Στο προσκήνιο της παγκόσμιας ψηφιακής και δημιουργικής βιομηχανίας φιλοδοξεί να φέρει τη χώρα μας η κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τον τελευταίο καιρό γίνονται συντονισμένες προσπάθειες, κυρίως στο παρασκήνιο, ώστε μια ή και περισσότερες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο του λογισμικού για video games να δημιουργήσουν στον τόπο μας κέντρο αριστείας (center of excellence). Μια οργανωμένη δομή δηλαδή με εξειδικευμένη τεχνογνωσία, που λειτουργεί ως «κόμβος» για την ανάπτυξη, καινοτομία και εκπαίδευση γύρω από τα ψηφιακά παιχνίδια.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που –αν υλοποιηθεί– μπορεί να αλλάξει τον χάρτη του gaming στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τοποθετώντας τη χώρα μας στο επίκεντρο της τεχνολογικής ανάπτυξης στον συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα οι συζητήσεις φέρεται να είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει ακόμα επίσημη συμφωνία ή κάποιο ανακοινώσιμο αποτέλεσμα. Το project αυτό, εάν υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, να ανοίξει τον δρόμο για συνεργασίες με πανεπιστήμια και start-ups και να δώσει ώθηση σε νέους επαγγελματίες που θέλουν να ασχοληθούν με τον δυναμικό αυτόν κλάδο.
Το κυβερνητικό επιτελείο ελπίζει πως οι επαφές θα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ώστε οι επίσημες ανακοινώσεις να γίνουν από τον Πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το φθινόπωρο.
Επαφές στις ΗΠΑ με κορυφαίους «παίκτες» του κλάδου
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, ο επικεφαλής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ), Λεωνίδας Χριστόπουλος, ταξίδεψε πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συναντήθηκε στην Αριζόνα με στελέχη δύο παγκόσμιων τεχνολογικών ηγετών: της Unity Technologies, που έχει καθιερωθεί στη δημιουργία μηχανών γραφικών για βιντεοπαιχνίδια, και του κολοσσού της Nvidia, που ηγείται εδώ και δεκαετίες στον χώρο των γραφικών καρτών και των τεχνολογιών αιχμής. Το ενδιαφέρον των εταιρειών είναι υπαρκτό, αλλά για να προχωρήσουν χρειάζονται σαφή επενδυτικά κίνητρα, σταθερό κανονιστικό πλαίσιο και εχέγγυα από πλευράς κράτους.
Η Unity, χαρακτηριστικά, έχει ήδη εφαρμόσει αντίστοιχο μοντέλο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και ειδικότερα στο Αμπού Ντάμπι, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μέσα σε μόλις δυόμισι χρόνια από την ίδρυση του εκεί κέντρου αριστείας, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 80 εταιρείες στον χώρο του gaming και του ηλεκτρονικού αθλητισμού, ενώ υλοποιήθηκε και το πρώτο εθνικό video game των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο απέσπασε διεθνείς διακρίσεις. Πάνω από 600 φοιτητές και δεκάδες εκπαιδευτικοί έχουν ήδη λάβει εκπαίδευση στο αντικείμενο.
Ο παγκόσμιος χάρτης και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα
Η διεθνής αγορά ψηφιακών παιχνιδιών ξεπέρασε τα 170 δισ. ευρώ το 2021, με τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου να σημειώνουν τζίρους άνω των 23 δισ. Αυτό σημαίνει ότι η πίτα είναι τεράστια – και η Ελλάδα έχει λόγους να διεκδικήσει ένα μερίδιο από αυτή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, , η χώρα μας έχει πέντε βασικά πλεονεκτήματα που ενισχύουν τις πιθανότητές της να φιλοξενήσει ένα τέτοιο διεθνές κέντρο:
- Πολιτιστικό βάθος και μυθολογία: Η ελληνική ιστορία και μυθολογία μπορούν να λειτουργήσουν ως ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για δημιουργία πρωτότυπου περιεχομένου.
- Χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε.: Η πρόσβαση σε προγράμματα όπως το Horizon Europe και το Creative Europe αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την υποστήριξη νέων έργων.
- Δυναμική του τουρισμού: Η σύνδεση του τουρισμού με τη δημιουργία παιχνιδιών (π.χ. με χρήση XR/VR τεχνολογιών) μπορεί να προσφέρει μια μοναδική διαδραστική εμπειρία σε διεθνές κοινό.
- Εκπαιδευμένη και ενεργή κοινότητα: Υπάρχει ήδη βάση ανθρώπων που ασχολούνται με το game development, το eSports και τις δημιουργικές τεχνολογίες, καθώς και ενδιαφέρον από πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
- Δίκτυα και συνεργασίες: Συλλογικά σχήματα όπως το Gi-Cluster και ο Σύλλογος Δημιουργών Ψηφιακών Παιχνιδιών Ελλάδας ενισχύουν τη διασύνδεση και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Αν το σχέδιο προχωρήσει, θα πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές επενδύσεις στον δημιουργικό και τεχνολογικό τομέα που έχει δει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.