Όσο πλησιάζει η ημέρα που θα έρθει στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετρούν κουκιά, ενώ οι επαφές του Μεγάρου Μαξίμου με βουλευτές – κυρίως τους αναποφάσιστους αλλά και όσους τείνουν προς την αποχή – είναι συνεχείς.

Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θα εισαχθεί στην ολομέλεια την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου και αναμένεται να έχει ψηφιστεί στις 15.

Από τους 158 βουλευτές της γαλάζιας παράταξης ανοιχτά έχουν ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου 105, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο είναι πιθανό και άλλοι να αλλάξουν γνώμη ειδικά οι αναποφάσιστοι.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να επιμείνει στην κοινωνική αυτή μεταρρύθμιση δείχνει δυο πράγματα: πρώτον ότι η φιλελεύθερη παράταξη ακολουθεί την προοδευτική οδό προς την σύγκλιση με την Ευρώπη μην λογαριάζοντας τις απώλειες αλλά και ότι κάποια θέματα σαν αυτό μπορούν να προχωρήσουν μόνο με ευρύτερες συναινέσεις. Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς μετά και τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας το νομοσχέδιο θα περάσει με 180 θετικές ψήφους.

Παράλληλα στη ΝΔ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται σε κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως το ΠΑΣΟΚ και αναμένουν αν αυτές θα εκφραστούν στην διάρκεια της ψηφοφορίας.

Οι 10 αναποφάσιστοι

Μπορεί να μην είναι πολλοί αλλά αν τελικά αποφασίσουν να στηρίξουν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο θα ανεβάσουν αρκετά τον αριθμό των γαλάζιων βουλευτών που θα υπερψηφίσουν. Πάντως μέχρι στιγμής και εδώ εμφανίζονται μοιρασμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στην αποχή και το «ναι» βρίσκεται ο έμπειρος κοινοβουλευτικός Γιάννης Τραγάκης, ο Σπύρος Κουλκουδίνας, ο Τάσος Δημοσχάκης, ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος και ο Γιάννης Γιάτσιος.

Μεταξύ αποχής και «όχι» είναι ο Κώστας Βλάσης, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Γιώργος Βλάχος, ο Λάκης Βασιλειάδης και ο Θανάσης Λιούτας.

Εκείνοι που θα απέχουν

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ο οποίος και έγινε το πρόσωπο ενδιαφέροντος όσον αφορά αυτό το νομοσχέδιο έχει επιλέξει την αποχή και αυτό το δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι 20 γαλάζιοι βουλευτές και ανάμεσά τους και υφυπουργοί.

Ο Άγγελος Συρίγος έχει δηλώσει ότι θα απέχει όπως και ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, αλλά και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, η επίσης υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα η οποία αρχικά είχε σκεφεί να καταψηφίσει, ενώ την ίδια στάση σκέπτεται να κρατήσει και ο Χρήστος Κέλλας.

Επίσης αναμένεται να απέχουν οι: Μιχάλης Παπαδόπουλος, Νότης Μηταράκης Θόδωρος Καράογλου., Κώστας Κατσαφάδος, Γιώργος Γεωργαντάς, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Μάνος Κόνσολας, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γιάννης Οικονόμου, Στέλιος Πέτσας, Μάρκος Καφούρος, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Γιώργος Στύλιος, Δημήτρης Κούβελας και Θανάσης Ζεμπίλης.

Οι 20 αμετάπειστοι

Οι βουλευτές της ΝΔ που έχουν εκφράσει την διαφωνία τους με το νομοσχέδιο και αναμένεται να καταψηφίσουν είναι σίγουρα 20 με άλλους δυο, τον Θάνο Πλεύρη και τον Περικλή Μαντά να μην αποκλείουν και την αποχή.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος δεν έχει μόνο ταχθεί κατά του νομοσχεδίου αλλά και της αποχής.

Όχι επίσης αναμένεται να ψηφίσουν η Αννα Καραμανλή, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Διονύσης Ακτύπης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Ξενοφών Μπαραλιάκος, ο Στέφανος Γκίκας, ο Γιώργος Καρασμάνης, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Γιάννης Πασχαλίδης και ο Μάριος Σαλμάς.