Μνημόνιο Συνεργασίας για την υλοποίηση της πρότασης δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ύψους 1.500.000 ευρώ, σχετικά με το έργο «Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης» υπέγραψαν σήμερα, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Απόστολος Ταμβακάκης, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνάς Δρέττα, του Προέδρου Δ.Σ. Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., Γεώργιου Πάγκαλου, και του Διευθύνοντος Συμβούλου Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., Βλάσιου Σφυρόερα.

Κατά την υπογραφή του μνημονίου, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι: «Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η αλόγιστη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι ίσως το χειρότερο παράδειγμα κακοδιαχείρισης, ανομίας και θεσμικής εκτροπής για τη χώρα μας. Η περιστολή της ήταν από τους πρώτους στόχους που θέσαμε αφότου αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Από την αρχή του 2010 αρχίσαμε τα τρία εμπλεκόμενα Υπουργεία ―Οικονομίας, Υγείας και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης― την υλοποίηση μιας πολιτικής που είχε τρεις βασικές προτεραιότητες: την ανατιμολόγηση φαρμάκων, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη λίστα φαρμάκων με τιμή αναφοράς. Έτσι, με την υλοποίηση αυτών των πολιτικών επιτεύχθηκε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 850 εκατ. ευρώ το 2010 και, σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, θα εξοικονομήσουμε 1,4 δισ. ευρώ το 2011».

Όπως επεσήμανε η Υπουργός, «η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας δεν συμβάλλει μόνον αποφασιστικά στην ολοκλήρωση του έργου της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, αλλά συμβάλλει γενικότερα στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Ειδικότερα αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο της οικονομικής κρίσης, η Εθνική Τράπεζα αποδεικνύει έμπρακτα για άλλη μία φορά τη δέσμευσή της για συνεισφορά στην πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού λαού, καθώς μέσω αυτού του έργου θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη για τη χώρα μείωση δαπάνης σε επίπεδο διαχείρισης Ασφαλιστικών Ταμείων».

Με τη σειρά του, ο κ. Ταμβακάκης τόνισε ότι η υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, γιατί θα συμβάλλει δραστικά στην περιστολή των δαπανών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, διασφαλίζοντας έτσι την βιωσιμότητά τους. Επίσης, συμπλήρωσε ότι η σκληρή δοκιμασία της ελληνικής κοινωνίας μας θέτει ενώπιον μεγάλων προκλήσεων, όπου όλοι μαζί με σχέδιο και αποφασιστικότητα μπορούμε να ανταποκριθούμε, και κατέληξε: «Αν η επιχειρηματικότητα είναι προϋπόθεση της ευημερίας, τόσο και η ευημερία υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα».

Στη συνέχεια, ο κ. Κουτρουμάνης, αφού δεσμεύτηκε για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αναφέρθηκε στους τρεις στόχους που επιτυγχάνονται με αυτή την παρέμβαση: Πρώτον, τον μηδενισμό της σπατάλης, με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από τα 10,6 δισ. ευρώ το 2009 στα 7 δισ. ευρώ το 2010. Δεύτερον, στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη με την απαλλαγή του από την γραφειοκρατία και, τρίτον, την προστασία των ασφαλισμένων από τον κίνδυνο της πολυφαρμακίας.

Τέλος, η κ. Δρέττα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων διαβεβαίωσε ότι το σύστημα λειτουργεί απρόσκοπτα και όλες οι συνταγές εκτελούνται κανονικά.