Περισσότερες από 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik (Sputnik V και Sputnik Light) έχουν διατεθεί σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των παρασκευαστών του εμβολίου.

Σύμφωνα με μελέτη του ιταλικού Ινστιτούτου Spallanzani, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V παρουσίασε δυο φορές περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του στελέχους Όμικρον απ’ όσα του εμβολίου της Pfizer. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα μιας εργαστηριακής μελέτης του Ερευνητικού Κέντρου Gamaleya που δημοσιεύθηκε στο MedRxiv, τα οποία καταδεικνύουν την υψηλή ιική εξουδετερωτική δράση του εμβολίου Sputnik V έναντι του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, η οποία ενισχύεται περαιτέρω με την αναμνηστική δόση με το εμβόλιο Sputnik Light.

Το εμβόλιο Sputnik-V έχει εγκριθεί για χρήση σε 71 χώρες με συνολικό πληθυσμό που υπερβαίνει τα 4 δισεκατομμύρια κατοίκους και το Sputnik Light σε περισσότερες από 30 χώρες.

Ρεκόρ κρουσμάτων – Πάνω από 600 οι νεκροί

Ωστόσο, η χώρα συνεχίζει να καταγράφει αρνητικά ρεκόρ και να μετράει πολλά θύματα από την πανδημία του κορονοϊού. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν την Τρίτη (1/2) αναφέρουν 125.836 νέες μολύνσεις από την Covid-19 καθώς επίσης και 663 θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

Το υπουργείο Εργασίας συνέστησε όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι τους να το κάνουν τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες περιοχές της Ρωσίας εφαρμόζουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού. Είτε δουλεύουν στη δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Βέβαια το Κρεμλίνο έχει υποστηρίξει πως δεν πρόκειται να υπάρξει εθνικό lockdown. Δεν έχουν αποκλειστεί φυσικά τα κατά τόπους lockdown, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Πέντε επαρχίες έχουν υποχρεώσει τα παιδιά σε τηλεκπαίδευση, ενώ τέσσερις έχουν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις. Τα νοσοκομεία της χώρας δέχονται μεγάλη πίεση λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.