Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν προκάλεσε έκπληξη στο ΠΑΣΟΚ, αφού οι επιτελείς της Ιπποκράτους είχαν από νωρίς στα χέρια τους εκτιμήσεις για ποσοστό 13 έως 16%. Κι ενώ η συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής είχε ήδη προγραμματιστεί για το απόγευμα, ο πρόεδρος του κόμματος Ε. Βενιζέλος, βλέποντας τη θύελλα που έρχεται, αποφάσισε να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αφουγγραστεί τις αντιδράσεις και να διαπιστώσει αν υπάρχει τάση αμφισβήτησης του ίδιου, λόγω του επικείμενου αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος.

Η πρώτη συνάντηση έγινε με τον Κ. Σκανδαλίδη, ακολούθησε η συνάντηση με τον Α. Λοβέρδο και εν συνεχεία συναντήθηκε διαδοχικά με στελέχη όπως η Α. Διαμαντοπούλου, ο Μ. Χρυσοχοίδης, ο Χρ. Παπουτσής κ.α.)

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, ενώ πολλά στελέχη αποδίδουν την επίδοση του ΠΑΣΟΚ και σε λάθη που έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο, όλοι σχεδόν απέδωσαν το αποτέλεσμα κυρίως στην τραγική τελευταία διετία. Κορυφαία στελέχη, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι κάνουν δεύτερες σκέψεις, προέβαλλαν ως μείζονα ανάγκη το να βρεθεί τρόπος να κυβερνηθεί η χώρα και όχι να γίνουν οι κινήσεις για αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε, όπως σημείωνε κορυφαίο στελεχος του κόμματος «πολλοί από εμάς βρίσκονται ήδη εκτός Βουλής» μιλώντας για βέβαιες αλλαγές στην ηγετική ομάδα του κόμματος, που όμως θα έχει αποφασίσει ο ίδιος ο λαός με την ψήφο του και δε θα έχουν προέλθει από εσωκομματικές διαδικασίες.

 Μέσα από αυτή τη συζήτηση προέκυψε η βραδινή δήλωση του κ. Βενιζέλου με την οποία στα βασικά της σημεία υπήρξε συμφωνία. Πολλοί (φημολογείται ότι ανάμεσά τους ήταν σίγουρα οι Κ. Σκανδαλίδης και Α. Λοβέρδος) έθεσαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το θέμα της επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. και επειδή η λ’εξη είναι αρνητικά φορτισμένη απ΄το παρελθόν, του πρότειναν να δώσει στίγμα ότι έρχονται μεγάλες αλλαγές στα κομματικά όργανα και στις κομματικές οργανώσεις, αλλαγές που θα πάρουν τον χαρακτήρα του «διαλύονται όλα και ξαναφτιάχνονται απο την αρχή».

Στη δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος διαφύλαξε τον πρώτο ρόλο αυτών των αλλαγών για τον εαυτό του. Άδηλες, όμως, είναι μέχρι στιγμής οι προθέσεις των κορυφαίων ακι αν κάποιος θα βγει μπροστά αμφιοσβητώντας τον αρχηγό, εφόσον δεν έχουν ήδη αποδοκιμαστεί στην κάλπη.

Από την άλλη πλευρά, συνεργάτες του κ. Βενιζέλόυ έλεγαν χθες ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της απρόσμενης σε έκταση ήττας του ΠΑΣΟΚ οφείλεται κυρίως στην περίοδο Παπανδρέου και αυτό ήταν που χθες πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ. Μένει ωστόσο να αποδειχθεί κατά πόσο αυτή η γραμμή άμυνας θα είναι επαρκής έναντι στις επιθέσεις που πρόκειται να δεχθεί η ηγεσία.

Σε ότι αφορά τα σενάρια περί σχηματισμού κυβέρνησης, οι πληροφορές λένε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πιέσει όσο μπορεί για να σχηματιστεί μία κυβέρνηση με τη συμμετοχή , πλην του ιδίου, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ουδείς όμως – ούτε ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος – απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων εκλογών. Πληροφορίες από τη σύσκεψη της εκλογικής επιτροπής ωστόσο ανέφεραν ότι ακόμα και αν η συνεργασία δεν καταστεί δυνατή, τότε το ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένο να δώσει ψήφο ανοχής διατηρώντας για τον εαυτό του το ρόλο της αντιπολίτευσης, σε όποια κυβέρνηση συγκροτηθεί ακόμα αι χωρίς τη συμμετοχή του. Είναι πάντως βέβαιο ότι ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο θέμα της νέας κυβέρνησης από τώρα και μέχρι το συνέδριο του Σεπτεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ θα περάσει μία μακρά περίοδο εσωστρέφειας και έντασης όπου πολλά θα ξεκαθαρίσουν. Και κυρίως η επιβεβαίωση της θέσης ή η αλλαγή του νέου αρχηγού.