Μήνυμα προάσπισης της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού εξέπεμψε το σύνολο των κομμάτων στην Βουλή με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, πλην μιας εξαίρεσης. Οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» επέλεξαν να απουσιάσουν, κάτι που θυμίζουμε πως είχαν πράξει και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής παλαιότερα, υποστηρίζοντας ότι η εξέγερση αποτελεί «μύθευμα» και ως εκ τούτου δεν ήταν ο λαός που «έριξε την Χούντα».

Οι Σπαρτιάτες, εξηγώντας τους λόγους που απουσίασαν από τις εκδηλώσεις ανακοίνωσαν: «Στη «Δημοκρατία» των αριστερών κατσαπλιάδων και «συγγενών» τους ΜΜΕ, με εμετικές αναρτήσεις στις κομματικοδίαιτες ιστοσελίδες τους, κάνουν αρρωστημένους συνειρμούς για τους «Σπαρτιάτες» με νέο πρόσχημα την απουσία μας από την εκδήλωση για το Πολυτεχνείο στην άδεια Βουλή…

Τα κομματικά τους όργανα, με το «περιτύλιγμα» ενημερωτικών ιστοσελίδων, κάνουν λόγo ότι είμαστε με… «τη βούλα αρνητές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και δια αυτού, υμνητές της χούντας και της δικτατορίας»!!!

Ναι, ο Πολιτικός Φορέας μας απείχε από την «μουσειακή» εκδήλωση για το Πολυτεχνείο στα κενά (!) έδρανα στην Ολομέλεια της Βουλής, γιατί θα προτιμούσε να γιορτάζουμε τη λήξη του αιματηρού εμφυλίου, το 1949, και τη σωτηρία της Ελλάδας από το να μεταβληθεί σε δικτατορία του Στάλιν.

Διαχρονικά μετά τη Μεταπολίτευση, τα συστημικά πολιτικά κόμματα προφανώς για να μη δυσαρεστήσουν τους ηττημένους, τους επέτρεψαν να καταστούν με το πέρασμα των χρόνων ουσιαστικά… «επικοινωνιακοί» νικητές.

Οι «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» πιστεύουν ότι είναι μέγα μύθευμα ότι γιορτάζουν οι «προοδευτικές» δυνάμεις την επέτειο της εξέγερση του Πολυτεχνείου ως νίκη της δημοκρατίας εναντίον της Xούντας. Είναι τουλάχιστον ουτοπικό να έχουν καταστήσει συνείδηση μεγάλης μερίδας των νεοελλήνων ένα γεγονός που όμως δεν «έριξε» τη Χούντα.

Συνετέλεσε γι’ αυτό και η Αριστερή «διανόηση», που επί χρόνια διαστρέβλωσε αλήθειες, και τελικά πιστώθηκε ένας γεγονός που δεν είχε τότε κομματικό χαρακτήρα και το ΚΚΕ αρχικά είχε αποκηρύξει ως… προβοκάτσια. Το δε βέβαιο είναι ότι το Πολυτεχνείο δεν έριξε τη Χούντα αλλά την έκανε πιο σκληρή, αυταρχική, βίαιη. Δυστυχώς είμαστε η χώρα των προπαγανδιστικών μύθων στην οποία κάποιοι «διανοούμενοι» ταΐζουν τα παιδιά μας ιδεοληψίες της Αριστεράς που οικειοποιήθηκε το Πολυτεχνείο και το γέμισε παραμύθια και φανταστικές ιστορίες…

Μέχρι και αυτοί που υπέγραψαν Μνημόνια και ξεπούλησαν τη Μακεδονία μας, που «φλέρταραν» προεκλογικά τους ψηφοφόρους της «Χρυσής Αυγής», αυτοί που συστηματικά και με φασιστικό τρόπο στοχοποιούν εντός του Κοινοβουλίου τους Βουλευτές των «ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ» με υβριστικούς χαρακτηρισμούς όπως «Νεοναζί», «συνεργάτες των Ναζί» κ.ά., με αποτέλεσμα να ωθούν εξτρεμιστικές-αναρχικές ομάδες σε επανειλημμένες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον τους, εμφανίζονται σήμερα ως… επαναστάτες-τιμητές του Πολυτεχνείου…».

Αναφορά στην επέτειο της 17ης Νοεμβρίου για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Βουλή, Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023. (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

Τασούλας: Η εξέγερση αποτέλεσε έπαλξη δημοκρατικής εποποιίας

Εκ μέρους της Βουλής ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας χαρακτήρισε την εξέγερση του Πολυτεχνείου «έπαλξη δημοκρατικής εποποιίας» και επισήμανε ότι μισό αιώνα μετά, αυτό μας καθοδηγεί, ώστε τη διεκδίκηση της Δημοκρατίας, να την κάνουμε σήμερα προστασία και αξιοποίηση της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού.

Ακολούθως ο Α αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης είπε μεταξύ άλλων πως: «Η σημερινή επέτειος ξυπνά πάντοτε στις καρδιές και το μυαλό όλων μας, μνήμες υπερηφάνειας, διδάγματα δημοκρατίας, μηνύματα αποφασιστικότητας και γενναιοψυχίας» για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Ο αγώνας του Πολυτεχνείου μας διαποτίζει με αυτό ακριβώς το μήνυμα: της διαρκούς προσπάθειας, της συνεχούς επαγρύπνησης, της σταθερής πορείας για την αδιάκοπη κατοχύρωση, εμπέδωση και εμβάθυνση του δημοκρατικού ιδεώδους στην εποχή που αυτό εξελίσσεται. Στην Δημοκρατία δεν υπάρχει ποτέ η έννοια του μονοσήμαντου. Το όριο της Δημοκρατίας είναι μόνο ένα. Το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα».

«Σήμερα είναι μία μέρα εθνικού αναστοχασμού για τα επιτεύγματα της Δημοκρατίας μας,αλλά και τις αδυναμίες και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τσιάρας.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε ο Γιώργος Γαβρήλος, ο οποίος είπε ότι το Πολυτεχνείο δείχνει το δρόμο του διαρκούς αγώνα για ελευθερία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ ζήτησε επαγρύπνηση για την αποφυγή παλινόρθωσης φασιστικών και ακροδεξιών μορφωμάτων.

Η Ευαγγελία Λιακούλη από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, χαρακτήρισε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, «σπίθα που φώτισε τη ζωή μιας ολόκληρης χώρας που βρισκόταν στο γύψο και πυξίδα για το μέλλον, ώστε να παραμείνουμε άγρυπνοι φρουροί για τα δημοκρατικά κεκτημένα».

Η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ, ανέφερε ότι το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο, ενώ από την Ελληνική Λύση, η Μαρία Αθανασίου, χαρακτήρισε την εξέγερση του Πολυτεχνείου «πολιτικό θρύλο της νεότερης Ελλάδας», ενώ ο Τάσος Οικονομόπουλος από τη Νίκη, ανέφερε ότι «δεν πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι σε κανενός είδους καταπίεση».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, διατύπωσε την άποψη ότι «τα κόμματα όχι μόνο δεν στήριξαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά προσπάθησαν να την καπηλευτούν», σημειώνοντας ότι το πολιτικό σύστημα στέκεται και σήμερα αμήχανο απέναντι στη μνημειώδη αυτή εξέγερση. Επίσης, η κ. Κωνσταντοπούλου, κατέθεσε ψήφισμα, ζητώντας η 17 Νοεμβρίου, να καθιερωθεί ως επίσημη αργία του κράτους. Όλοι αυτοί οι αριστεροί συκοφάντες να γνωρίζουν ότι η Δημοκρατία είναι Ελληνική κληρονομιά και δεν τους την χαρίζουμε!».