Καμία υπαναχώρηση δεν πρόκειται να κάνει στον νόμο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, όπως ξεκαθάρισε στη συνάντηση που είχε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Οι εκπρόσωποι των δασκάλων στη συνάντηση που κράτησε τρεις ώρες, έθεσαν εμφατικά το ζήτημα της αξιολόγησης και των πειθαρχικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, με την υπουργό να τους λέει πως «η αξιολόγηση συνιστά κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και δεν έχει τιμωρητική διάσταση. Αποσκοπεί στη βελτίωση και την ενδυνάμωση του δημόσιου σχολείου».

Να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, εξετάζει μόνον επιμέρους βελτιώσεις που αφορούν στο γραφειοκρατικό σκέλος της διαδικασίας, στη βάση των εισηγήσεων που έχουν ήδη ζητηθεί από τα στελέχη της εκπαίδευσης. Όπως τόνισε η κ. Ζαχαράκη, «παρά τις δυσκολίες που έχει αφήσει πίσω της η πολυετής κρίση, έχουν γίνει ουσιαστικά και σταθερά βήματα με σταθερό προσανατολισμό προς την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, από την πλευρά της κυβέρνησης». Επεσήμανε δε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 38.000 διορισμοί εκπαιδευτικών, ενισχύοντας την παρουσία μόνιμου προσωπικού στα σχολεία της χώρας. Επιπλέον, επανέλαβε τη δέσμευση για 10.000 νέους διορισμούς εντός του καλοκαιριού, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με δίκαιη κατανομή.

Είπε επίσης ότι η πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών τα τελευταία χρόνια με την παρούσα κυβέρνηση υλοποιείται εγκαίρως, πριν την έναρξη της σχολικής χρόνιας, γεγονός που επιτρέπει την ομαλή έναρξη της. Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε την πρόθεση του Υπουργείου να μειωθεί το χρονικό διάστημα μεταξύ της α’ και της β’ φάσης πρόσληψης στην κάλυψη των κενών. Δεσμεύτηκε επίσης για επίσπευση των διαδικασιών διορισμών στην Ειδική Αγωγή που πραγματοποιούνται μέσω του ΑΣΕΠ και υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά, όταν διατέλεσε Υφυπουργός Παιδείας, έγιναν διορισμοί στην Ειδική Αγωγή και «αυτό θα συνεχιστεί προσφέροντας σταθερότητα τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές». Κατόπιν σειράς συναντήσεών της με Διευθυντές Εκπαίδευσης και Περιφερειακούς Διευθυντές, η κ. Ζαχαράκη δήλωσε ότι κατέγραψε αιτήματα και προβληματισμούς, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση της καθημερινότητας στα σχολεία. Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός επιμόρφωσης για θέματα τα οποία θα προκύπτουν από τις προτάσεις των ίδιων των εκπαιδευτικών και σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες. Η επόμενη συνάντηση της Υπουργού θα είναι με τα μέλη της ΟΛΜΕ.