Οι ΗΠΑ, όπως και η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν μια ανησυχητική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), της γρίπης και του κoρονοϊού, κάτι που έχει αποκληθεί «τριδημία». Η Δρ Edith Bracho-Sanchez, παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο Columbia και μητέρα του 14 μηνών William, μοιράζεται ιατρικές συμβουλές και τη δική της εμπειρία ως μαμά για να περάσει μια οικογένεια με ασφάλεια την περίοδο των γιορτών.

Η Bracho-Sanchez αποκάλυψε στο «Good Morning America» ότι και η ίδια μια περιπέτεια φέτος. Ο William νοσηλεύτηκε για πνευμονία σε νοσοκομείο μετά από μια ιογενή ασθένεια, είπε, μιλώντας για «πραγματικά, πραγματικά τρομακτικό» περιστατικό.

«Εκτός από τη σχέση με τους ασθενείς μου, φυσικά, ως παιδίατρός τους, συνδέομαι αυτή τη στιγμή μαζί τους και ως μια μαμά που είχε το δικό της παιδί άρρωστο, καθώς ανέπτυξε μια επιπλοκή από ιογενή ασθένεια αυτή τη σεζόν», είπε ο Bracho-Sanchez.

Ο παιδίατρος υπενθυμίζει σε όλους να μην αμελούν τον εμβολιασμό. Τα παιδιά 6 μηνών και άνω είναι κατάλληλα για εμβόλιο γρίπης και COVID-19 – και είναι ασφαλές να κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα, τονίζει.

«Είμαι ήσυχη γνωρίζοντας ότι ακόμα κι αν εκτεθεί σε μία από αυτές τις ασθένειες, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξει σοβαρές επιπλοκές επειδή τον έχω εμβολιάσει», ανέφερε για τον γιο της. «Εμπιστεύομαι τα εμβόλια».

Η Bracho-Sanchez συμβουλεύει επίσης τους γονείς να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης, όπως αφυδάτωση, πυρετό που διαρκεί τρεις ημέρες ή περισσότερο ή προβλήματα στην αναπνοή. «Ένα παιδί που αναπνέει γρήγορα ή που φαίνεται ότι έχει δυσκολία στην αναπνοή, σαν να προσπαθεί πολύ σκληρά για να αναπνεύσει, αυτό είναι το σημάδι για να αναζητήσετε βοήθεια», δήλωσε.

«Κάθε παιδί που γινόταν καλύτερα στο σπίτι και ξαφνικά φαίνεται να επιδεινώνεται, οι πυρετοί είχαν φύγει και τώρα επιστρέφουν ή είχε κουραστεί λίγο, και ξαφνικά, φαίνεται πραγματικά σαν να μη είναι ο εαυτό του, αυτό είναι ένα παιδί που πρέπει να το δούμε το συντομότερο δυνατό».
Ο Bracho-Sanchez θέλει επίσης οι γονείς να αποδεχτούν την πιθανότητα ότι το παιδί τους θα εμφανίσει τουλάχιστον μία ασθένεια αυτή τη σεζόν – αλλά πιθανότατα θα μπορέσει να αναρρώσει στο σπίτι χωρίς έκτακτη ιατρική βοήθεια.

Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι διακοπές ξεκινούν, η Bracho-Sanchez προτείνει στους γονείς να περιορίσουν την παρουσία τους σε εσωτερικούς χώρους για παιχνίδι και σε πάρτι. «Θέλουμε να δούμε την οικογένεια αυτές τις γιορτές. Η οικογένειά μας εμβολιάζεται και δεν πρόκειται να ακυρώσουμε αυτές τις συγκεντρώσεις», ανέφερε. «Αλλά ίσως τα πράγματα που έχουν λιγότερη σημασία για εμάς, καλύτερα να τα παραλείψουμε αυτή τη σεζόν».

Για όσους παραβρεθούν σε μια εκδήλωση με πολύ κόσμο ή σε εσωτερικό χώρο, η Bracho-Sanchez προτείνει να μην ξεχάσουν το αγαπημένο μας αξεσουάρ επί πανδημίας: τη μάσκα προσώπου. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν συνιστάται να φορούν μάσκες, αλλά όλοι οι μεγαλύτεροι των 2 ετών πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους. «Δεν βλάπτει και μπορεί πραγματικά να σας προσφέρει κάποια προστασία», σημείωσε. «Τα παιδιά άνω των 2 τα πάνε πολύ, πολύ καλά με τις μάσκες, αν τους τις διδάξεις».

Οι τεχνικές πλυσίματος των χεριών βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας COVID-19 και η Bracho-Sanchez ενθαρρύνει τις οικογένειες να συνεχίσουν να τις εφαρμόζουν.

«Το πλύσιμο των χεριών μπορεί σίγουρα να μας βοηθήσει απέναντι στον COVID-19, τη γρίπη, τον RSV και τόσα άλλα πράγματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή», είπε. «Συνεχίστε λοιπόν οπωσδήποτε το πλύσιμο των χεριών, συνεχίστε την απολύμανση των χεριών όταν δεν έχετε πρόσβαση σε νεροχύτη και ας συνεχίσουμε να διδάσκουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν αυτή τη συνήθεια».