To κυβερνητικό θεσμικό ξυπνητήρι «χτύπησε» και μάλιστα δυνατά με τον πρωθυπουργό στρατηγικά να επιλέγει να ανοίξει το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης με αιχμή την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο σε μια χρονική στιγμή που αφενός δίνει τη δυνατότητα στα κόμμα της αντιπολίτευσης να επεξεργαστούν τις προτάσεις – θέσεις του αλλά και τροφοδοτώντας το δημόσιο διάλογο προκειμένου να «μετρηθούν» οι αντιδράσεις και οι νέες παράμετροι που τίθενται.  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης ανήγγειλε διεύρυνση του μπόνους απόδοσης στο Δημόσιο και ενίσχυση της αξιολόγησης, ξεκαθαρίζοντας ότι ουδείς θέλει να λειτουργήσει τιμωρητικά για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Στο τρίπτυχο αξιοκρατία, αξιολόγηση και λογοδοσία αναμένεται να «πατήσει» η πρόταση της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει επιβράβευση με υψηλή βαθμολογία και μπόνους απόδοσης, τα οποία και θα διευρυνθούν για τους συνεπείς δημοσίους υπαλλήλους, παρακολούθηση σεμιναρίων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης για όσους εμφανίζουν μειωμένη αποδοτικότητα, ενίσχυση των πειθαρχικών συμβουλίων από τα οποία θα περνάνε όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους ή προβαίνουν σε βλαπτικές ενέργειες για τη δημόσια διοίκηση.

«Υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες, πολύ ευαίσθητες κοινωνικά, πολύ σημαντικές, νευραλγικές, π.χ. αυτοί που δίνουν τα φάρμακα και ενώ θα έπρεπε να είναι πέντε μπροστά, είναι δύο. Ή  πηγαίνεις να σε εξυπηρετήσει κάποιος, ξανά και ξανά και σε αγνοεί» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι «για να ληφθεί αυτή η απόφαση θέλει πλειοψηφία», επισημαίνοντας ότι πρέπει ακούγοντας την κοινωνία να μπούμε σε μια νέα εποχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να χτίσουν γέφυρες και όχι να ανοίξουν καινούργια ρήγματα», υπογραμμίζοντας ότι αυτό επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα, δηλαδή τα κόμματα να προσέλθουν σε αυτή τη συζήτηση με την απαιτούμενη θεσμική υπευθυνότητα. Πάντως, από τις πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης δεν διαπιστώνεται πεδίο συναίνεσης και αυτό γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε τη γαλάζια πρόταση «πυροτέχνημα» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για υποκρισία, απαξίωση του δημόσιου τομέα αλλά και «στρατιά» μετακλητών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση να καλεί την αντιπολίτευση να λάβει καθαρές θέσεις.

Με «οδηγό» την οικονομία

Στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων σε θεσμικό επίπεδο, προστίθεται η καλή πορεία της οικονομίας, η οποία βρίσκεται στον κυβερνητικό πυρήνα, με στόχο την περαιτέρω μείωση των μισθών και την αύξηση των συντάξεων. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την περίοδο της κρίσης και προχωρά με αυτοπεποίθηση, επενδύοντας στην καινοτομία, την ψηφιοποίηση και την αγορά εργασίας. Παρέπεμψε στην ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου για νέες εξαγγελίες με επίκεντρο το «ψαλίδι» στους άμεσους φόρους για τους συνεπείς φορολογούμενους και κυρίως, τη μεσαία τάξη. Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος των μειώσεων θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο, και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη του καλοκαιριού.