Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ούτε το καθαρό κομμάτι ενός μουχλιασμένου τρόφιμου

Μύθοι και αλήθειες για έναν πολύ διαδεδομένο μύκητα


ΥΓΕΙΑ
16:44
14/09/2018
Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ούτε το καθαρό κομμάτι ενός μουχλιασμένου τρόφιμου
2
loading

Είστε έτοιμοι να φτιάξετε το σάντουιτς των ονείρων σας. Γαλοπούλα, ντομάτα, τυρί και φρέσκο μαρούλι μέσα σε δύο λαχταριστές φέτες ψωμί.

Ξαφνικά βλέπετε ότι η μία φέτα είναι μουχλασμιένη. Τα καλά νέα είναι ότι είναι μόνο στη μία πλευρά η μούχλα και μπορείτε να την κόψετε.

Λάθος. Δεν υπάρχει καθαρό κομμάτι σε ψωμί που έχει μουχλιάσει. Η μούχλα είναι ένας μύκητας όπως τα μανιτάρια. Το πάνω μέρος του μύκητα είναι εύκολο κάποιος να το εξετάσει, υπάρχει όμως ένα τεράστιο «δίκτυο» που διατρέχει εσωτερικά το «σώμα» του οργανισμού, που δεν μπορείτε να δείτε.

Αν δείτε προσεκτικά με μεγεθυντικό φακό τις γραμμές στο εσωτερικό της φέτας ψωμιού, θα παρατηρήσει ότι ολόκληρη η φέτα έχει προσβληθεί από τη μούχλα.

Και αν σκεφτείτε ότι μπορείτε να πάρετε μία άλλη φέτα από την ίδια φραντζόλα, κάνετε πάλι λάθος. Μέχρι τη στιγμή που η μούχλα γίνει εμφανής, μικροσκοπικά σποράκια αναπαράγονται σε όλο το ψωμί και ο μύκητας επεκτείνεται.

Είναι όμως κρίμα να πετάξετε όλη τη φραντζόλα. Ούτως ή άλλως τρώτε μούχλα όλη την ώρα στο ροκφόρ, τη σάλτσα σόγιας, ακόμη και στα αντιβιοτικά (πενικιλίνη). Άρα δεν βλάπτει, σκέφτεστε.

Στην πραγματικότητα παίρνετε ένα ρίσκο. Είναι σαν να τρώτε ένα άγριο μανιτάρι. Τα περισσότερα είναι βρώσιμα, αλλά κάποια είναι θανατηφόρα.

Έτσι και με τη μούχλα. Υπάρχουν χιλιάδες είδη μούχλας που είναι αβλαβή για τον άνθρωπο. Αλλά μερικοί τύποι του μύκητα μπορούν να προσβάλλουν τα φαγητά, καθιστώντας αδύνατο να ξέρει κάποιος αν αυτό που τρώει είναι ασφαλές.

Για παράδειγμα αυτή η πράσινη και μπλε μούχλα που βλέπετε στο ψωμί μπορεί να δημιουργήσει σε περιπτώσεις σοβαρά προβλήματα. Η θεωρία ότι ζεσταίνοντάς το θα εξουδετερωθεί ο μύκητας είναι ένας ακόμη μύθος.

Πρέπει λοιπόν να αναρωτηθείτε αν αξίζει τον κόπο...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar KOS

    Ναι όντως υπάρχουν χιλιάδες μύκητες που είναι αβλαβές για τον άνθρωπο. Και ένας από αυτούς είναι η πράσινη-μπλε μούχλα του ψωμιού. Η μούχλα αυτή καταναλώνεται για χιλιάδες χρόνια από τον άνθρωπο χωρίς προβλήματα. Μάλιστα έχει απόδειχτεί οτι είναι αποτελεσματική σαν φάρμακο για την άσπρη μούχλα που κάνει κακό στον ανθρώπινο οργανισμό την candida. Οι μύκητες είναι ένας παρασιτικός οργανισμός και ανάλογα με τον οργανισμό που παρασιτούν είναι φάρμακα ή δηλητήρια. Π.χ. η μούχλα στο ψωμί ή σε φέτες ψωμιού που περιέχουν γάλα είναι ακίνδυνη ή και οφέλιμη. Η ίδια μούχλα όμως σε ψωμί ή μακαρόνια που περιέχουν αβγό μπορεί να είναι δηλητήριο. Για να κάνουμε αξιολόγηση ενός μύκητα πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς τι τρώει και που αναπτύσσεται. Την παλιά εποχή η γιαγιά έφτιαχνε ψωμί με αλεύρι μαγιά (βακτήρια) και νερό. Οπότε και η μούχλα αυτού του ψωμιού ήταν ακίνδυνη. Τώρα επειδή δεν γνωρίζουμε από τι φτιάχεται ακόμα και το ψωμί που τρώμε έχουμε βαφτίσει όλους του μύκητες "κακούς". Πράγμα που είναι λάθος, αλλά μπορεί να μας σώσει από μιά άσχημη κατάσταστη. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους μύκητες γενικά αλλά ούτε και τα βακτήρια μια που μέσα μας κατοικούν μερικά τρισεκατομύρια από αυτά και μάλιστα η καινούρια ατάκα των επιστημόνων υγείας είναι " είμαστε ότι θέλουν τα βακτήρια μας"...

  2. avatar ΧΡΥΣΟΓΑΛΑΝΟ🐦ΑΥΓΟ🐣

    αν η ανεχεια σεχει κανει να φας το (?)ράδι για παξιμαδι
    τοτε οχι μονο το κατ οψη ξεμουχλιαστο θα φας για ψωμάκι αλλα πιθανον και κανα δάχτυλό σου για λουκάνικο
    Σ'αλλους παλι (αυτους πουθελες πριν4 χρονια να γιαουρτωσεις και τωρα θες ξανα για αφέντη ΣΟΥ ) η φιλιππινέζα πετα τις χτεσινες φρατζόλες, δε παει ναναι της ωρας....
    παλι καλα γιατι ετσι τρωει και ο κουβαδοβιος μνημονιοπληκτος ....τον λωτό της αμνησίας του....
    και η μουχλα διαιωνίζεται

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει