«Τώρα που θα αρχίσει να φαίνεται ότι το χρέος είναι βιώσιμο, θ’ αρχίσει να αλλάζει και η αντίληψη των αγορών για την Ελλάδα και για τις ελληνικές τράπεζες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στην Ιπποκράτους εν όψει των εκλογών του 2012 με επιχειρηματίες μικρομεσαίων καινοτόμων επιχειρήσεων, στην οποία ήταν παρούσα και η υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην εισήγησή του τόνισε ότι βασική επιδίωξη είναι η ανάδειξη της αξίας της επιχειρηματικότητας, η οποία, επισήμανε, είναι «ενοχοποιημένη» τις τελευταίες δεκαετίες και στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην κοινωνία, ενώ και το κράτος, αλλά και η δημόσια διοίκηση και η δικαιοσύνη δεν έχουν αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι υπάρχουν τμήματα της κοινωνίας που δυσκολεύονται να αντιληφθούν την αξία της επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για την προστασία των υπαρχόντων θέσεων εργασίας και υπογράμμισε ότι πρέπει να συμφιλιώσουμε την επιχειρηματικότητα με την απασχόληση.

Το «διανοητικό κεφάλαιο» το οποίο φεύγει στο εξωτερικό, συνιστά απώλεια για τη χώρα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επισήμανε ότι χώρες που λειτουργούν υποδειγματικά, όπως οι σκανδιναβικές, επενδύουν πάρα πολύ σε αυτό το κεφάλαιο.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η έρευνα, η ανάπτυξη και η καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν τη βάση, ώστε η χώρα να «κυνηγήσει» τους δείκτες καινοτομίας και επισήμανε ότι απαραίτητος όρος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι η διασφάλιση της ρευστότητας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε ότι ο “Τειρεσίας” πρέπει να προσαρμοσθεί στα δεδομένα της κρίσης.

Ταυτόχρονα είπε ότι τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα διοχετευθούν στην αγορά, προσθέτοντας ότι «απαλλάσσουμε τις τράπεζες από 10 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία δάνειζαν στο κράτος» και «επιθυμούμε να γυρίσουν στην Ελλάδα οι καταθέσεις».

Σε ό,τι αφορά τα δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει η δικαιοσύνη να έχει φιλοαναπτυξιακό ρόλο.

Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες, έθεσαν ως ζητήματα προς επίλυση, την πάταξη της γραφειοκρατίας, την ασταθή και μεταβαλλόμενη φορολογική πολιτική, το γεγονός ότι “δεν περνάνε” οι εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών, καθώς και το θέμα του μη μισθολογικού κόστους, καθώς, όπως αναφέρθηκε «για κάθε ευρώ αύξηση στις αποδοχές ενός εργαζόμενου, το μη μισθολογικό κόστος είναι 3 ευρώ».