Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισκέφθηκε το Αμμάν της Ιορδανίας και σε δηλώσεις που έκανε, τόνισε ότι η Ελλάδα κατέχει σοβαρό διπλωματικό κεφάλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα να μπορεί να συνομιλεί με όλες τις πλευρές.

Ο υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε δηλώσεις στην ΕΡΤ και είπε ότι «είχαμε συναντήσεις στο υψηλότερο επίπεδο με τον βασιλιά της χώρας, καθώς επίσης και με τον υπουργό Εξωτερικών. Είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Εστιάσαμε όμως πρωτίστως στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση. Η συζήτησή μας εστιάστηκε στη συμβολή της Ελλάδας στην επίλυση του προβλήματος, καθώς επίσης και στον συντονισμό των δράσεων μας».

Επίσης, σημείωσε πως «η Ελλάδα, η οποία είναι ένα ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχοντας τη δυνατότητα να συνομιλεί με τους εμπλεκόμενους και είναι από τις λίγες χώρες που έχουν αυτή τη δυνατότητα, ακριβώς επειδή έχει αποκτήσει διπλωματικό κεφάλαιο, λόγω της εξωτερικής πολιτικής αρχών που ασκεί. Είμαστε σε θέση να έχουμε μια δημιουργική και ουσιαστική παρέμβαση στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Συμφωνήσαμε τα επόμενα βήματα να γίνουν συντονισμένα από την Ελλάδα και την Ιορδανία, μαζί με άλλες χώρες του αραβικού κόσμου, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην αιχμή της συζήτησης».

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι «την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καλεσμένοι οι υπουργοί Εξωτερικών των κομβικών αραβικών χωρών για να μπορέσουμε από κοινού να δούμε τον οδικό χάρτη, έτσι ώστε να μπορέσουμε και να αναπτύξουμε τους ανθρωπιστικούς διαύλους σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να μπορέσουμε να έχουμε μία συζήτηση, η οποία θα έχει υπεραξία στα ζητήματα αυτά. Να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή. Θα πρέπει να μην χάσουμε καμία άλλη μέρα».

«Η Ελλάδα στην αιχμή της κατάστασης αυτής, συνομιλεί και με την Παλαιστινιακή Αρχή και με το Ισραήλ, έτσι ώστε να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατόν να βγούμε από αυτήν την διελκυστίνδα και να επανέλθει η ειρήνη και η ευημερία στην περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του.