Μια εβδομάδα με έντονο κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον ξεκινά, καθώς αύριο Τρίτη κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη βουλή με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στη χθεσινή απολογιστική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ξεκαθαρίζοντας ότι η δημοσιονομικά ισορροπημένη πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώνεται στην θετική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, επαναλαμβάνοντας ότι το πλεόνασμα της ανάπτυξης θα επιστρέφει στην κοινωνία με έμφαση στους αδύναμους πολίτες.

Παράλληλα, η ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο εστιάζει στις αναταράξεις που προκαλεί στα νοικοκυριά η ακρίβεια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά τακτική ενημέρωση για όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, την εφαρμογή των «εργαλείων» της μόνιμης μείωσης τιμής και του καλαθιού του νοικοκυριού, τους ελέγχους αλλά και τα πρόστιμα που επιβάλλονται. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσει τις επισκέψεις – αυτοψίες στα σούπερ μάρκετ στέλνοντας το μήνυμα ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Θα προστατευτούν οι πολίτες από όσους νομίζουν ότι θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους, εκμεταλλευόμενοι τις συνέπειες του εισαγόμενου πληθωρισμού».

Στο επίκεντρο η Θεσσαλία

Για τα κυβερνητικά μέτρα ανασυγκρότησης των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αναμένεται να ενημερώσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός τη βουλή, ενώ παραδόθηκε στους συναρμόδιους υπουργούς το πρώτο πόρισμα από την πραγματογνωμοσύνη που έκανε στην περιοχή η ολλανδική εταιρεία HVA International για τη «θωράκιση» του Θεσσαλικού κάμπου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το δια ταύτα του πορίσματος είναι ότι πολιτεία και πολίτες πρέπει να αλλάξουν ολόκληρη την προσέγγισή τους γύρω από τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών αλλά και να αποδεχτούν το γεγονός ότι ο ανασχεδιασμός αυτός θα πάρει χρόνο και θα κοστίσει χρήματα. Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν καθώς στο πλαίσιο της διαδικασίας οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης αναμένεται να λάβουν το λόγο και για το θέμα των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Διορθωτικές αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο

Αντικείμενο εσωτερικού κυβερνητικού προβληματισμού έχει αποτελέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μετά το μέτωπο που έχει ανοίξει με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr αναμένεται να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις – εξαιρέσεις από το κατώτατο πλαφόν του 10.920 ευρώ, το οποίο ενδέχεται να χαμηλώσει για όλους όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν άλλη πηγή εισοδήματος για την οποία φορολογούνται αλλά και για άλλες κατηγορίες όπως οι αγρότες. Φορολογικές ανάσες αναμένεται να υπάρξουν με διατήρηση από 1/1/2024 του μειωμένου ΦΠΑ για τους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών π.χ. κόμιστρα ταξί, εισιτήρια μετρό, λεωφορεία, τραμ ή τρένα, αεροπλάνα, πλοία και τιμές ξενοδοχείων.

Έρχονται νέα νομοσχέδια

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία τα νομοσχέδια για τους servicers και το πλαίσιο διαφάνειας των οφειλετών αλλά και αυτό για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επεξεργάζεται πυρετωδώς σχέδιο νόμου την εισαγωγή στην ελληνική πραγματικότητα των μη κρατικών πανεπιστημίων, τα οποία αποτελούν προάγγελο για την συνταγματική αλλαγή του άρθρου 16.

Η πρώτη γυναίκα γραμματέας της ΝΔ

Μαρία Συρεγγέλα

Σε μια από τις κορυφαίες κομματικές θέσεις της γαλάζιας παράταξης αναμένεται να εκλεγεί η Μαρία Συρεγγέλα, η οποία θα διαδεχθεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και νυν γραμματέα της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη.

Σήμερα στις 18.30 παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα γραφεία της οδού Πειραιώςθα ανακοινωθεί η υποψηφιότητά της η οποία χρειάζεται το 10% των υπογραφών των μελών του κόμματος. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη επιτευχθεί. Η εκλογή θα γίνει με ενιαίο ψηφοδέλτιο και κάθε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής έχει δικαίωμα να βάλει έναν σταυρό προτίμησης. Για να εκλεγεί κάποιος γραμματέας της Πολιτικής Επιροπής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών.