Στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής θα απευθυνθεί για ακόμα μια φορά στους έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και στην Ολομέλεια, ενημερώνοντάς τους τόσο για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και για τις προθέσεις του αναφορικά με την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Οι αγρότες πολιορκούν από χθες την Agrotica στη Θεσσαλονίκη, αλλά το κλίμα δε συγκρίνεται με τίποτα με εκείνο που αντίκρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η αγροτική κρίση είναι υπαρκτή και έχει δύο διαστάσεις: ευρωπαϊκή και εθνική.

Όσον αφορά στο ευρωπαϊκό της σκέλος, η ελληνική πλευρά κινήθηκε παρασκηνιακά για την παράκαμψη των αυστηρών όρων της νέας ΚΑΠ για ένα διάστημα, αιτούμενη παράκαμψη του παγώματος για το 2024 του καθεστώτος αγρανάπαυσης, το οποίο είχε επιβληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική ήδη από το 2020, ενώ αναφέρθηκε και στο κρίσιμο θέμα του ανταγωνισμού, προκειμένου να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση, για να λυθεί ένα σύνθετο πρόβλημα, που σίγουρα δεν πρόκειται για φωτοβολίδα, αλλά για ουσία.

Και για τον λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ξεκινάει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας βαθύς και στρατηγικός διάλογος για δομικά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η Κοινή Αγροτική Πολιτική και για τους σημαντικούς περιορισμούς, που αυτή επιβάλλει στην προσπάθεια την οποία γίνεται για την πράσινη μετάβαση.

Ο πρωθυπουργός σήμερα στη βουλή αναμένεται, από τη μία, να εξαγγείλει μέτρα για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ενώ από την άλλη θα εξηγήσει γιατί πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, ο νέος Κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη, η οποία θα διαρθρώνεται σε πεδία. Το πρώτο πεδίο θα είναι υποχρεωτικό για όλους και τα άλλα δύο πεδία θα είναι προαιρετικά, το ένα ως προς τους κινδύνους που επιθυμεί να επιλέξει ο ασφαλισμένος και το άλλο ως προς τον φορέα ασφάλισης, δίνοντας τη δυνατότητα, σε αυτό το τρίτο επίπεδο, να εμπλακούν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει παρεμβάσεις για να μειωθεί το κόστος στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ εξετάζονται διαφορετικές επιλογες για ελάφρυνση του κόστους του αγροτικού ρεύματος.

Ειδικότερα, αναμένεται σήμερα να ανακοινωθούν μέτρα που θα αφορούν σε βραχυπρόθεσμη και μεσομακροπρόθεσμη στήριξη των αγροτικών τιμολογίων ενέργειας, ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με την ενεργειακή μετάβαση, που κάνει συνολικά η ελληνική οικονομία. Με αυτό τον τρόπο θα επωφεληθούν οι αγρότες από φθηνότερες τιμές ενέργειες με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παράλληλα, όπως δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τα επόμενα 4 χρόνια θα δοθούν 13,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ μόνο στους έλληνες αγρότες για την πράσινη μετάβαση στις καλλιέργειές τους.

Γενικότερα, η ελληνική αποστολή επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βγήκε πολύ ωφελημένη και όλα τα ελληνικά αιτήματα, τα οποία κατατέθηκαν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, τελικά έγιναν δεκτά.