Στη συνταγματική αναθεώρηση και το θέμα της άρσης μονιμότητας στο Δημόσιο αναφέρθηκε επί μακρόν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα.

«Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη σημερινή μας συζήτηση από τις δημόσιες δηλώσεις τις οποίες έκανα χθες σε σχέση με την επικείμενη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Θεωρώ σημαντικό, ήταν αυτό το αντικείμενο της συζήτησής μας γιατί είναι κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία πρέπει να εξελιχθεί σε δύο διαδοχικές Βουλές και εκ των πραγμάτων για να ολοκληρωθεί απαιτεί σε μία από τις δύο σχετικές ψηφοφορίες τουλάχιστον 180 βουλευτές, άρα απαιτείται ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Χθες μίλησα για την ανάγκη να αναθεωρηθεί το άρθρο 103 του Συντάγματος το οποίο αναφέρεται και στη συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα του Δημοσίου. Θέλω να είμαι σαφής ότι αυτή η πρωτοβουλία αφορά πρωτίστως τη θεσμική κατοχύρωση της έννοιας της αξιολόγησης και της δυνατότητας αφενός να μπορούμε να επιβραβεύουμε τους συνεπείς και εργατικούς δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και αφετέρου αν υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων, οι οποίοι συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της θέσης τους, να μην υπάρχει συνταγματικό κώλυμα προκειμένου να απομακρύνονται από το Δημόσιο».

«Πιστεύω ότι αυτή είναι μία σημαντική πρωτοβουλία, η οποία είναι και ένα δείγμα ωρίμανσης του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία πρέπει να τίθεται πάντα στην υπηρεσία των πολιτών», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι το μόνο άρθρο που θέλουμε να κρίνουμε αναθεωρητέο, η ανάγκη για τροποποίηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, το άρθρο 16 που αφορά στην ανώτατη εκπαίδευση, τροποποιήσεις στο άρθρο 24. Εκτός από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, όμως έχει έρθει η ώρα να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε ζητήματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο συνταγματικά κατοχυρώνουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χωροταξία και την πολεοδόμηση κι άλλα άρθρα για τα οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει την επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο και νομίζω ότι είναι σημαντικό όταν αναπτύσσεται δημόσιος διάλογος και να τοποθετούνται και τα υπόλοιπα κόμματα πάνω στα ζητήματα αυτά. Η επόμενη Βουλή πρέπει να αποφασίσει ποια άρθρα είναι αναθεωρητέα. Επειδή ζούμε σε ένα περιβάλλον πολιτικής πόλωσης, όχι με ευθύνη της κυβέρνησης, οι συνταγματικές αναθεωρήσεις ήταν ευκαιρία πάντα για να δημιουργήσουν γέφυρες και όχι να ανοίξουν καινούργια ρήγματα. Ελπίζω τα κόμματα να προσέλθουν σε αυτή τη συζήτηση με την απαιτούμενη θεσμική υπευθυνότητα».

Αλλαγές στην εικόνα του ΕΣΥ

«Θα ήθελα να αναφερθώ και στις σημαντικές αλλαγές που γίνονται στον χώρο της υγείας. Είμαστε σε μία φάση όπου πολλά από τα έργα τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης ωριμάζουν και παραδίδονται στο ΕΣΥ.

Πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν προβεί σε προληπτική εξέταση, είναι μια τεράστια καινοτομία, καθώς δεν θεραπεύουμε πλέον μόνο την ασθένεια αλλά φροντίζουμε να την προλάβουμε και να την αντιμετωπίσουμε σε πρώιμο στάδιο. Το υπουργείο Υγείας είναι υπουργείο υγείας και όχι υπουργείο ασθένειας, άρα το να παραμένουμε υγιείς είναι προτεραιότητα των πολιτικών μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τασούλας: Θα πρέπει η συνταγματική αναθεώρηση να παρασύρει το πολιτικό κλίμα και όχι το αντίστροφο

«Συσχετίζω την υγεία με το Σύνταγμα για να δείξω ότι μία συνταγματική αναθεώρηση στα μάτια των πολιτών δεν πρέπει να φαίνεται σαν μία επιστημονική άσκηση, είναι άσκηση πολιτειολογίας αλλά και μία απόπειρα βελτίωσης της ζωής τους προς το καλύτερο. Γιατί όλα αυτά όταν τελικά μπουν στο Σύνταγμα, θέματα ιδιοκτησίας, περιβάλλοντος, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, βελτίωσης του δημόσιου τομέα, βελτιώνουν τη ζωή τους προς το καλύτερο. Μπορεί τα κόμματα και τα προγράμματά τους να έχουν διαφορές αλλά το φάσμα του Συντάγματος είναι κάτι από το οποίο δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει, γιατί σε αυτό ορκιζόμαστε. Ένα από τα προτερήματα του ισχύοντος Συντάγματος, το οποίο πλέον είναι το μακροβιότερο όλων, το σημερινό Σύνταγμα πρωτομάστορας στο οποίο ήταν ο Κωσταντίνος Καραμανλής, προτέρημά του ήταν ότι ήταν προσαρμοσμένο στον λαό και την εποχή του. Πάντα μας ένοιαζε κάθε αλλαγή να συμβαδίζει με την εποχή και το κλίμα της.

Πιστεύω ακράδαντα, κι αυτός είναι ο ρόλος μου, ότι ακόμα και αν η συγκυρία η πολιτική έχει εντάσεις θα πρέπει η συνταγματική αναθεώρηση να παρασύρει το πολιτικό κλίμα και όχι το αντίστροφο. Συνεπώς άξιζε τον κόπο, μιας και θέσατε το εναρκτήριο λάκτισμα της συνταγματικής αναθεώρησης, η συζήτηση να είναι συναινετική, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι συμφωνούμε σε όλα, αλλά το ύφος της συζήτησης πρέπει να είναι συναινετικό. Άλλωστε αποτελεί και επιταγή του ίδιου του Συντάγματος.

Η συνταγματική αναθεώρηση στην Ελλάδα γίνεται με αυστηρό τρόπο, με καθορισμένο. Είναι επίτευγμα του συγκεκριμένου Συντάγματος ότι οι αναθεωρήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και οι τέσσερις, τώρα πάμε προς την πέμπτη, έγιναν με βάση την πρόβλεψη του Συντάγματος. Τώρα η παρούσα Βουλή η οποία θα είναι προτείνουσα θα καταλήξει στα άρθρα στα οποία θα στείλει στην επόμενη Βουλή η οποία θα είναι αναθεωρητική, ανάλογα με το τι πλειοψηφία θα τα στείλει, θα κριθεί και η πλειοψηφία που χρειάζεται για να ψηφιστούν. Αν τα στείλει με 180 και πάνω αρκεί απλή πλειοψηφία, αν τα στείλει με λιγότερο από 180 θα απαιτηθούν τα τρία πέμπτα, συνεπώς και τα μαθηματικά του Συντάγματος επιβάλλουν συναίνεση», είπε, από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.