Την ανάπτυξη και λειτουργία ψηφιακού συστήματος συλλογής και αξιολόγησης δεδομένων, στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, για τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε θέματα αρμοδιότητάς της, προβλέπει τροπολογία που έχει κατατεθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υλοποιεί πρόγραμμα επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εισηγούμενη στην εθνική αντιπροσωπεία την τροπολογία, η αρμόδια υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, εξήγησε ότι η ψηφιακή πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο ΥΚΟΙΣΟ θα συγκεντρώνει, αλλά και θα αναλύει στοιχεία για πολιτικές ισότητας στο κομμάτι των ιδιωτικών επιχειρήσεων. «Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων, την ενίσχυση του παρατηρητηρίου ισότητας και τη χάραξη πιο αποτελεσματικών πολιτικών», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου και πρόσθεσε ότι με άλλη διάταξη θεσπίζεται η δυνατότητα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης πάνω σε ζητήματα ισότητας και ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου. Στόχος είναι η ενσωμάτωση αξιών της ισότητας με συγκεκριμένες και μετρήσιμες πολιτικές» ανέφερε η υπουργός.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Ελένη Καραγεωργοπούλου, αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματός της για τη δημιουργία παρατηρητηρίου δεδομένων για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. «Εναπόκειται στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας το να παρουσιάσει ένα ψηφιακό εργαλείο με το οποίο θα δύναται το κράτος να αξιολογήσει τι συμβαίνει με τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, είτε είναι ανήλικα παιδιά, είτε είναι ενήλικες γυναίκες ή οποιοσδήποτε άλλος θύμα ενδοοικογενειακής βίας», είπε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Ξέρετε πολύ καλά ότι και σε ανώτατο επίπεδο και σε επίπεδο πρωθυπουργού, παρουσιάστηκε η στρατηγική κατά της παιδικής κακοποίησης, σε οριζόντιο επίπεδο, το οποίο εμπλέκει όχι μόνο το δικό μας υπουργείο, αλλά και πάρα πολλά άλλα υπουργεία της κυβέρνησης, όπως το Παιδείας, το Εσωτερικών, το υπουργείο Αθλητισμού και πάρα πολλοί είναι οι συναρμόδιοι φορείς, οι οποίοι δουλεύουμε όλοι μαζί για το κομμάτι αυτό» είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ενημέρωσε τη βουλευτή: «Υπάρχει, όπως νομίζω ότι γνωρίζετε καλά, ήδη εδώ και αρκετά χρόνια, το Παρατηρητήριο Ισότητας μέσα στη Γενική Γραμματεία Ισότητας, το οποίο είναι ακριβώς το κατάλληλο εργαλείο, έτσι ώστε να παρακολουθεί τη χάραξη αλλά και την υλοποίηση των πολιτικών που υπάρχουν όχι μόνο από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Υπάρχει επίσης το παρατηρητήριο το οποίο λειτουργεί εντός του ΕΚΚΑ, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και αυτό που μαζεύει είναι καταχρηστικές, παραμελητικές και κακοποιητικές συμπεριφορές και ενδοοικογενειακές, έτσι ώστε να υπάρχει αυτή η πολύ σημαντική διάχυση της πληροφορίας και μετά οι αρμόδιες αρχές -οι οποίες δεν είμαστε εμείς, είναι η Δικαιοσύνη- να μπορούν να συντάξουν, αν θεωρούν ότι πρέπει, αντίστοιχους φακέλους σε επίπεδο εισαγγελέα. Οπότε το έχουμε κάνει, λειτουργεί, και ήδη το ΕΚΚΑ έχει συγκεντρώσει πάρα πολλές τέτοιες καταγγελίες, οι οποίες σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν έχουν περάσει κάτω από το χαλί, αλλά έχουν δοθεί στην αρμόδια Αρχή, τη Δικαιοσύνη, και η ίδια κρίνει όπως θεωρεί ότι πρέπει να κρίνει».

Πηγή: ΑΠΕ