«Η Ελλάδα βρίσκεται σε συναίρεση και όχι σε επιλογή έντασης στα ελληνοτουρκικά» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας και ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας.

Το μέλος της κυβέρνησης υπογράμμισε πως η χώρα μας επιδιώκει συνθήκες ήρεμων νερών στο Αιγαίο αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί καμία υποχώρηση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Εξήγησε δε, πως στις συναντήσεις που θα γίνουν το ερχόμενο διάστημα στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και κυρίως το τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη, έχουν στόχο να συζητηθεί η θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάθεση να «προχωρήσουμε σε συνεργασία και να υπάρξει συμφωνία για τα επόμενα βήματα».

Τόνισε επίσης ότι «το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Προφανώς θα είναι αντικείμενο του πολιτικού διαλόγου. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η επικείμενη έκθεση της UNESCO θα είναι εξίσου καταδικαστική για την Τουρκία για το ζήτημα της Αγιά Σοφιάς. Η Ελλάδα είναι ισχυρή και το αποδεικνύει σε όλα τα επίπεδα».

Για τις σχέσεις μας με την Κύπρο είπε πως «υπάρχει αγαστή και διαρκής συνεργασία της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης. Απόλυτος συντονισμός ώστε οι θέσεις της Κύπρου να περνούν μέσα από την ελληνική εξωτερική πολιτική και στις συζητήσεις με την Τουρκία».

Και συνέχισε αναφερόμενος στο Κυπριακό πως «είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί λύση δύο κρατών αλλά λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και η Κύπρος θεωρεί ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. Δεν είμαστε σε επιλογή έντασης αλλά συναίρεσης. Με απαρέγκλιτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».