδίων.