Εθελοντικός και δωρεάν θα είναι ο εμβολιασμός με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε προετοιμασίες για να το μεγάλο αυτό εγχείρημα, δημιουργώντας ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και να ξεκινήσει μετά την πρώτη παραλαβή.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρώτα θα εμβολιαστούν οι  υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.

Εκστρατεία πειθούς για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού

Παράλληλα, Θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού για την ανάγκη εμβολιασμού. Στόχος είναι να κατανοήσει ο πληθυσμός ότι το εμβόλιο δεν είναι ζήτημα ατομικής υγείας αλλά συλλογικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες  οποιοσδήποτε εμβολιάζεται θα λαμβάνει βεβαίωση εμβολιασμού, τόσο για να αποφεύγονται οι διπλοεμβολιασμοί όσο και «για να μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα χωρίς να υφίσταται τη διαδικασία του τεστ».

Εν τω μεταξύ, διχασμένη εμφανίζεται η κοινωνία και αυτό γιατί μερίδα πολιτών εμφανίζεται διστακτική και ανησυχεί για το ενδεχόμενο παρενεργειών του εμβολίου, με τους ειδικούς να εξηγούν ότι τα εμβόλια που θα λάβουν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης: «εφόσον τα εμβόλια θα κυκλοφορήσουν, εφόσον χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σημαίνει ότι το εμβόλιο πληροί όλες τις προϋποθέσεις ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Άρα μπορεί να κυκλοφορήσει και να χορηγηθεί στον κόσμο».

Η «εργαλειοποίηση» του οικειοθελούς εμβολιασμού

Ωστόσο, ερωτήματα εγείρονται και για τα περί μη υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι μπορεί να γίνεται εθελοντικά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορούσε χρησιμοποιώντας διάφορα «εργαλεία» να τον καταστήσει εμμέσως υποχρεωτικό, μην αφήνοντας περιθώρια επιλογής στους πολίτες.

«Οδηγό» στην κατεύθυνση αυτή, θα μπορούσε να αποτελέσει και η απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι η συνταγματική δημόσιου σκοπού πρόβλεψη του κράτους να λαμβάνει μέριμνα για τη δημόσια υγεία επιτρέπει να διαγράφονται από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία τα παιδιά, σε περίπτωση κατά την οποία οι γονείς αρνούνται να τα εμβολιάσουν. Αντιστοίχως, και το υγειονομικό διαβατήριο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέσο άσκησης πίεσης για τους αμφισβητίες, δεδομένου ότι αν δεν εμβολιάζονταν δεν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν.

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Ανδρέας Δημητρόπουλος εξηγεί στο newsbeast.gr ότι: «Ενώ ο εμβολιασμός αποτελεί ισχυρό όπλο πρόληψης της μετάδοσης ασθενειών με ευρύτερο αντίκτυπο στην προστασία της δημόσιας υγείας, η διενέργειά του εξαρτάται από την ελεύθερη βούληση του προσώπου. Δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός, αλλά η πρόβλεψη υποχρεωτικής διενέργειας δεν αποκλείεται, όταν πρόκειται για άσκηση δικαιώματος σε ειδικές περιπτώσεις» και προσθέτει: « εν προκειμένω μιλάμε για θεσμική προσαρμογή του δικαιώματος. Δηλαδή δεν καταργείται αλλά υφίσταται τροποποιήσεις ανάλογα με τις ανάγκες, όταν πρόκειται για το δημόσιο συμφέρον». Ερωτηθείς σχετικά με τον ενδεχόμενο περιορισμό των ελευθεριών ο κος Δημητρόπουλος απάντησε χαρακτηριστικά ότι: «Ο κορονοϊός δεν μολύνει μόνο τους ανθρώπους, μολύνει και την ελευθερία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Γιώργος Σωτηρέλης, ο οποίος επισήμανε στο newsbeast.gr ότι: « όσοι δεν εμβολιάζονται θα υποχρεώνονται να κάνουν τεστ» και εξήγησε ότι μπορεί το Σύνταγμα να λέει ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, ωστόσο το γεγονός αυτό σταθμίζεται και προσαρμόζεται στις εκάστοτε έκτακτες συνθήκες, ειδικά όταν πρόκειται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Συνεπώς, υπάρχει ενδεχόμενο εξελικτικά όσοι δεν εμβολιάζονται, όχι μόνο να περιθωριοποιούνται αλλά και να αποκλείονται από ορισμένες δραστηριότητες.