Η μετάλλαξη Delta του κορονοϊού μπορεί να επικρατήσει στη χώρα από τις 15 Αυγούστου και μετά εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι από χθες έχει αντιστραφεί ο ρυθμός καθόδου των κρουσμάτων.

«Ο ρυθμός καθόδου των κρουσμάτων έχει αυτή τη στιγμή αντιστραφεί. Από χθες ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται σε πολύ ελαφρά θετικό ρυθμό από χθες Η μετάλλαξη Delta παίζει μεγάλο ρόλο. Και η νιγηριανή μετάλλαξη έπαιξε ρόλο στην αντιστροφή πορείας, γιατί Delta δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα πολύ. Η Delta έχει την δυναμική να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα και πάρα πολύ. Με φυσιολογικούς ρυθμούς μπορεί να κυριαρχήσει στην χώρα από τις 15 Αυγούστου και έπειτα. Είναι απαραίτητο να πάρουμε μέτρα. Μέτρα σημαίνει να εμβολιαστούμε γρήγορα και χωρίς αμφιβολίες» τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στο Mega.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι τα ημερήσια κρούσματα τον Αύγουστο θα είναι 1.000 και στις αρχές Σεπτεμβρίου 1.500, ενώ σημείωσε πως το τι θα γίνει στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα έχουμε εμβολιαστεί.

«Αν το 83% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου, τότε μπορούμε μετά τα 1.500 κρούσματα να είμαστε σε θετική πορεία. Εάν αυτό δεν το πετύχουμε, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα και θα πρέπει να πάμε στην λογική των μέτρων» υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.