Δραματικά μπορεί να αλλάξει η όρεξη μας, όταν αισθανθούμε ότι κάποιος ή κάτι μας πρόσβαλε. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές, οι οποίοι τόνισαν ότι είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη συνδέει την ηθική με την όρεξη.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα φάνηκε να πίνουν λιγότερο σοκολατούχο γάλα όσο παρακολουθούσαν μια ταινία με σκηνές αιμομιξίας ή άκουγαν ένα δελτίο ειδήσεων σχετικά με μια απάτη (π.χ. κλοπή), ενώ ταυτόχρονα μειωμένη ήταν και η απόλαυση από το σοκολατούχο γάλα. Επιπλέον, οι ερευνητές απέδειξαν ότι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα έπιναν λιγότερο νερό όταν τους ζητήθηκε να γράψουν μια ιστορία σχετική με εξαπάτηση.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Cindy Chan, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Scarborough, οι άνθρωποι φαίνεται να πίνουν λιγότερο όταν εκτίθενται σε ηθικές παραβιάσεις.

Αυτό που αισθανόμαστε ουσιαστικά όταν βιώνουμε μια ηθική παραβίαση μπορεί να επηρεάσει σε βάθος τη συμπεριφορά μας. Επιπλέον, μάς οδηγεί στο να καταναλώνουμε λιγότερο φαγητό ή ποτό, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα μια ψυχολογική αλήθεια: Το ότι οι ηθικές παραβιάσεις κατά κάποιο τρόπο αφήνουν άσχημη γεύση στο στόμα μας, μια αίσθηση αποστροφής.

Πηγή: Vita.gr