«Τριάντα χρόνια μετά έχει έρθει η ώρα να ζητήσουμε από τους Τούρκους φίλους μας να βγάλουν το casus belli από το τραπέζι», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Νότη Παπαδόπουλο και στον Βασίλη Χιώτη, στον ΣΚΑΪ 100,3.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Τουρκία, σημείωσε: «Όπως ξέρετε μετά από επιμονή της κυβέρνησης αποφασίστηκε ο κοινός αμυντικός ευρωπαϊκός πυλώνας που οδήγησε στη ρήτρα διαφυγής. Δημιουργήσαμε το εργαλείο SAFE για ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στον τομέα της άμυνας. Εκεί προβλέπεται η συνεργασία με τρίτες χώρες. Υπάρχει πρόβλεψη ότι για να συναφθεί συμφωνία με τρίτο κράτος μέλος απαιτείται ομοφωνία. Εμείς θα δούμε και θα εξετάσουμε πώς θα αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο.

Πέρασαν 30 χρόνια από το casus belli που ψήφισε η τουρκική εθνοσυνέλευση. Ήρθε η ώρα να το βγάλουν από το τραπέζι».

«Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα γίνει τους επόμενους μήνες. Ψάχνουμε ημερομηνίες», είπε ακόμη.

«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο»

Για όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί πολλές φορές και μέσα από δικές μου δηλώσεις. Έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ανάγκης άμεσης κατάπαυσης πυρός και αποκατάστασης της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο και πρέπει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις για να αποκατασταθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας το συντομότερο δυνατόν. Καθόλου σιωπηλοί δεν είμαστε. Έχουμε υποχρέωση να λέμε σκληρές αλήθειες στους συμμάχους μας και την έχω μεταφέρει στο Ισραήλ. Δεν δικαιολογούνται τέτοιες επιχειρήσεις με ένα δυσανάλογα μεγάλο κόστος».

«Ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο 103 για τη μονιμότητα στο Δημόσιο»

Όπως επισήμανε στη συνέχεια, «δεν νοείται δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση. Θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους την αρνούνται. Σήμερα που μιλάμε γίνεται αξιολόγηση και έχουμε τα εργαλεία να εντοπίζουμε αξιολογήσεις που δεν είναι συγκεκριμένες. Επί ΣΥΡΙΖΑ 97% των αξιολογήσεων ήταν άριστες.

Επιμένω στην ανάγκη να εντοπίζουμε τον υπάλληλο που κάνει καλά τη δουλειά του. Εμείς θεσπίσαμε μπόνους δημοσίων υπαλλήλων. Το Σύνταγμα στο άρθρο 103 κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο αυτό. Η ΝΔ θα εισηγηθεί την αλλαγή του και θα αφορά όλους τους υπαλλήλους, υφιστάμενους και νέους. Θα αφορά όλους. Η μονιμότητα υπήρξε από την εποχή της πλατείας Κλαυθμώνος για να μην καταδιώκει το ένα κόμμα όσους είχε διορίσει ένα άλλο. Η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως δύναμη αδράνειας».

Πανεπιστήμια

«Αδικείται η προσπάθεια που έχει γίνει εδώ και έξι χρόνια στα πανεπιστήμια. Το άσυλο το καταργήσαμε το 2019 και πλέον δεν υπάρχει ενεργή κατάληψη και αν υπάρξει θα μπούμε και θα τη διαλύσουμε. Η παρουσία της ίδιας της αστυνομίας και όχι της πανεπιστημιακής είναι πιο αποτελεσματική. Οι πρυτάνεις έχουν υποχρέωση να καταθέσουν τα σχέδια ασφάλειας, γιατί έχουν συνυπευθυνότητα, αλλιώς θα υπάρξουν κυρώσεις.

Ζήτησα δημόσια από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ να κάνει τη δουλειά του και να εκκενωθεί η κατάληψη και έγινε. Αυτό είναι προς όφελος των πρυτάνεων των φοιτητών και των καθηγητών. Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι το ίδιο με τον χουλιγκανισμό», είπε ο πρωθυπουργός.

Εκλογικό σύστημα

«Έχουμε πάγιο εκλογικό σύστημα συνταγματικά κατοχυρωμένο, δεν μου αρέσει να πειραματίζομαι, αλλά όχι συνταγματικά, γιατί και σήμερα πρέπει να μεσολαβήσουν για να αλλάξει δύο εκλογές.

Επί της αρχής δεν αποκλείω τίποτα.

Έχουμε θέσει σειρά από ζητήματα άρθρο 16, άρθρο 103 που κρίνουμε αναθεωρητέα, αλλαγές στον τρόπο της δικαιοσύνης, ήδη έχουμε νομοθετήσει να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των ηγεσιών των δικαστηρίων, είναι ήδη μια σημαντική κίνηση στη σωστή κατεύθυνση».

Για οικισμούς

«Έχουμε θέσει μια σειρά από ζητήματα στον δημόσιο διάλογο με άρθρα που κρίνουμε ότι πρέπει να είναι αναθεωρητέα στο Σύνταγμα.

Ένα άλλο άρθρο που πρέπει να αναθεωρήσουμε είναι το άρθρο 24. Αυτή η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη μεγαλύτερη σιωπηλή μεταρρύθμιση σε ζητήματα χωροταξίας. Και αναφέρομαι στα ειδικά πολεοδομικά σχέδια. Όταν σκεφτόμαστε την προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να λάβουμε υπόψιν και άλλες παραμέτρους, π.χ. τα όρια οικισμών. Ακριβώς επειδή πρέπει να μπει τάξη πρέπει να ισορροπήσουμε. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την προστασία της ιδιοκτησίας και είμαι ξεκάθαρος. Έχω δώσει εντολή για εναλλακτικές ρυθμίσεις μέσα από ένα συνολικό πρίσμα. Θα κάνετε λίγο υπομονή. Αλλιώς αντιμετωπίζω έναν οικισμό 2.000 κατοίκων και αλλιώς ένα χωριό 300 κατοίκων. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί σε λίγες εβδομάδες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Κακούργημα δεν βλέπουμε για Καραμανλή»

Σχετικά με την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Για την ποινική ευθύνη υπουργών το άρθρο 86 πρέπει να αναθεωρηθεί. Ό,τι και να γίνει που να αφορά την κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να παραγραφεί τίποτα σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Το άρθρο 86 πρέπει να αλλάξει και πάλι, δεν είναι δουλειά της Βουλής να αποδίδει κατηγορίες, είναι κομματικοποιημένη που χάνει την αξιοπιστία της.

Όπως και στην περίπτωση Τριαντόπουλου, νομίζω ο Κώστας Καραμανλής με τον τρόπο του αυτό λέει, να πάω στον φυσικό δικαστή.

Μιλάμε για μια απίστευτη επιχείρηση παραπληροφόρησης με σκοπό να πληγεί η κυβέρνηση και προσωπικά εγώ ως εγκέφαλος της συγκάλυψης το οποίο αποδείχθηκε ότι δεν ισχύει, γιατί δεν υπήρχε παράνομο φορτίο.

Σήμερα αρχίζει να αποκαλύπτεται η αλήθεια. Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι εργαλειοποιείται η υπόθεση των Τεμπών. Στην περίπτωση Καραμανλή πρώτα είχαν αποφασίσει ότι ήθελαν να παραπεμφθεί για κακούργημα και μετά προσπάθησαν να το δέσουν. Αυτή είναι μια τεχνική συζήτηση. Κακούργημα δεν βλέπουμε και δεν θα στείλουμε κάποιον για κακούργημα. Κρατήστε τη μεγάλη εικόνα. Εμείς αλλάξαμε το Σύνταγμα και δεν υπάρχει παραγραφή. Εμείς στέλνουμε δικά μας στελέχη στον φυσικό δικαστή. Η αντιπολίτευση το μόνο που κάνει είναι να εργαλειοποιεί. Εμείς δεν κρύψαμε ποτέ τις ευθύνες μας. Όταν έγινε η τραγωδία στο Μάτι, ο εισαγγελέας είπε ότι αν λειτουργούσε το 112 θα είχαν σωθεί ζωές. Εμείς κινήσαμε καμία διαδικασία; Όχι. Το ίδιο και στην Πατρών – Πύργου. Μιλάμε για έναν αφόρητο ποινικό λαϊκισμό που θα βουλιάξει τη χώρα σε ένα ατελείωτο τέλμα. Αυτή η γραμμή ήταν του κ. Πολάκη και το ΠΑΣΟΚ έρχεται και την αγκαλιάζει».

«Από το ΠΑΣΟΚ περίμενα κάτι πολύ καλύτερο. Εύχομαι όταν έρθει η ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης, –δεν μπορώ να φανταστώ άλλο κόμμα–, να συνταχθούμε με το ΠΑΣΟΚ.

Η κριτική είναι καλοδεχούμενη και μέρος της διαδικασίας, πρέπει να βρούμε συναινέσεις, ελπίζω το ΠΑΣΟΚ να μην προσέλθει σε λογική δεν θέλω να ψηφίσω κανένα άρθρο», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Για την κριτική του Guardian

«Ο Guardian είναι η “Εφημερίδα των Συντακτών” της Μεγάλης Βρετανίας. Τι είπαμε το 2023; Κατώτατο μισθό και μέσο μισθό. Είμαστε στον δρόμο να το πετύχουμε; Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας; Έχουμε μειώσει φόρους; Ναι, σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε και άλλα μέτρα για τη μεσαία τάξη; Ναι. Η πραγματικότητα είναι ότι ο πληθωρισμός έχει σταθεροποιηθεί, αλλά οι μισθοί εξακολουθούν να ανεβαίνουν.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή, μέχρι τη ΔΕΘ».

Επιδόματα

«Όλα τα επιδόματα που δίνονται είναι μόνιμα. Όπως το Youth Pass. Τα ζητήματα επικοινωνίας και της γέφυρας αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης δεν θα εξαρτηθούν βέβαια από κανένα Youth Pass».

Στέγη

«Το στεγαστικό ανέκυψε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και είναι μεγάλο πρόβλημα για όσους είναι στο ενοίκιο. Είναι υψηλά γιατί η οικονομία πάει καλά. Έχουμε ακόμα άνω του 70% ιδιοκατοίκηση. Οι ιδιοκτήτες έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση. Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε πολύ περισσότερο τους ενοικιαστές. Κάναμε την κίνηση με την επιστροφή ενός ενοικίου. Το ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ παρά τα όσα γράφονται έχει πολλή ανταπόκριση. Πρέπει να βγουν στην αγορά τα κλειστά σπίτια. Αν πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα και να βρούμε και άλλους ευρωπαϊκούς πόρους, θα το κάνουμε. Σήμερα υπάρχει επισκευαστικό δάνειο με μηδενικό επιτόκιο. Θα κάνουμε κοινωνική αντιπαροχή, αλλά η βασική μας έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση του εισοδήματος των ενοικιαστών και να αυξηθεί η προσφορά σπιτιών. Θα μας απασχολήσει στη ΔΕΘ».

Τρίτη θητεία

«Οι επόμενες εκλογές είναι σε δύο χρόνια από τώρα. Ας κάνουμε τη συζήτηση το 2027 πάλι. Θα δούμε τότε αν έχουμε υλοποιήσει αυτά για τα οποία μας επέλεξαν οι πολίτες το 2023. Αν είσαι αξιόπιστος, έχεις ελπίδες να πείσεις και για το μελλοντικό σου σχέδιο. Δεν μου έλειψε ποτέ η διάθεση αυτοκριτικής. Πάντα προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Οι αλλαγές με τον ανασχηματισμό δείχνουν να ανταποκρίνονται στις δικές μου προσδοκίες. Δεν θα αλλάξει η Ελλάδα τα πάντα μέσα σε 2 τετραετίες. Πριν συζητήσουμε για το 2027 έχουμε τόσα να κάνουμε. Στο δικό μου μυαλό είναι να υλοποιήσω το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγην.

Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πώς θα είναι το πολιτικό τοπίο το 2027».

Για κριτική Σαμαρά

«Ναι είναι πολιτική Μητσοτάκη, γιατί είμαι και πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός.

Δεν με απασχολεί καθόλου. Έχει τις απόψεις του και είναι εκτός ΝΔ. Δεν μπορεί στην εξωτερική πολιτική να παρουσιάζεται η Ελλάδα απούσα και αδύναμη, όλοι καταλαβαίνουν το κύρος της Ελλάδας.

Είναι η άποψή του δεν θα πω τίποτα παραπάνω».

Εννιακομματική Βουλή

«Η ΝΔ ως η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στη χώρα σήμερα θα διεκδικήσει, όπως το 2023, τη δυνατότητα να κυβερνήσει αυτοδύναμη και θα το κρίνουν οι πολίτες.

Πάντα επιδιώκω κάποιου είδους συναίνεση και έχω την απαίτηση από το ΠΑΣΟΚ να μην καβαλάει το όχημα του ποινικού λαϊκισμού. Το ΠΑΣΟΚ θα δοκιμαστεί στη συνταγματική αναθεώρηση. Ρωτήστε τον κ. Ανδρουλάκη. Η ίδια η διαδικασία θα είναι μια δοκιμασία για το ΠΑΣΟΚ το οποίο αλληθωρίζει σε άλλου είδους κατευθύνσεις».