Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Πλεύσης Ελευθερίας ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σχετικά με τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας.

«Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης και των Σπαρτιατών, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Νίκη.

Η κυβέρνηση έκανε μάλιστα δεκτή τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθιερώνοντας την 1η Φεβρουαρίου ως «Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου». Μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις, τα γήπεδα θα ανοίξουν και πάλι για τους φιλάθλους στις 13 Φεβρουαρίου.

Οι τοποθετήσεις επί του νομοσχεδίου

Με τις τοποθετήσεις βουλευτών, τις δευτερολογίες των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων κύλησε η δεύτερη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου και των τροπολογιών στην Ολομέλεια.

Ο βουλευτής της ΝΔ Παναγής Καππάτος, ανοίγοντας τον τελευταίο κύκλο ομιλητών, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο αυτό «γίνεται ένα καθοριστικό βήμα απέναντι στις βίαιες αντικοινωνικές συμπεριφορές, που στοιχειώνουν τον ελληνικό αθλητισμό και απλώνεται ένα πέπλο προστασίας για τους φιλάθλους και όλους όσοι επηρεάζουν οι έκνομες συμπεριφορές αυτού του είδους».

Ο βουλευτής υπογράμμισε πως αναμορφώνεται πλήρως η ηλεκτρονική εποπτεία αθλητικών εγκαταστάσεων με τη συμμετοχή των ομάδων, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη θέσπιση συγκεκριμένων ελέγχων, συμβάλλοντας καταλυτικά, τόσο στην αντιμετώπιση της βίας όσο και στην άμεση ταυτοποίηση των δραστών μέσα από ένα νέο σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται, είπε για «ένα νομοσχέδιο που λαμβάνει υπόψη του όλες τις καλές διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, υπογράμμισε ότι «εμείς είμαστε ενάντια στην βία» και επισήμανε ότι «το κρίσιμο είναι να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα». Παράλληλα, με αφορμή την διάταξη της τροπολογίας για το αγροτικό ρεύμα και τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο κ. Λοβέρδος ανέφερε πως «για εμάς, εχθρός δεν είναι οι αγρότες αλλά τα προβλήματα των αγροτών. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός πήγε στους αγρότες και είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν πρωθυπουργό να πηγαίνει να αναγνωρίζει λάθη και να λέει ελάτε να συζητήσουμε» και πρόσθεσε πως «δίνονται λύσεις εξαντλώντας όλα τα περιθώρια του προϋπολογισμού» αυτό όμως «που δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό είναι τα μπλόκα και να κλείνουν οι δρόμοι. Εμείς θέλουμε το διάλογο και την συνεργασία και με τους αγρότες και με τους μαθητές και με τους φοιτητές αλλά όχι με κλειστούς δρόμους, κλειστά σχολεία και Πανεπιστήμια».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παύλος Χριστίδης, από τη δική του πλευρά, ανέφερε ότι «φοβόμαστε ότι παρά τη στήριξη στην οποία παρέχουμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα στο νομοσχέδιο, δεν πιστεύω ότι θα δώσει λύση στα ζητήματα, γιατί ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε τα ζητήματα αυτά είναι ένας τρόπος εξόχως υποκριτικός και δεν έχει και καμία σχέση με αυτά τα οποία κατά περιόδους αναλύσαμε, ειδικά την προεκλογική περίοδο και του 2019 και του 2023 για τις σχέσεις σας με το επιτελικό κράτος». Επισήμανε πως «έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι τα γήπεδα ανοίγουν στις 12 Φεβρουαρίου, αλλά τα μέτρα τα οποία δεσμεύεστε να φέρετε θα εφαρμόζονται από τις αρχές Μάρτη και στις αρχές Απρίλη». Ο βουλευτής σημείωσε μεταξύ άλλων πως «βία για εμάς δεν είναι αποκομμένη από αυτό το οποίο συμβαίνει συνολικά στην ελληνική κοινωνία» ενώ παράλληλα ανέδειξε τις αντίξοες συνθήκες όπου έχουν αφεθεί οι αθλητές να προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Η συζήτηση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις βουλευτών, εισηγητών και αγορητών των κομμάτων, ενώ τον λόγο για να τοποθετηθεί έχει ζητήσει και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου για να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου και των τροπολογιών.