Μια νέα γερμανική επιστημονική μελέτη που αναδεικνύει την «ανισότητα» των δύο φύλων, όσον αφορά στους μετεγχειρητικούς κινδύνους, βλέπει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία οι μεσήλικες άνδρες έχουν περίπου 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μετά από μια χειρουργική επέμβαση, σε σχέση με τις συνομήλικες γυναίκες.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Ντίμισλαβ Αντόνοφ του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, η οποία παρουσιάστηκε στο διαδικτυακό – λόγω κορονοϊού- ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας (ESAIC), ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 100.000 μη καρδιολογικούς ασθενείς, με μέση ηλικία 54 ετών, ενός κορυφαίου γερμανικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου, οι οποίοι είχαν κάνει προγραμματισμένα χειρουργεία. Η έρευνα βρήκε ότι η μετεγχειρητική θνητότητα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες 40 έως 80 ετών από ό,τι στις γυναίκες ίδια ηλικίας.

Μερικές προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι το φύλο πιθανώς επηρεάζει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, αλλά δεν είχαν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα. Η νέα έρευνα σε μια ποικιλία επεμβάσεων (αφαίρεση καρκινικού όγκου, αντικατάσταση ισχίου, οξεία σκωληκοειδίτιδα, θύματα τροχαίων κ.α.) φαίνεται να δείχνει πειστικά ότι οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο μετά από μία επέμβαση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα ποσοστά κινδύνου ανά ηλιακή κατηγορία

Χειρουργείο

Η μελέτη δεν βρήκε κάποια συσχέτιση στους ασθενείς κάτω των 40 ετών ανάμεσα στο φύλο και στην πιθανότητα εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), διασωλήνωσης ή θανάτου. Όμως στους άνω των 40 ετών διαπιστώθηκε ότι ένας άνδρας που έχει χειρουργηθεί, είναι πιθανότερο μετά να εισαχθεί σε ΜΕΘ, να διασωληνωθεί ή να πεθάνει, σε σχέση με μια συνομήλικη γυναίκα.

Αναλυτικότερα, οι άνδρες 41 έως 60 ετών έχουν 22% μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν σε ΜΕΘ από τις γυναίκες, μετά την χειρουργική επέμβαση, 36% να διασωληνωθούν και 54% να πεθάνουν. Οι άνδρες 61 έως 80 ετών έχουν αντίστοιχα 20% μεγαλύτερη μετεγχειρητική πιθανότητα να εισαχθούν σε ΜΕΘ σε σχέση με τις συνομήλικες γυναίκες, 31% να διασωληνωθούν και 38% να πεθάνουν. Όμως στους άνω των 80 ετών ο κίνδυνος ανδρών και γυναικών είναι περίπου ίδιος για εισαγωγή σε ΜΕΘ, διασωλήνωση και θάνατο.

Δεν είναι σαφές, σύμφωνα με τους ερευνητές, γιατί οι άνδρες 40-80 ετών κινδυνεύουν περισσότερο. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι έχουν συχνότερα καρδιαγγειακά προβλήματα και αυτό καθιστά πιο πιθανές τις μετεγχειρητικές επιπλοκές. Επίσης η μεγαλύτερη διστακτικότητα των ανδρών να επισκεφτούν γιατρούς, μπορεί να παίζει ρόλο, καθώς οι άνδρες κάνουν γενικά λιγότερα «τσεκ-απ» από όσα οι γυναίκες.