«Συγκεκριμένα και ρεαλιστικά» μέτρα, για «το μεγάλο θέμα που απασχολεί κάθε οικογένεια», αυτό της ακρίβειας στις τιμές, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τις προγραμματικές του δεσμεύσεις εν όψει των εκλογών του 2012 για την κοινωνική πολιτική, την ανεργία των νέων, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την υγειονομική κάλυψη όλων των Ελλήνων πολιτών, την προστασία των δανειοληπτών και τη διοχέτευση χρήματος στην αγορά.

Πρόκειται για πέντε θεσμικά μέτρα και τέσσερις άμεσες παρεμβάσεις που «μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινοτικής έννομης τάξης, υπό συνθήκες κρίσης».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ο πληθωρισμός, αλλά η ακρίβεια και είπε ότι παρόλο που ο πληθωρισμός έχει πέσει και προβλέπεται του χρόνου να έχουμε αρνητικό πληθωρισμό, η μείωση των εισοδημάτων δημιουργεί βαριά την αίσθηση της ακρίβειας.

«Το πρόβλημα δεν είναι να μην ανεβαίνουν οι τιμές, αλλά να πέσουν. Σημασία έχει το πραγματικό εισόδημα, η αγοραστική δύναμη κάθε Έλληνα πολίτη», υπογράμμισε.

Τα πέντε θεσμικά μέτρα:

– Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για αναγκαία στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία απευθύνεται και με έγγραφό του, ώστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα περιθώρια του ευρωπαϊκού δικαίου, «για να μη γινόμαστε θύματα ενός σκανδάλου που εξελίσσεται, μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, δηλαδή πολλά τυποποιημένα προϊόντα της ευρωπαϊκής αγοράς να πωλούνται στην Ελλάδα ακριβότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Σημείωσε δε ότι αυτό απαιτεί έλεγχο των ενδο-ομιλικών συναλλαγών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

– Καθιέρωση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών και Αγοράς, στο οποίο θα λογοδοτούν κάθε τρίμηνο όλες οι ανεξάρτητες αρχές, που έχουν ρυθμιστικές αρμοδιότητες και σχετίζονται με την αγορά: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και κάθε σχετικό όργανο.

– Αξιοποίηση διεθνούς τεχνικής βοήθειας, ώστε να σαρωθεί το σύνολο της αγοράς, να εντοπιστούν και να ξεριζωθούν όλες οι στρεβλώσεις. «Δεν θα μείνει καμία στρέβλωση, κλειστά επαγγέλματα, καρτέλ, τραστ, ενδοομιλικές συναλλαγές», είπε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι, σε καθημερινή βάση, θα συντονίζεται η δράση του ΣΔΟΕ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, της Οικονομικής και της Δημοτικής Αστυνομίας.

– Καθιέρωση νομοθετικής αποζημίωσης και για τους καταναλωτές, αλλά και για τις επιχειρήσεις, ιδίως των παραγωγικών και των μικρότερων εμπορικών επιχειρήσεων που πέφτουν θύματα παραβάσεων του δικαίου ανταγωνισμού.

– Ρύθμιση, νομοθετικά, του καθεστώτος των ανοικτών εμπορικών κέντρων, κάτι που θα τονώσει την εμπορική κίνηση στα κέντρα των μεγάλων πόλεων και τις περιφερειακές αγορές.

Οι τέσσερις άμεσες παρεμβάσεις:

– Καθιέρωση ως δείκτη αναφοράς, όχι μόνο και γενικώς του δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά του «πληθωρισμού του φτωχού», δηλαδή του «καλαθιού της νοικοκυράς του μέσου και φτωχού νοικοκυριού».

– Κινητοποίηση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την καθιέρωση ενός νέου θεσμού, των «τοπικών σύμφωνων μικροπαραγωγών και λιανεμπόρων», ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση οι περιφερειακοί παραγωγοί στις μεγάλες αλυσίδες διάθεσης. «Πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια της κοινοτικής νομοθεσίας και να εφαρμοστεί πλήρως για να ελεγχθεί η συμπεριφορά των αλυσίδων στην τοποθέτηση προϊόντων στα ράφια».

– Παραπέμποντας στην εμπειρία από το «κίνημα της πατάτας», την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θεσμοθετείται «η ηλεκτρονική πλατφόρμα», με απόλυτη διαφάνεια για την απευθείας πώληση από τους παραγωγούς σε λιανέμπορους και καταναλωτές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε και στους δύο συναφείς θεσμούς που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Τα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων και τις αγροτοδιατροφικές συμπράξεις.

– Τέλος, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο, να ενισχυθεί η εσωτερική παραγωγή ώστε να αποδεσμευτούμε από τις εισαγωγές, κάτι που, όπως επισήμανε, μπορεί να γίνει σε συνάφεια με τα μέτρα που ήδη ανακοίνωσε για την παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «αφού στην πραγματικότητα είναι μέτρα που στηρίζουν τα εγχώρια προϊόντα».

«Κάνουμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό βήμα, εκεί που πονάει η κοινωνία, η οικονομία, το κάθε νοικοκυριό», κατέληξε.