Τις πιθανές τους «απώλειες» ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια χαρτογραφούν τα κόμμα που τάσσονται υπέρ της ρύθμισης, η οποία ψηφίζεται το απόγευμα της Πέμπτης από την Ολομέλεια της Βουλής.

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς αναμένεται να είναι και τα κόμματα με τις μεγαλύτερες διαρροές κατά του νομοσχεδίου, όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν τις τοποθετήσεις των βουλευτών με ενδιαφέρον καθώς ο φόβος για διαφοροποιήσεις ανάγκασε τον Στέφανο Κασσελάκη να επαναφέρει έστω και εμμέσως το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας.

Περισσότερα από 110 τα «Ναι» από τη Νέα Δημοκρατία

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το «μασάζ» των τελευταίων εβδομάδων έχει αποδώσει καρπούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και πως τα «Ναι» στο νομοσχέδιο θα ξεπεράσουν τελικά τα 110.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εκτός από τη μάχη να πείσει τους βουλευτές της, προσπάθησε να κάνει και διαχείριση των απωλειών, στέλνοντας πολλούς από εκείνους που διαφωνούν με το νομοσχέδιο στην αποχή.

Την κάθετη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο έχουν εκφράσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναμένεται να πάρει τον λόγο στην Ολομέλεια λίγο πριν την ψηφοφορία στις 18:00 της Πέμπτης. Κατηγορηματικό «όχι» και από τον Μιλτιάδη Χρυσομάλλη, όπως και από τον Ανδρέα Κατσανιώτη. Στο «όχι» προσανατολίζονται ακόμα οι: Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Κώστας Καραγκούνης, η Άννα Καραμανλή, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Κώστας Γκιουλέκας, η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Γιώργος Καρασμάνης.

Ανάμεσα στην αποχή και στο «όχι» βρίσκονταν οι: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Πασχαλίδης, Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Μάριος Σαλμάς, Άγγελος Συρίγος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γιώργος Γεωργαντάς, Χρήστος Κέλλας, Μάρκος Καφούρος, Γιάννης Καλλιανός, Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Κώστας Κεφαλογιάννης, Στέλιος Πέτσας, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Μπουκώρος, Λάκης Βασιλειάδης, Μάνος Κόνσολας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Δημήτρης Κυριαζίδης και Γιάννης Οικονόμου.

Αποχή έχουν δηλώσει μεταξύ άλλων οι Θάνος Πλεύρης και Μάκης Βορίδης.

Δεν ψηφίζει το 1/3 της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Να απέχουν από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο φαίνεται πως έχουν αποφασίσει περισσότερα από 10 στελέχη και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα 32 βουλευτών.

Με το νομοσχέδιο έχουν διαφωνήσει ανοιχτά και δημόσια οι Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και Σταύρος Μιχαηλίδης. Σοβαρές επιφυλάξεις που φαίνεται πως θα καταλήξουν στην αποχή, έχουν εκφράσει παρά τις συνεχείς συζητήσεις και ζυμώσεις η γραμματέας της ΚΟ, Ευαγγελία Λιακούλη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και οι βουλευτές Μανώλης Χνάρης, Απόστολος Πάνας, Νάγια Γρηγοράκου, Χριστίνα Σταρακά, Ανδρέας Πουλάς, Τάσος Νικολαΐδης, Κατερίνα Καζάνη, Ελένη Βατσινά, Ιλχάν Αχμέτ και Μπουρχάν Μπαράν.

Προβληματίζονται για 4 ή 5 βουλευτές στον ΣΥΡΙΖΑ

Προβληματισμός για 4 ή 5 βουλευτές υπάρχει όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου την Τετάρτη ο Στέφανος Κασσελάκης αναγκάστηκε να θέσει και πάλι ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Το πιθανότερο είναι πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διαγραφές στην περίπτωση καταψήφισης του νομοσχεδίου ή αποχής, παρά στην καθαίρεση όποιου στελέχους έχει θέση ευθύνης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και αρνηθεί να το ψηφίσει.

Οι «καμπάνες» φαίνεται πως χτυπούν για τον Παύλο Πολάκη που έχει εκφράσει την επιφύλαξή του για το νομοσχέδιο σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, την ώρα που κατέχει τη θέση του «υπερτομεάρχη» της ΚΟ.

Σύσσωμες αναμένεται να υπερψηφίσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες τόσο της Πλεύσης Ελευθερίας όσο και της Νέας Αριστεράς. Το απόγευμα της Πέμπτης το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.