Σε επιφυλακή η Αθήνα

Καλημέρα και καλή εβδομάδα και όλα τα μάτια στην κυβέρνηση είναι προς τη Μέση Ανατολή και στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες. Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ έχει κινητοποιήσει άπαντες και δεν θα μπορούσαν και στο Μέγαρο Μαξίμου να μην ασχοληθούν. Και όλοι ελπίζουν να μην υπάρχει γενίκευση. Η Αθήνα είναι σε επιφυλακή και όλοι στην κυβέρνηση που έχουν άμεση σχέση με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας επέστρεψαν στις θέσεις τους. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε κατέβει στα Χανιά, αλλά οι εξελίξεις τον έφεραν εσπευσμένα πίσω, ώστε χθες το απόγευμα να προεδρεύσει του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Το ίδιο έπραξε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, που ήταν στις ΗΠΑ για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

Σε ανοικτή γραμμή με Νετανιάχου

Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή πήρε ξεκάθαρη θέση, χωρίς «ναι μεν αλλά», υπέρ του Ισραήλ και ο πρωθυπουργός, όπως έμαθα, θα έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Και όπως πληροφορήθηκε η στήλη, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Νετανιάχου, ενώ και οι αρμόδιοι υπουργοί είναι σε ανοικτή γραμμή, εάν χρειαστεί, με τους ομολόγους τους στο Ισραήλ.

Ανησυχία για οικονομία

Αυτό που προβληματίζει στην παρούσα φάση την κυβέρνηση είναι πιθανές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την κρίση στη Μέση Ανατολή. Μέχρι στιγμής μου είπε κεντρικός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος άμεσος οικονομικός αντίκτυπος, αλλά είμαστε σε αναμονή. Η ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου αλλά και της βενζίνης αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε πολλά προϊόντα και αυτό ανησυχεί την κυβέρνηση σε μια χρονική στιγμή που όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι το μείζον πρόβλημα της κοινωνίας είναι η ακρίβεια.

Μπερδεύτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ

Να πάμε και στον ΣΥΡΙΖΑ και να σημειώσουμε ότι μπερδεύτηκαν με τη γραμμή του κόμματος για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του -με εντολή του Στέφανου Κασσελάκη- πρώτη φορά καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση του Ιράν και τοποθετήθηκε υπέρ του Ισραήλ. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που έγινε αυτό με τόσο καθαρό τρόπο, χωρίς «ναι μεν αλλά», προκαλώντας σύγχυση και αντιδράσεις σε οπαδούς και στελέχη του κόμματος. Το ενδιαφέρον ήταν ότι, μετά την κομματική ανακοίνωση, ο Στέφανος Κασσελάκης τοποθετήθηκε με τη σειρά του και καταδίκασε «χωρίς αστερίσκους», όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Αυτή η σαφής τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ που καταδίκασε απερίφραστα την «επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ» προκάλεσε αναστάτωση στους κόλπους του κόμματος.

Χαμός στη βάση

Το άκρως ενδιαφέρον που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε άλλη εποχή είναι ότι στα social media εκατοντάδες έσπευσαν να σχολιάσουν αρνητικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από την ανακοίνωση, την οποία ανήρτησε η Αυγή στην πλατφόρμα Χ.

Μπερδεύτηκε και η Ακρίτα

Μπερδεύτηκε και η Ακρίτα και εγκάλεσε τον Άδωνι Γεωργιάδη για ανάρτησή του στην οποία δήλωνε τη στήριξή του στο Ισραήλ, λόγω της επίθεσης του Ιράν, την οποία συνόδευσε με δύο ενωμένες σημαίες της Ελλάδας και του Ισραήλ. Μάλιστα τον ρώτησε εάν η συστράτευση με το Ισράηλ εναντίον του Ιράν είναι η επίσημη θέση της χώρας μας. Και βέβαια ο υπουργός Υγείας της απάντησε ότι είναι εκτός γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είχε άδικο! Εδώ, ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε πως τον εκφράζει η γραμμή του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν!

Αποκαλυπτήρια για το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο

Τα δέκα ονόματα των υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ που απέμειναν αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στο Ωδείο Αθηνών στις 18.30 το απόγευμα. Και αντικειμενικά το ενδιαφέρον στρέφεται στα πρόσωπα που θα ανακοινωθούν και τα οποία ίσως αναχαιτίσουν τις διαρροές οι οποίες καταγράφονται στο σύνολο των μετρήσεων. Εντάξει, υπάρχει ο δημοσιογράφος, Γιώργος Αυτιάς, που είπε προχθές για το τρίπτυχο, πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, αλλά το θέμα είναι και τα άλλα πρόσωπα. Και επειδή είχαμε γράψει και στη στήλη για το ενδεχόμενο συμμετοχής στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ του φυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, να επισημάνουμε πως αν και είχε κλείσει, την ύστατη στιγμή έκανε πίσω ο πρωθυπουργός για πολλούς λόγους που έχουν σχέση και με τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας, Ελλάδας και ΕΕ, Ελλάδας και Γερμανίας κ.λπ. Εξαρχής θεωρείτο ως μια περίπτωση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά στην αποφυγή περαιτέρω διαρροών προς τα δεξιά. Και αυτό που μου ειπώθηκε χθες το βράδυ αργά από πρόσωπο-κλειδί της ΝΔ ήταν η εναλλακτική λύση και το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο Πέτρος Μπελέρης, γιος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, που από πολλούς θεωρείται ως μια πιο ανώδυνη λύση, με πιθανώς αντίστοιχο αποτέλεσμα. Η σημερινή μέρα θα δείξει.

Η περίπτωση Ζαμπούκα

Κι ενώ τα στόματα παραμένουν κλειστά, κατάφερα να αποσπάσω το όνομα ενός υποψηφίου που θα ακούσουμε σήμερα και αυτός είναι ο δημοσιογράφος, Ανδρέας Ζαμπούκας, ο οποίος έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Θεσσαλία, μια περιοχή που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες και συνεχίζει να ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση για την αποκατάστασή της. Οι επιλογές των υπόλοιπων 9, όπως έμαθα, θα είναι στοχευμένες και θα σχετίζονται είτε με τα εθνικά μας θέματα με υποψηφιότητες που θα ενισχύουν το πατριωτικό μας στοιχείο, είτε με περιφέρειες – κλειδιά, όπου η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της.

Η λίστα του ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά, ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να αποφασίσει για πέντε θέσεις στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι υπόλοιποι 35 εξελέγησαν χθες στις προκριματικές εκλογές για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση, καθώς πάνω από 60.000 άτομα προσήλθαν στις κάλπες για την επιλογή των υποψηφίων. Ευτράπελα και απρόοπτα δεν υπήρξαν, η διαδικασία λειτούργησε απρόσκοπτα, ενώ δόθηκε παράταση να κλείσουν οι κάλπες στις 21:00, ύστερα από έγκριση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Ψηφιακά Τσίπρας και Κασσελάκης

Στην ψηφοφορία τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν ηλεκτρονικά και διά ζώσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ηλεκτρονικά, γιατί βρίσκεται στις ΗΠΑ για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου από την ομογένεια, ενώ με τον ίδιο τρόπο ψήφισε και ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται στο Στρασβούργο για τις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο τρέξιμο και το ΠΑΣΟΚ

Στην επαφή με τη βάση και την αμφίδρομη επικοινωνία με αυτή επιμένει το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του για τη δεύτερη θέση που φαίνεται ότι την κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο τον περασμένο μήνα το ΠΑΣΟΚ έκανε 200 εξορμήσεις στη βάση από κλιμάκια του κόμματος.

Δεν ισχύει

Μου ήρθε μία δημοσκόπηση προχθές η οποία με προβλημάτισε αρκετά. Και τι δείχνει αυτή; Τη Νέα Δημοκρατία πρώτη πάνω από 30, δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο δεκαπέντε και τρίτο κόμμα την Ελληνική Λύση, ενώ σε απόσταση αναπνοής ερχόταν το ΠΑΣΟΚ. Πήρα, λοιπόν, στέλεχος του Κυριάκου Βελόπουλου να τον ρωτήσω αν ισχύει κάτι τέτοιο ή αν γνωρίζει κάτι επί του θέματος. Μου είπε, λοιπόν, ότι μέχρι στιγμής δεν ισχύει. Τι άλλο μου είπε; Ότι εκτός Μακεδονίας τα πηγαίνουν καλά και στην Ήπειρο. Το μεγάλο τους πρόβλημα είναι, όμως, όσο κατεβαίνουν πιο νότια και ειδικά την Κρήτη που εκεί δεν υπάρχει δείγμα ψηφοφόρου τους.

Αρχηγοί με ημερομηνία λήξης;

Την ίδια ώρα, έμαθα πως κορυφαίος δημοσκόπος, που βρέθηκε στο Φόρουμ των Δελφών, πλησίασε υπουργό φίλο του και, αφού του εξέφρασε το παράπονό του για τον καιρό που έχουν να τα πουν, διατύπωσε και τη διαφωνία του για τη γραμμή πως στις ευρωεκλογές κρίνεται η σταθερότητα της κυβέρνησης. «Κακώς», του είπε κάπως αυστηρά, «το πρόβλημα είναι στην αντιπολίτευση, όπου όλοι οι αρχηγοί πορεύονται με ημερομηνία λήξης την 9η Ιουνίου»! Και δεν έχει άδικο: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά δίνουν στην κυριολεξία υπαρξιακή μάχη.

Παράπονα για Σακελλαρίδη

Και μια που είπα Νέα Αριστερά. Κάτι οι χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις, κάτι η στασιμότητα στην προσέλκυση στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα έχει χαλάσει στο νέο σχήμα που προέκυψε από τη φυγή της ομάδας Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου – Χαρίτση από την Κουμουνδούρου. Στο στόχαστρο -ιδίως εκείνων από την Ομπρέλα που έχουν μείνει χωρίς θέση στη Βουλή ή ρόλο- βρίσκεται τελευταία ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του Αλέξη Τσίπρα επέστρεψε στην ενεργό πολιτική με μία θέση υποψηφίου για την Ευρωβουλή, που θεωρείται… φιλέτο. Και με «προίκα» τη θέση του υπεύθυνου για τον πολιτικό σχεδιασμό! Αλλά, όπως λένε οι σύντροφοι (του), «δεν κινείται όσο θα έπρεπε».

Οργανώνεται και μέσω WhatsApp ο Τσίπρας

Σας έχω αναφέρει πολλάκις πως ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι διατεθειμένος να τα παρατήσει. Όπως μάλιστα αναφέρουν οι γνωρίζοντες, με τους οποίους συνομιλώ συχνά, το έχει μετανιώσει που παραιτήθηκε από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και θεωρεί πως, εάν βρισκόταν ακόμη στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κόμμα θα είχε μπει και πάλι σε τροχιά εξουσίας. Άρα λοιπόν τι κάνει; Οργανώνεται μέσω της δημιουργίας του «Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας». Σας ενημερώνω λοιπόν ότι έφτιαξε ομάδα στο WhatsApp στο οποίο μέχρι σήμερα το πρωί είχε εντάξει 50 μέλη. Άπαντες είναι δημοσιογράφοι του πολιτικού ρεπορτάζ, στους οποίους γνωστοποιεί κάθε σημαντική του δραστηριότητα και πολιτική κίνηση. Άλλωστε, όπως δηλώνει δημοσίως, «δεν είναι μόνο το TikTok πολιτική αλλά και η έμπνευση με οράματα, ιδέες και αξίες». Ξεκάθαρα σε ποιον πήγαινε το «καρφί», σε αυτόν που κάθεται πλέον στο γραφείο του, στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου.

Αθόρυβος, δίχως να προκαλεί

Βρέθηκα με άνθρωπο της εκκλησίας στο κέντρο των Αθηνών και ο οποίος έχει απευθείας ανοιχτή γραμμή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ίδιος ανήκει στον προοδευτικό χώρο και είναι χαμηλών τόνων. Εκτός από τα θέματα της εκκλησίας που συζητήσαμε και θα σας τα αναφέρω άλλη στιγμή, μου είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση για τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Γιώργο Καραμέρο. Έψαξα λοιπόν και έμαθα ότι ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι αθόρυβος στη δουλειά του, δεν θέλει να προκαλεί και κυρίως ασχολείται με τα θέματα της περιφέρειάς του. Δεν το λες και άσχημα πάντως…

Πολιτικές παρεμβάσεις

Με δύναμη από το Χάρβαρντ επιστρέφει στα καθ’ ημάς ο Κώστας Μπακογιάννης. Μετά το σοκ από την ήττα για τον δήμο Αθηναίων και την απαραίτητη εξωστρέφεια αναμένεται να πυκνώσει τις πολιτικές του παρεμβάσεις, σύμφωνα με συνομιλητές του. «Φαντάζομαι θα στηρίξει την κυβέρνηση», έλεγε στην παρέα του σε καφέ του Κολωνακίου βουλευτής της ΝΔ.

Η εξαίρεση της Attica από τον γενικό τραπεζικό «κανόνα»

Πολύ χαμηλό δείκτη κόκκινων δανείων έχει η Attica Bank μετά την ένωσή της με την Παγκρήτια. Άκουσα άλλωστε και την Ελένη Βρεττού, διευθύνουσα σύμβουλο της Attica, να αναφέρεται σε αυτό από το Delphi Economic Forum. Η συνένωση των δύο είναι αυτή που έφερε τη μοναδική τράπεζα χωρίς αναβαλλόμενη φορολογία. Σας θυμίζω ότι η αναβαλλόμενη φορολογία αποτελεί έναν πολυετή βραχνά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που δεν επιτρέπει στις τράπεζες να επιστρέψουν σε πλήρη κανονικότητα, παρά την εκτόξευση της κερδοφορίας τους στα 8 δισ. ευρώ την τελευταία διετία. Θα σας θυμίσω εδώ ότι η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση προέκυψε ως ανάγκη μετά τις ζημίες ύψους 27 δισ. ευρώ που κατέγραψαν οι τράπεζες εξαιτίας του PSI το 2012. Με τον νόμο Χαρδούβελη που ψηφίστηκε το 2013, δόθηκε στις τράπεζες η δυνατότητα να αποσβέσουν τη ζημιά αυτή έως το 2040. Η Βρεττού είπε ανάμεσα σε άλλα πως, ενώ το 2023 η πιστωτική επέκταση έφτασε σχεδόν 300 εκατομμύρια, το α΄ δίμηνο του 2024 παρουσιάστηκε αρνητική ροή 1,9 δισ. ευρώ στο σύστημα, αλλά στον αντίποδα η Attica Bank κατέγραψε στο α’ τρίμηνο 160 εκατ. ευρώ θετική πιστωτική επέκταση.

Το πολύπλοκο παζλ της εκκλησιαστικής περιουσίας στα νότια προάστια

Πολεοδομικά αρρύθμιστα παραμένουν πολλά οικόπεδα και συγκεκριμένα μεγάλες εκτάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στα νότια προάστια και ειδικά στον δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Σε αυτό έχει συντείνει ο δήμος της περιοχής που πηγαίνει κόντρα στη διάθεση της Εκκλησίας να παραχωρήσει σε επενδυτές τις εκτάσεις αυτές για πολλά χρόνια. Πολύ χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν 350 στρέμματα στο Καβούρι, τα οποία κυνηγά να αξιοποιήσει η Εκκλησία και αυτή τη στιγμή αποτελούν χώρο πρασίνου. Ο δήμος πάει κόντρα προκειμένου να μην γίνει το πράσινο τσιμέντο και με κάθε τρόπο προσπαθεί να εμποδίσει την «αξιοποίηση». Για το θέμα η Εκκλησία έχει προσφύγει στα δικαστήρια και η «μάχη» έως τώρα καλά κρατεί.

2,5 φορές λιγότερο παραγωγικές οι ελληνικές επιχειρήσεις από τις ευρωπαϊκές

Σχεδόν απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της McKinsey για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Αυτά δηλαδή που δείχνουν ότι οι ελληνικές εταιρείες είναι κατά 2,6 φορές λιγότερο παραγωγικές από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στις μικρότερες επιχειρήσεις, που αποτελούν το 95% της ελληνικής οικονομίας, το κενό φτάνει στις 3,8 φορές. Μάλιστα, τα στελέχη της δεν χάνουν την ευκαιρία να τονίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω, κάτι που έκανε και ο Γιώργος Τσόπελας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της McKinsey & Company στο πρόσφατο Delphi Economic Forum.

Ποια ακίνητα θα πουλήσει η Intracom Properties

Μέχρι το τέλος του 2024 θα γίνει η συγχώνευση της Κλουκίνας Λάππας με την Intracom Ακίνητα, μέσω απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη και η μετονομασία της Εταιρείας σε Intracom Ακίνητα, Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία ή Intracom Properties. Στόχος πάντως του ομίλου Intracom είναι η εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση να παραμείνει εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Στόχος είναι τα πιο εμπορικά ακίνητα και οικόπεδα να παραμείνουν στην εταιρεία ως επενδυτικά ακίνητα, και τα λιγότερο εμπορικά – αξιοποιήσιμα να πουληθούν απελευθερώνοντας κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν για μείωση του δανεισμού και νέες επενδύσεις. Σας θυμίζω ότι ένα από τα βασικά ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του το συγκεκριμένο σχήμα είναι αυτό που νοικιάζει στη Zara στην οδό Ερμού 47. Και πολλά ακόμα και σημαντικά ακίνητα όπως αυτό που μισθώνει στην Adidas, ένα τριώροφο αν δεν κάνω λάθος κτίριο περίπου 800 τετραγωνικών που βρίσκεται και αυτό στην Ερμού.

Όταν ξανασυστήθηκε ο Κεντέρης

Για τον Ολυμπιονίκη, Κώστα Κεντέρη, μπορεί κανείς να πει πολλά. Εργάστηκε αρκετά σκληρά για να πετύχει και φάνηκε να τα καταφέρνει. Ωστόσο, με κάποιον τρόπο, αποδομήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς από εκείνους που τον αποθέωσαν. Νομίζω ύστερα από πολλά χρόνια βρέθηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο, μιλώντας δημοσίως από το βήμα των Δελφών και του εκεί οικονομικού φόρουμ. Λάθη και παραλήψεις, λοιδορίες και αποκαθήλωση ήταν μερικά από τα συστατικά που συνόδευσαν τη διαδρομή του Κεντέρη. Πλέον, εκτός από την ξενοδοχειακή μονάδα που διατηρεί ως επιχειρηματίας στο Μεγάλο Πάπιγκο των Ιωαννίνων, συμμετέχει και εθελοντικά στον στίβο προσφέροντας τη βοήθειά του. Από το βήμα του φόρουμ, προσπάθησε να αφήσει πίσω του όλα όσα έχουν συμβεί και να επανασυστηθεί, λέγοντας: «Είμαι ο Κώστας Κεντέρης και σήμερα θέλω να ξανασυστηθώ!».