Στον σάλο που έχει προκαλέσει η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα σχετικά με τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια, που όπως είπε… «οδηγούν φοιτήτριες να αναζητούν “sugar daddies”», εστίασε το πρωί της Παρασκευής (8/3) ο Νίκος Σοφιανός, ο οποίος είναι μέλος του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ.

Όπως είπε αρχικά, «θα πραγματοποιηθεί ένα τεράστιο συλλαλητήριο φοιτητών και μαθητών… Η κυβέρνηση κατήγγειλε το ΚΚΕ για σεξισμό. Είναι γελοίο… Η δήλωση Κουτσούμπα ήταν σχόλιο για τις πλατφόρμες εκπόρνευσης φοιτητριών».

Σημείωσε ότι έρευνα στη Σουηδία το 2021 έδειξε ότι περίπου 30% των φοιτητριών και 26% των φοιτητών προσφεύγουν σε τέτοιες πλατφόρμες για να καλύψουν δίδακτρα και φοιτητικά δάνεια. «Μιλάμε για τέτοια σήψη, για τέτοια σαπίλα, αυτός είναι ο καπιταλισμός…».

Ακόμη είπε ότι «το ΚΚΕ θέλει να καταγγείλει τις συμπεριφορές αυτές…», επισημαίνοντας πως η οικονομία της αγοράς είναι έτσι δομημένη και η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων θα συνδράμει σε αυτό.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, ο Νίκος Σοφιανός υποστήριξε πως «δεν είναι αριστερή αντιπολίτευση η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για δίδακτρα στα κρατικά πανεπιστήμια».

«Το κίνημα στην Ελλάδα, που λέει “όχι” στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, είναι πλειοψηφία. Η νεολαία είναι πλειοψηφία» σημείωσε.

Η Παπαρήγα στηρίζει Κουτσούμπα

Τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στήριξε με δημόσια δήλωσή της η πρώην γενική γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. «Το ΚΚΕ, ανεξάρτητα ποιος είναι Γενικός Γραμματέας, έχει διαχρονικά καταγγείλει τα δίκτυα τα οποία, είτε παράνομα είτε “νόμιμα” με επωνυμία και ΑΦΜ, επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν και να εκπορνεύσουν νέες γυναίκες και άνδρες», τόνισε.

Ειδικότερα, η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Το ΚΚΕ, ανεξάρτητα ποιος είναι Γενικός Γραμματέας, έχει διαχρονικά καταγγείλει τα δίκτυα τα οποία, είτε παράνομα είτε “νόμιμα” με επωνυμία και ΑΦΜ, επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν και να εκπορνεύσουν νέες γυναίκες και άνδρες.

Το ότι η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ συνδέθηκε με το γεγονός αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς εδώ και χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου ολόκληρες εταιρείες με αντίστοιχες πλατφόρμες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν φοιτήτριες και φοιτητές που προσπαθούν να αποπληρώσουν τα δάνεια για τις σπουδές τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα κι όσοι προσπαθούν να την κρύψουν κάτω από το χαλί είναι το λιγότερο υποκριτές!».