Ο επικεφαλής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε πως θα χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό.

Ο Dr. Francis Collins μιλούσε για τους Αμερικανούς όταν είπε σε συνέντευξή του στο Good Morning America του δικτύου ABC πως «αυτό που θα έλεγα τώρα είναι πως δεν έχουμε ενδείξεις πως θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε τρίτο εμβολιασμό στις ΗΠΑ, αλλά αυτή είναι μια συνεχιζόμενη συζήτηση»…

Μετάλλαξη Delta: Θα χρειαστεί τελικά και τρίτη δόση εμβολίου;

«Για να είμαι σαφής, ωστόσο, τα εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση στις ΗΠΑ, της Pfizer, της Moderna και της J&J, έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα απέναντι στη Delta. Δεν υπάρχει λόγος να πιέσουμε σε αυτό το στάδιο για τρίτη δόση, αλλά το παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα».

Ο Collins είπε πως οι υγειονομικοί φορείς συνεχίζουν να αναλύουν τις μελέτες για τις τρίτες δόσεις, μεταξύ αυτών και τις έρευνες του Ισραήλ, το οποίο έχει αρχίσει να προσφέρει συμπληρωματικές δόσεις σε πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Ο Collins μίλησε όμως και για ελλείψεις στο εμβόλιο που θα συμβούν αν η Αμερική αποφασίσει να εμβολιάσει τον πληθυσμό της και με τρίτη δόση: «Αν οι ΗΠΑ, με τόσο μεγάλο πληθυσμό, αποφασίσουν πως χρειαζόμαστε νέες παρτίδες εμβολίου για τη χώρα μας, αυτό σημαίνει πως αυτές οι δόσεις δεν θα είναι διαθέσιμες κάπου αλλού».

Η Pfizer ανακοίνωσε ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα πως μια τρίτη δόση του εμβολίου της μπορεί να αυξήσει τα αντισώματα κατά της μετάλλαξης Δέλτα πάνω από 5 φορές σε ανθρώπους ηλικίας 18-55 ετών…