Άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά είχαν προηγουμένως νοσήσει με την μετάλλαξη Delta του κορονοϊού μπορεί να έχουν πολύ λίγη προστασία είτε και μηδενική έναντι της μόλυνσης εκ νέου αυτή τη φορά με το στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα με εργαστηριακή μελέτη από τη Αυστρία.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, Αυστριακοί επιστήμονες εξέτασαν το αίμα όσων είχαν νικήσει με το παλαιότερο στέλεχος του ιού έναντι της νέας μετάλλαξης για να μετρήσουν την απόκριση των αντισωμάτων τους.

Βρήκαν ότι μόνο ένα στα επτά δείγματα παρήγαγε αρκετές από τις πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μόλυνση για να εξουδετερώσουν την Όμικρον.

Υποδηλώνει ότι η προηγούμενη μόλυνση από την Delta χωρίς εμβολιασμό δεν προσφέρει ουσιαστικά καμία προστασία έναντι της νέας μετάλλαξης που επελαύνει παγκοσμίως. Δεν υπάρχει ακόμα ετυμηγορία όσον αφορά το αν τα αντισώματα της νόσησης προστατεύουν από κάποια σοβαρή επαναμόλυνση.

«Υπερανοσία μετά τη Delta και τον εμβολιασμό»

Οι μελέτες αντισωμάτων εξετάζουν ένα πολύ συγκεκριμένο μέρος της ανοσολογικής απόκρισης στον κορονοϊό και δεν λαμβάνουν υπόψη την ανοσία των Τ κυττάρων και των Β κυττάρων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία από σοβαρές ασθένειες, αλλά είναι πιο δύσκολο να μετρηθούν.

Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που είχαν Covid εξακολουθούν να απολαμβάνουν κάποια προστασία έναντι σοβαρών επαναλοιμώξεων, αλλά η ανοσία είναι γνωστό ότι εξασθενεί σημαντικά μετά από έξι μήνες.

Η πιο πρόσφατη μελέτη, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ, διαπίστωσε ότι εάν οι σοσήσαντες της Delta κάνουν εμβόλιο, γίνονται «υπεράνοσοι», ακόμη και έναντι της μόλυνσης από την Όμικρον.

Βρετανοί ειδικοί που σχολίασαν τη μελέτη υπογράμμισαν τη σημασία της λήψης αναμνηστικού εμβολίου.

Μικρό το μέγεθος των δειγμάτων αλλά επιβεβαιώνουν παλαιότερα ευρήματα ερευνών

Στα δείγματα αίματος των νοσήσαντων με τη Delta, τα οποία περιείχαν αντισώματα από την προηγούμενη μόλυνση, Αυστριακοί ερευνητές βρήκαν ότι μόνο ένα στα επτά δείγματα που δοκιμάστηκαν κατάφερε να αναστείλει την Όμικρον.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα αντισώματα δεν αναγνώρισαν την Όμικρον ως απειλή λόγω της έντονα μεταλλαγμένης φύσης του σε σύγκριση με την παραλλαγή Delta. Και το ίδιο ίσχυε για εκείνους που έλαβαν δύο δόσεις του AstraZeneca, με μηδέν στα 20 δείγματα να παράγει επαρκή αντισώματα για να νικήσει τη νέα μετάλλαξη.

Αυτό το γράφημα στα δεξιά δείχνει πώς τα αντισώματα από τη Delta (ονομασία παραλλαγής B.1.617.2) είχαν απόδοση έναντι διαφορετικών παραλλαγών του Covid, από αριστερά προς τα δεξιά Alpha (B.1.1.7) Beta (B.1.351), Delta και Όμικρον (B .1.1.529). Ένα επίπεδο IC50 πάνω από 16 σήμαινε ότι τα αντισώματα ήταν αρκετά για να καταπολεμήσουν σημαντικά τον ιό. Το γράφημα στα δεξιά δείχνει τα αποτελέσματα για «υπεράνοσα άτομα», οι ράβδοι στα αριστερά δείχνουν τα αποτελέσματα για άτομα που έχουν μολυνθεί από αυτά που έχουν προσβληθεί χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, έναντι των Delta και Omicron και οι ράβδοι στα δεξιά δείχνουν άτομα που εμβολιάστηκαν και στη συνέχεια μολύνθηκαν.

Δύο εμβολιασμοί με Pfizer τα πήγαν καλύτερα, με εννέα από τα 20 δείγματα να παράγουν αρκετά αντισώματα προτού προκαλέσει μόλυνση.

Μια δοκιμή για δύο δόσεις του εμβόλου Moderna έδειξε ότι μόνο μία στις 10 ήταν επιτυχής στη δημιουργία αντισωμάτων κατά της Όμικρον.

Αυτά τα γραφήματα στα ριστερά δείχνουν πώς τα πήγαν οι άνθρωποι μετά από δύο δόσεις του εμβολίου Moderna και τα δεξιά δείχνει το ίδιο για δύο δόσεις AstraZeneca, οι αριθμοί στην επάνω δεξιά γωνία κάθε γραφήματος υποδεικνύουν πόσα δείγματα κατόρθωσαν να υπερβούν το όριο IC50

Αλλά το καλύτερο αποτέλεσμα συνολικά παρατηρήθηκε σε πέντε δείγματα που ελήφθησαν από εκείνους που είχαν επιζήσει από προηγούμενη λοίμωξη από τον Covid και στη συνέχεια έκαναν εμβόλιο, μια ομάδα ανθρώπων που οι ερευνητές ονόμασαν «υπεράνοση».

Η ανταπόκριση αντισωμάτων αυτών των ατόμων κατά της Όμικρον ήταν περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη ακόμη και από τον συνδυασμό εμβολίων Pfizer και AstraZeneca.

Το γράφημα στα δεξιά δείχνει την απόδοση μιας δόσης AstraZeneca και Pfizer και το άλλο αφορά δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Δείγματα που ελήφθησαν από πέντε άτομα με αντίθετο συνδυασμό, που έκαναν εμβόλιο και μετά λοίμωξη από τον Covid, παρήγαγαν επίσης ένα αποτέλεσμα αντισωμάτων περίπου δύο φορές καλύτερο μονάχα από τον πλήρη εμβολιασμό.

Ωστόσο, όλα τα ευρήματα για τα εμβόλια Covid, την προηγούμενη μόλυνση από τη Delta και τους «υπεράνοσους», έδειξαν απίστευτη μείωση της αποτελεσματικότητας έναντι της Όμικρον σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές του Covid.

Ο καθηγητής Lawrence Young, ένας μικροβιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Warwick είπε, αν και η μελέτη βασίζεται σε μικρούς αριθμούς, τα στοιχεία πρόσθεσαν στην έρευνα που καταδεικνύουν την ικανότητα της Όμικρον να αποφεύγει την ανοσία.

«Αυτό το έγγραφο με μικρούς αριθμούς δειγμάτων επιβεβαιώνει δεδομένα από προηγούμενες μελέτες και υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο την ικανότητα της νέας μετάλλαξης να ξεγλιστρά», είπε.