Έχουν περάσει 35 χρόνια από τότε που η Janice Dickinson δήλωσε ευθαρσώς: «Δεν είμαι μοντέλο, είμαι σούπερ-μοντέλο!». Χωρίς να το αντιληφθεί, η εκρηκτική μελαχρινή θεά του μόντελινγκ επινόησε τον όρο που συνοδεύει έκτοτε όλα τα μοντέλα που ξεχωρίζουν από το «σωρό».

Τα σούπερ-μοντέλα, που σαγήνευαν εντός και εκτός πασαρέλας, προϋπήρχαν της Janice. Το σούπερ μοντέλο δεν είναι απλώς το όμορφο κορίτσι που παρουσιάζει κολεξιόν υψηλής ραπτικής, αλλά μια γυναίκα με ταλέντο, φιλοδοξίες, πείσμα και – αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι – μυαλό!

Δείτε ποιες ήταν οι κυρίες που μεσουράνησαν στον πολύ απαιτητικό κόσμο του μόντελινγκ, από δεκαετία σε δεκαετία.

Dovima

Το πρώτο σούπερ μοντέλο ήταν μια νοικουρά από το Κουίνς. Την ανακάλυψε ένας μάνατζερ σε ένα δημόσιο πλυντήριο και η συνέχεια ήταν γεμάτη λάμψη! Πρωταγωνίστησε στις μεγαλύτερες καμπάνιες της εποχής και έκανε και κινηματογραφικές εμφανίσεις.

Suzy Parker

Η Suzy ήταν το σύμβολο των πρώτων μεταπολεμικών ετών για το μόντελινγκ. Ήταν γνωστή για το λαμποερό χαμόγελο και την άνεσή της μπροστά στο φακό.

Dorian Leigh

Η μεγάλη αδελφή της Suzh Parker. Πριν ασχοληθεί με το μόντελινγκ, στα μέσα της δεκαετίας του ’40, είχε σπουδάσει μηχανικός, πράγμα πολύ σπάνιο για κοπέλα της εποχής.

Twiggy

Για πολλούς, η Twiggy είναι το μοντέλο που «ευθύνεται» για τις στρατιές των αποστεωμένων κοριτσιών που σουλατσάρουν στις πασαρέλες τα τελευταία 40 χρόνια. Για άλλους, είναι το πολύ χαρισματικό κορίτσι που αναδείχθηκε σε ένα από τα σύμβολα των 60s και έδωσε άλλη αίγλη στο επάγγελμα του μοντέλου.

Το πιο σαγηνευτικό μοντέλο της δεκαετίας του ’60. Με βλέμμα που μαγνήτιζε και ατελείωτα πόδια, η Shrimpton ήταν αυτή που καθιέρωσε το μίνι ακόμη και σε επίσημες εμφανίσεις.