Ονόματα όπως ο Elton John, η Dua Lipa, ο Paul McCartney και η Florence Welch ενώνουν τις φωνές τους με εκατοντάδες άλλους Βρετανούς καλλιτέχνες, ζητώντας από την κυβέρνηση να προστατεύσει τα πνευματικά τους δικαιώματα από τη μαζική και συχνά αδιαφανή χρήση έργων τους για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Σε επιστολή που υπογράφεται από περισσότερους από 400 Βρετανούς μουσικούς, συγγραφείς και καλλιτέχνες και απευθύνεται στον Sir Keir Starmer, εκφράζουν την ανησυχία ότι χωρίς ισχυρό νομικό πλαίσιο, κινδυνεύουν να παραδώσουν τη δουλειά τους «δωρεάν» σε τεχνολογικούς κολοσσούς -με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον της δημιουργικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κινδυνεύει επίσης, γράφουν, «η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως δημιουργική δύναμη».

Θέλουν από τον πρωθυπουργό να υποστηρίξει μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα δεδομένα (χρήση και πρόσβαση) που θα απαιτεί από τους προγραμματιστές να είναι διαφανείς με τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με τη χρήση του υλικού τους για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με το BBC, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Θέλουμε οι δημιουργικές μας βιομηχανίες και οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να ευδοκιμήσουν, γι’ αυτό και διεξάγουμε διαβουλεύσεις για μια δέσμη μέτρων που ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει και για τους δύο τομείς.

«Είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν θα εξεταστούν αλλαγές αν δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι ότι λειτουργούν για τους δημιουργούς», προστίθεται.

Άλλοι υπογράφοντες είναι ο συγγραφέας Kazuo Ishiguro, ο θεατρικός συγγραφέας David Hare, οι τραγουδιστές Kate Bush και Robbie Williams, καθώς και οι Coldplay, Tom Stoppard και Richard Curtis.

Ντούα Λίπα

Ο Sir Paul McCartney, ο οποίος δήλωσε στο BBC τον Ιανουάριο ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη κλέβει καλλιτέχνες, έχει επίσης υπογράψει την επιστολή.

«Είμαστε δημιουργοί πλούτου, αντανακλούμε και προωθούμε τις εθνικές ιστορίες, είμαστε οι καινοτόμοι του μέλλοντος και η τεχνητή νοημοσύνη μας χρειάζεται όσο χρειάζεται ενέργεια και δεξιότητες υπολογιστών», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι καλλιτέχνες υποστηρίζουν ότι οι ανησυχίες τους μπορούν να αντιμετωπιστούν, εφόσον η κυβέρνηση στηρίξει την τροπολογία της βαρόνης Beeban Kidron, η οποία αναμένεται να τεθεί σε κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Λόρδων τη Δευτέρα.

Η τροπολογία της βαρόνης Kidron, αναφέρει, «θα επιτρέψει τόσο στους προγραμματιστές όσο και στους δημιουργούς τεχνητής νοημοσύνης να αναπτύξουν καθεστώτα αδειοδότησης που θα επιτρέπουν την παραγωγή περιεχομένου από ανθρώπους και στο μέλλον».

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν συμφωνούν όλοι με την προσέγγιση των καλλιτεχνών.

Η Julia Willemyns, συνιδρύτρια της δεξαμενής σκέψης Centre for British Progress, δήλωσε ότι τέτοιες προτάσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν το Ηνωμένο Βασίλειο και την προσπάθειά του για ανάπτυξη.

Τα μέτρα «δεν θα κάνουν τίποτα για να σταματήσουν τις ξένες επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν περιεχόμενο από τις βρετανικές δημιουργικές βιομηχανίες», δήλωσε στο BBC.

«Ένα περιοριστικό καθεστώς πνευματικών δικαιωμάτων θα οδηγήσει σε offshore ανάπτυξη της ΤΝ, θα παγώσει την εγχώρια καινοτομία και θα βλάψει άμεσα την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισε η Willemyn .

Ωστόσο, η επιστολή έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας από τους καλλιτέχνες σχετικά με τη συμπερίληψη των έργων τους, και του υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, στα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη γεννητικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτά τα εργαλεία, τα οποία μπορούν να παράγουν νέο περιεχόμενο σε απάντηση σε απλές προτροπές κειμένου, έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή και διαθέσιμα στους καταναλωτές.

Όμως, οι δυνατότητές τους έχουν συνοδευτεί από ανησυχίες και επικρίσεις σχετικά με τη χρήση δεδομένων και τη ζήτηση ενέργειας.

Τον Φεβρουάριο, καλλιτέχνες όπως η Annie Lennox και ο Damon Albarn κυκλοφόρησαν ένα σιωπηλό άλμπουμ για να διαμαρτυρηθούν για τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Έλτον Τζον

Η κυβέρνηση διεξήγαγε διαβούλευση γύρω από την πρότασή της να επιτρέψει στους προγραμματιστές να μπορούν να χρησιμοποιούν το περιεχόμενο των δημιουργών στο διαδίκτυο για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μοντέλων τους, εκτός αν οι κάτοχοι των δικαιωμάτων επιλέξουν να «εξαιρεθούν».

Σύμφωνα με τον Guardian, οι υπουργοί επανεξετάζουν την πρόταση μετά τις αντιδράσεις των δημιουργών.

Ο κ. Ishiguro υπέδειξε στο BBC μια παλαιότερη δήλωσή του στην οποία έγραφε: «Γιατί είναι δίκαιο -γιατί είναι λογικό- να αλλάξουμε τους πατροπαράδοτους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων μας για να επωφεληθούν εταιρείες- μαμούθ εις βάρος μεμονωμένων συγγραφέων, μουσικών, κινηματογραφιστών και καλλιτεχνών»;

Ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας πρόσθεσε ότι έκτοτε η μόνη περιορισμένη πρόοδος ήταν ότι τώρα φαίνεται ότι η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί ότι οι προτάσεις εξαίρεσης δεν ήταν πιθανό να είναι εφαρμόσιμες, Θεωρούσε ότι μια νέα διαβούλευση για την εξεύρεση ενός πιο δίκαιου συστήματος ήταν δυνατή, αν και παρέμενε να δούμε πόσο ουσιαστική θα ήταν οποιαδήποτε διαβούλευση.

«Είναι σημαντικό να το κάνουν σωστά», έγραψε.

Οι βουλευτές απέρριψαν πρόσφατα μια ξεχωριστή τροπολογία που κατέθεσε η βαρόνη Kidron και η οποία αποσκοπούσε στο να καταστήσει τους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης υπόλογους στη βρετανική νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Τώρα, λέει ότι οι υποχρεώσεις διαφάνειας για τις εταιρείες τεχνολογίας σύμφωνα με τη νέα προτεινόμενη τροπολογία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη συμφωνιών αδειοδότησης μεταξύ δημιουργών και εταιρειών.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε μοναδική θέση για να πάρει τη θέση του ως παγκόσμιος παίκτης στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού ΤΝ, αλλά για να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία απαιτείται η διαφάνεια που προβλέπεται στις τροπολογίες μου, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη δημιουργία μιας ζωντανής αγοράς αδειοδότησης», δήλωσε η βαρόνη Kidron.

Στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση τόνισε ότι είναι απαραίτητο να αφιερωθεί χρόνος για την προσεκτική ανάλυση των απόψεων που κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία της χάραξης ενός σαφούς πλαισίου για τα επόμενα βήματα.

«Γι’ αυτό», αναφέρει, «έχουμε δεσμευτεί να δημοσιεύσουμε μια πλήρη έκθεση και μια εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων, εξετάζοντας σφαιρικά τα ζητήματα και τις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι».