Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Οξφόρδης αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν το λήμμα «Βiker» (μοτοσυκλετιστής) στο γνωστό Oxford English Dictionary που εκδίδουν, μετά από διαμαρτυρίες μοτοσυκλετιστών.

Η περιγραφή του λήμματος που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες, ήταν η εξής: «Biker: Ο μοτοσυκλετιστής και ειδικά αυτός που είναι μέλος μιας συμμορίας, μακρυμμάλης με βρώμικα μπλουτζήν».

Το ιστορικό της ανασκευής έχει ως εξής. Η ασφαλιστική εταιρεία της Βρετανίας Bennetts ρώτησε 524 μοτοσυκλετιστές σχετικά με τη συγκεκριμένη διατύπωση στο λεξικό. Πάνω από το 75% των ερωτηθέντων θεώρησαν την περιγραφή ως ανακριβή, ενώ ένα 20% δήλωσε εξοργισμένο και προσβεβλημένο από αυτήν.

Σύμφωνα με την έρευνα της Bennetts, η περιγραφή συγκλίνει στο ότι πλέον ο μέσος σύγχρονος biker «έχει ηλικία άνω των 35 ετών, ανήκει στη μεσαία τάξη, εργάζεται στις τηλεπικοινωνίες ή ως ηλεκτρονικός υπολογιστών και οδηγεί Honda».

Επιπλέον σήμερα, μόλις ένας στους 10 μηχανόβιους έχει μακριά μαλλιά, το 9% για την ακρίβεια. Το 42% δεν έχει κάτι ιδιαίτερο ή εξεζητημένο στην εμφάνισή του: τατουάζ, piercing ή ιδιαίτερο χτένισμα.

Η «ταυτότητα» του biker που επιχειρεί να αποτελέσει προσδιορισμό του motorcyclist, έχει αλλάξει τα τελευταία 50 χρόνια, αφήνοντας την εικόνα του Easy Rider να δείχνει από το μακρινό παρελθόν. Το ’60 ή το 70, ίσως να ήταν πιο κοντά στην περιγραφή, προκαλώντας φόβο και τρόμο.

Σύμφωνα με τη Hannah Squirrell από την ασφαλιστική Bennetts που διεξήγαγε την έρευνα, «οι μοτοσυκλετιστές πλέον έχουν ξεφύγει από τα στερεότυπα εκείνα και πλέον προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Το βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους και με την αύξηση των μοτοσυκλετών γενικής χρήσης και των scooter».

Τώρα το ανασκευασμένο λήμμα έχει ως εξής: «Biker: Ο μοτοσυκλετιστής, ειδικά αυτός που είναι μέλος μιας συμμορίας ή παρέας μοτοσυκλετιστών». Και αυτή η περιγραφή όμως είναι ανακριβής, καθώς το 65% των ερωτηθέντων στην ανωτέρω έρευνα δήλωσε ότι τις περισσότερες φορές οδηγεί τη μοτοσυκλέτα του μόνος και όχι στα πλαίσια μιας ομάδας ή συμμορίας…