Ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φαραντούρης, ο πρώην καλαθοσφαιριστής, Νίκος Παππάς, και η χρυσή ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα, Σοφία Μπεκατώρου, κατατάσσονται με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στις πρώτες θέσεις των προκριματικών εκλογών για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιφέρεια Αττικής, ενώ καλή επίδοση δείχνουν πως έχουν επίσης ο τέως βουλευτής, Γιώργος Τσίπρας, και ο παρουσιαστής, Δημήτρης Παπανώτας.

Όσον αφορά την υπόλοιπη επικράτεια, την πρωτιά δείχνει πως παίρνουν ο πρώην υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη Δυτική Ελλάδα και η πρώην υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου, στη Δυτική Μακεδονία, ενώ στην Ήπειρο φιγουράρει για την πρώτη θέση ο πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης.

Στη Στερεά Ελλάδα, στις πρώτες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η γιατρός, Ελευθερία Γκλέτσου, και ο επιχειρηματίας και πρώην παίκτης του «Survivor», Νάσος Παπαργυρόπουλος.

Στην Κεντρική Μακεδονία «κονταροχτυπιούνται» η Δώρα Αυγέρη με τη Δώρα Τσαμπάζη και στην Κρήτη ο Βασίλης Κασσελάκης, η Μαρία Καλουδιώτη και η Μαρία Τζωρακάκη.

Η χθεσινή ημέρα των προκριματικών εκλογών κύλησε χωρίς οργανωτικά προβλήματα, καθώς το 98% των κατά τόπους εκλογικών τμημάτων λειτούργησαν ομαλά από τις 8 το πρωί, οπότε άνοιξαν οι κάλπες μέχρι τις 9 το βράδυ που έκλεισαν, καθώς υπήρξε και μια χρονική παράταση, λόγω αυξημένης προσέλευσης. Σε όλη τη χώρα ψήφισαν πάνω από 63.000 ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 57.000 είναι παλιά και νέα μέλη και περίπου 6.000 φίλοι.

Σημειωτέον ότι δικαίωμα ψήφου είτε διά ζώσης είτε ψηφιακά για την ανάδειξη των 35 υποψηφίων που θα συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχαν περίπου 240.000 άτομα. Άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι η πρώτη εικόνα της σταυροδοσίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη απόλυτα αντιπροσωπευτική, καθώς αυτή προέκυψε από την επεξεργασία της δεξαμενής της ηλεκτρονικής ψήφου, που είναι σαφώς μικρότερη από όσους προσέφυγαν διά ζώσης στις κάλπες, αλλά και από λίγα εκλογικά τμήματα, το σύνολο των οποίων αναμένεται να καταμετρηθεί σήμερα.

Η Κουμουνδούρου, πάντως, κάνει λόγο για διαδικασία που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς στην ψηφοφορία «υπήρξε μαζική συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία». Πάντως η συμμετοχή είναι σαφώς μικρότερη από αυτή των εσωκομματικών εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου της μείζονος αντιπολίτευσης.

Τέλος, άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, όσο και ο τέως πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας, ψήφισαν ηλεκτρονικά χθες, λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό. Ο κ. Κασσελάκης συμμετείχε στη δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, στο πρόγευμα που επακολούθησε, αλλά και στη μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, ως τιμώμενο πρόσωπο, ενώ σήμερα θα συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, θα ακολουθήσει συνάντηση με την ηγεσία του πολιτικού κόμματος DSA Νέας Υόρκης και συνάντηση με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.