Μετά τη διάγνωση του ηθοποιού Μπρους Γουίλις με αφασία το 2022, νωρίτερα αυτή τη βδομάδα, έγινε γνωστό πως ο αγαπημένος ηθοποιός έχει, τώρα, διαγνωστεί με μετωποκροταφική άνοια. Πρόκειται για μια ασθένεια, η οποία επηρεάζει τον τρόπο ομιλίας αλλά και τις κινητικές ικανότητες ενός ατόμου.

Την είδηση έκανε γνωστή η ηθοποιός και πρώην γυναίκα του Γουίλις, Ντέμι Μουρ, γράφοντας στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram πως «Από τότε που ανακοινώσαμε τη διάγνωση της αφασίας του Μπρους την άνοιξη του 2022, η κατάσταση του έχει προχωρήσει και έχουμε, πλέον, μια πιο συγκεκριμένη διάγνωση: μετωποκροταφική άνοια (ή αλλιώς FTD). Δυστυχώς, οι προκλήσεις με την επικοινωνία είναι μόνο ένα σύμπτωμα της νόσου που αντιμετωπίζει ο Μπρους. Αν και αυτό είναι οδυνηρό, είναι ανακούφιση να έχουμε επιτέλους μια σαφή διάγνωση».

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια;

Η μετωποκροταφική άνοια, σύμφωνα με πληροφορίες από το healthline.com, περιλαμβάνει εκφύλιση διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου, αλλά έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στους μετωπιαίους και κροταφικούς λοβούς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις εκτελεστικές λειτουργίες, όπως η λήψη αποφάσεων, η γλώσσα και οι κοινωνικές δεξιότητες.

«Η FTD είναι μοναδική στο ότι προκαλεί απώλεια της λειτουργίας σε δύο από τους τέσσερις λοβούς του εγκεφάλου, στους μετωπιαίους και κροταφικούς λοβούς, με εξοικονόμηση των βρεγματικών λοβών και της παρεγκεφαλίδας», λέει ο Dr. Clifford Segil, νευρολόγος στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Σε αντίθεση με τη νόσο Αλτσχάιμερ, η FTD δεν επηρεάζει τη μνήμη, αλλά την προσωπικότητα του ατόμου, την ικανότητα επικοινωνίας και τις κινητικές δεξιότητες.

Ποια είναι τα σημάδια της μετωποκροταφικής άνοιας;

«Τα πρώιμα σημάδια περιλαμβάνουν ήπια προβλήματα συμπεριφοράς όπως απάθεια, έλλειψη ενσυναίσθησης ή προβλήματα κατανόησης λέξεων», λέει ο Δρ S. Ahmad Sajjadi, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Irvine.

«Τα συμπτώματα της προχωρημένης νόσου περιλαμβάνουν σοβαρή εμμονή, διέγερση και ανασταλτική συμπεριφορά», πρόσθεσε.

«Οι ασθενείς μπορεί να γίνουν βουβοί ή να χάσουν την ικανότητά τους να κατανοούν ακόμη και μεμονωμένες γλωσσικές δομές», δήλωσε ο Sajjadi.

Η μετωποκροταφική άνοια συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως κινητική διαταραχή, όπως η νόσος του Πάρκινσον ή ως ψυχιατρικό ζήτημα.

Για τη διάγνωση της μετωποκροταφικής άνοιας, ένας νευρολόγος θα εξετάσει τα συμπτώματα και θα πραγματοποιήσει εγκεφαλικές σαρώσεις – μαγνητική τομογραφία (MRI) και σαρώσεις εκπομπής ποζιτρονίων γλυκόζης – για να δει αν και πώς επηρεάζεται η δομή του εγκεφάλου.