Πολλές έρευνες έχουν γίνει πάνω στον καφέ, οι οποίες αποδεικνύουν τα οφέλη που έχει στην υγεία και χαροποιούν τους απανταχού λάτρεις του ροφήματος. Τώρα, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι ενώσεις που εντοπίζονται στον καφέ εσπρέσο – αλλά και γενικότερα στην καφεΐνη – θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο εσπρέσο, που παρασκευάζεται από λεπτοαλεσμένους κόκκους καφέ υπό πίεση με ζεστό νερό, αποτελεί τη βάση στους περισσότερους καφέδες, όπως λάτε, καπουτσίνο, αμερικάνο, αλλά και του μοντέρνου μαρτίνι εσπρέσο.

«Πολυάριθμες μελέτες αναφέρουν ότι η κατανάλωση καφέ ασκεί προστατευτική δράση για δύο από τις πιο κοινές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, δηλαδή τη νόσο Πάρκινσον και τη νόσο Αλτσχάιμερ», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. Έτσι, οι ερευνητές, που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο της Βερόνα στην Ιταλία, πειραματίστηκαν με ενώσεις του εσπρέσο για να δουν αν κάποια από αυτές θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να ξετυλίγουν το κουβάρι των διαδικασιών που προκαλούν την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά οι περισσότεροι ερευνητές εντοπίζουν πως υπαίτιος είναι μια πρωτεΐνη στον εγκέφαλο που ονομάζεται ταυ. Στους περισσότερους ανθρώπους, οι πρωτεΐνες ταυ βοηθούν στη σταθεροποίηση των δομών στον εγκέφαλο. Αλλά οι πρωτεΐνες ταυ μπορούν να συσσωρευτούν σε νήματα ή ινίδια που συσσωρεύονται σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη, σύμφωνα με το nypost.com.

Όταν συμβαίνει αυτό, τα ινίδια διακόπτουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, προκαλώντας τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, τα οποία είναι απώλεια μνήμης, κακή κρίση και αλλαγές στην προσωπικότητα. Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, συχνά λόγω πνευμονίας από εισρόφηση, η οποία αναπτύσσεται όταν ένα άτομο δεν μπορεί να καταπιεί σωστά και η τροφή ή υγρά περνούν στους πνεύμονές του.

Πώς έγινε η έρευνα

Για να εκτελέσουν τα πειράματά τους, οι ερευνητές ξεκίνησαν με το να απομονώσουν ενώσεις από τον εσπρέσο, όπως τις καφεΐνη, τριγωνελίνη, γενιστεΐνη και θεοβρωμίνη.. Αυτές οι ενώσεις, καθώς και ένα πλήρες εκχύλισμα εσπρέσο, επωάστηκαν σε εργαστήριο μαζί με μια συντομευμένη μορφή της πρωτεΐνης ταυ για έως και 40 ώρες.

Τα πειράματα αποκάλυψαν ότι καθώς αυξανόταν η συγκέντρωση της καφεΐνης, της γενιστεΐνης ή του πλήρους εκχυλίσματος εσπρέσο, τα ινίδια της πρωτεΐνης ταυ ήταν μικρότερα και δεν σχημάτιζαν μεγαλύτερα φύλλα, υποδεικνύοντας ότι η πρόοδος προς τη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να επιβραδυνθεί ή να ανακοπεί.

Αλλά από όλες τις ενώσεις που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα, «το πλήρες εκχύλισμα έδειξε τα πιο δραματικά αποτελέσματα», σύμφωνα με δελτίο τύπου. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά η νέα μελέτη – που χρηματοδοτήθηκε από το ιταλικό Υπουργείο Πανεπιστημίου και Έρευνας – θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς να βρουν και άλλες βιοδραστικές ενώσεις κατά νευρολογικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ.