Μεγαλύτερος ο κίνδυνος άνοιας και Αλτσχάιμερ για τους καπνιστές

Ωφελημένοι όσοι είτε δεν κάπνισαν ποτέ είτε το έκοψαν


ΥΓΕΙΑ
9:28
07/09/2018
Μεγαλύτερος ο κίνδυνος άνοιας και Αλτσχάιμερ για τους καπνιστές
2
loading

Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ και άνοια αργότερα στη ζωή τους παρουσιάζουν οι άνδρες που καπνίζουν επί χρόνια, σύμφωνα με νέα νοτιοκορεατική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σανγκ Μιν Παρκ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας Annals of Clinical and Translational Neurology, ανέλυσαν στοιχεία για 46.140 άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών.

Διαπιστώθηκε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι σε σχέση με τους καπνιστές, οι μη καπνιστές (που δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους) είχαν κατά μέσο όρο 19% μικρότερο κίνδυνο άνοιας, ενώ για όσους είχαν κόψει το τσιγάρο εδώ και χρόνια, ο κίνδυνος άνοιας ήταν μειωμένος κατά 14%.

Όσοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ είχαν 18% μειωμένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ σε σχέση με τους χρόνιους καπνιστές και 29% μικρότερο κίνδυνο αγγειακής άνοιας. Όσοι είχαν υπάρξει καπνιστές αλλά είχαν κόψει το κάπνισμα πολύ καιρό είχαν μειωμένο κίνδυνο για άνοια αγγειακής αιτιολογίας κατά 32%.

«Η διακοπή του καπνίσματος σαφέστατα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας σε βάθος χρόνου, συνεπώς οι καπνιστές έχουν κάθε λόγο να το κόψουν για να επωφεληθούν» δήλωσε ο Παρκ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar achιlles

  Εδώ μας έλεγαν ότι τό τσιγάρο προφυλάσσει από την άνοια! Γενικά οι ποιο πολλές δημοσιεύσεις είναι για τα πανηγύρια!

  1. avatar Red pill

   Γενικά οι επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν κατά 20% ένα συμπέρασμα και κατά 80% το αντίθετο. Στο τέλος διευκρινίζεται ποιος έχει δίκαιο. Επίσης δεν είναι όλες οι μελέτες το ίδιο αξιόπιστες. Το πρόβλημα είναι όταν τα ΜΜΕ διαλέγουν μια μελέτη που τους αρέσει, χωρίς να καταλαβαίνουν τι και υπό ποιες προυποθέσεις το λέει και την κάνουν εξώφυλλο.
   ΜΜΕ = σκέτη παραπληροφόρηση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει